Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
25°C
8°C
Oceni objavo

PGD Zalog praznuje 70 let

Leto 2022 bo v vrstah Prostovoljnega gasilska društva Zalog odmevalo še dolgo. Letos društvo namreč praznuje 70. obletnico svojega nastanka – 70 let od trenutka, »ko se je prva desetina pogumnih mož odločila, da tem krajem zagotovi boljšo požarno varnost, da ljudem približa gasilstvo, gasilske vrednote, da povabijo sokrajane k sodelovanju in gradijo na medsebojni pomoči,« kot je prve začetke PGD Zalog strnila predsednica Ana Oblak. A to ni edini razlog za veselje zaloških gasilcev. Aprila so v svoj gasilski dom pripeljali tudi povsem novo gasilsko vozilo GVGP-1 Ford Ranger za gašenje gozdnih požarov, ki je opremljeno še z opremo za prvo pomoč in opremo za hitro začetno posredovanje ob morebitnih intervencijah. To jim je uspelo ob finančni pomoči Občine Dobrova - Polhov Gradec in Gasilske zveze Dolomiti, podpori krajanov in sponzorjev; njihov cilj je bil uresničen po neštetih urah prostovoljnega dela, dolgih pogovorih, napornih sestankih in trdem delu ter trudu vseh članov društva. PGD Zalog je resda eno izmed manjših gasilskih društev v naši občini, a letos je naredilo velike korake k še večji varnosti v svojem okolišu, ki zajema vasi Setnik, Praproče, del Smolnika in pa del Srednjega Vrha. 

Svojo obletnico in prihod novega vozila je PGD Zalog letos obeležilo z dvema dogodkoma. V petek, 20. maja 2022, je v prostorih gasilskega doma potekala slavnostna seja, na kateri je bila podrobneje predstavljena kronika društva od leta 1952 do letošnjega leta, ko je društvo poskrbelo tudi za temeljito ureditev okolice gasilskega doma. Društvo je s podelitvijo priznanj na slavnostni seji prepoznalo delo najbolj pripadnih članov društva, podelilo pa je tudi zahvale posameznikom in organizacijam za podporo pri delovanju. Podeljena so bila tudi priznanja GZ Dolomiti. Kulturni program so glasbeno popestrile članice KD Črni Vrh, sejo pa je zaključil ogled krajšega filma, ki so ga člani PGD Zalog posneli ob aprilskem prihodu novega gasilskega vozila. Slavnostne seje se je poleg predstavnikov vseh gasilskih društev v občini, predsednika GZ Dolomiti Franca Zibelnika, poveljnika GZ Dolomiti Filipa Božnarja, poveljnika sektorja Polhov Gradec Janeza Stanovnika in predstavnika Regije Ljubljana I, udeležil tudi župan Franc Setnikar, ki se je PGD Zalog zahvalil za vse, kar so v svojih 70. letih naredili za društvo in svoje sokrajane. 

Osrednji dogodek pa se je zgodil v nedeljo, 22. maja 2022, ko je ob spremljavi članov Godbe Dobrova - Polhov Gradec in mažoretk v Zalogu potekala gasilska parada, ki se je nadaljevala v slavnostno prireditev, ki sta jo vodili povezovalki Darja Buh in Nika Oblak. Osrednji dogodki prireditve, ki so jo s petjem dopolnile Svetlice, so bili zagotovo prejem priznanja GZ Slovenije, ki ga je PGD Zalog predal Franc Bradeško, član upravnega odbora GZ Slovenije, blagoslov novega gasilskega vozila, za katerega sta poskrbela Bogdan Oražem in Samo Športa, prejem jubilejnega občinskega priznanja ob 70-letnici društva iz rok župana Franca Setnikarja in pa slavnostni prevzem novega GVGP-1. Dogajanje pa so popestrili še člani Ansambla Jurčki.

PGD Zalog je tako poskrbelo za veliko praznovanje svoje obletnice, ki pa še ni povsem zaključeno – za poletje namreč napovedujejo svoj tradicionalen dogodek Poletna noč. Gotova pa je še ena stvar. Gasilstvo ima v naših krajih svetlo prihodnost, kar dokazujejo predvsem številni predstavniki mlajših generacij, ki so se dokazali kot nepogrešljiv del PGD Zalog. Več kot očitno je vodilo zaloškega gasilskega društva »S ponosom, hvaležnostjo in velikim poklonom preteklim generacijam, s spodbudo za pogumne korake v prihodnje,« kot so ga zapisali v svoj bilten, ki je izšel ob njihovem jubileju, uspešno nagovorilo številne krajane. Številni so svoje mesto našli med prostovoljnimi gasilci, ki ob nesrečah nudijo nesebično pomoč, kar pa je po besedah poveljnika društva Petra Skopca »ključno za dobrobit krajanov«. Ti so na območju Zaloga v dobrih rokah.



l. o.

Foto: l. o. in arhiv PGD Zalog

Oglejte si tudi