Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Poziv lastnikom priobalnih zemljišč ob vodotokih 2. reda: zemljišča je treba redno vzdrževati

Direkcija RS za vode obvešča vse lastnike priobalnih zemljišč ob vodotokih 2. reda (sem se uvrščajo vsi vodotoki v Občini Dobrova - Polhov Gradec), da so po določilih 100. člena Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02 s spremembami in dopolnitvami) z vodnih in priobalnih zemljišč dolžni sami redno odstranjevati:

-          odvečno zarast na bregovih,

-          plavje (odpadlo listje in druge plavajoče predmete),

-          odpadke,

-      druge opuščene in odvržene predmete ter snovi (o morebitnem odlaganju s strani tretjih oseb pa je treba obvestiti pristojno inšpekcijsko službo).

Pri izvedbi navedenih del na priobalnih (in vodnih) zemljiščih ob vodotokih 2. reda je treba upoštevati naslednje pogoje:

-          zagotavljati je treba selektivno odstranjevanje odmrle, poškodovane in odvečne zarasti iz brežin in priobalnega zemljišča, zlasti zarasti, ki sega v strugo potoka;

-          golosekov ni dovoljeno izvajati: morebitnih večjih zdravih dreves, če se nahajajo ob potoku, se torej ne sme posekati. V priobalnem pasu vodotoka, ki predstavlja 5 m pas od zgornjega roba brežine potoka, je treba ohranjati nepretrgano drevesno in grmovno zarast;

-          propadlo in odstranjeno zarast ter odpadke je potrebno v celoti odstraniti z območja na naravni neškodljiv način; material je prepovedano odlagati v strugo, na brežino in v priobalnih pas vodotoka;

-          na urejenih odsekih vodotokov v strnjenih naseljih je potrebno redno kositi brežine in priobalni pas vodotokov;

-          pri odstranjevanju obrežne zarasti na območjih z naravovarstvenih statusom je potrebno upoštevati še naravovarstveno zakonodajo.

Pri načrtovanju vegetativnega vzdrževanja (to je predvsem odstranjevanje grmičevja in drevja), je potrebno upoštevati, da je v skladu z Zakonom o divjadi in lovstvu (Uradni list RS, št. 16/04 s spremembami in dopolnitvami) prepovedano odstranjevanje zarasti ob vodnih koritih med 1. marcem in 1. avgustom.

Z namenom zmanjševanja erozijske in poplavne ogroženosti prebivalcev, objektov, premoženja in zemljišč, je prepovedano odlaganje vejevja in lesne mase oziroma kakršnokoli deponiranje lesa na vodnem in priobalnem zemljišču. Na vodnem in priobalnem zemljišču je prepovedano tudi postavljanje kakršnihkoli ovir, vzdolžnih ali prečnih ograj, deponiranje bal sena in drugih pridelkov, gradbenega materiala in gradbenih odpadkov, tudi v smislu začasnih deponij.

 

Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi