Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Poskrbimo za svoje hišne ljubljenčke

V preteklih tednih smo prejeli več klicev zaskrbljenih občanov glede psov in mačk, ki se nenadzorovano sprehajajo po naši občini oziroma so zapuščeni. Prav tako opažamo povečano številko nelastniških mačk. Razlog za širjenje problematike je neodgovorno in malomarno ravnanje lastnikov živali.

Zato vas v nadaljevanju seznanjamo s ključnimi obveznostmi lastnikov hišnih živali. Skladno z Zakonom o zaščiti živali  (Uradni list RS, št. 38/13 – UPB, 21/18 – ZNOrg, 92/20, 159/21 in 109/23) in Pravilnikom o zaščiti hišnih živali (Uradni list RS, št. 51/09 in 89/14) mora:

-         skrbnik hišne živali z osamitvijo, kontracepcijo, sterilizacijo ali kastracijo živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali oziroma tistih živali, ki jim ne more ali noče zagotoviti oskrbe po tem zakonu;

-         skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici;

-         skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

Hkrati vse lastnike psov ponovno opozarjamo, da je njihova dolžnost, da počistijo pasje iztrebke in jih pravilno odvržejo bodisi v za to namenjene koše, ki so razporejeni po občini, bodisi v zabojnik za komunalne odpadke, kjer teh košev ni.

V nasprotnem primeru bomo o kršitvah obvestili Medobčinski inšpektorat in redarstvo, ki je pristojen tudi za izdajo globe.

Bodimo odgovorni in poskrbimo za svoje hišne ljubljenčke. Skupaj ustvarjamo urejeno okolje, ki je prijazno do vseh občanov.


Občina Dobrova - Polhov Gradec

 

 

Oglejte si tudi