V soboto, 14. junija,
je v Polhovem Gradcu potekala prva delavnica peke napolitanske pice, ki je
nastala kot izobraževalni dodatek lokalnemu dogajanju. Kljub temu da se je na
delavnico uradno prijavilo 15 ljudi, je zanimanje preseglo vsa pričakovanja,
saj se je dogodka skupaj udeležilo med 30 in 40 obiskovalcev – tako iz domače
občine kot tudi iz Ljubljane in Poljanske doline. Udeležence sta v
skrivnosti priprave prave napolitanske pice uvedla izkušena picopeka Boštjan
Zorc in Miha Zdešar, znana po odličnih picah na vikendu Dvorskih pic. Pod
njunim strokovnim vodstvom so se udeleženci postopoma spoznavali s celotnim
procesom priprave: od gnetenja in vzhajanja testa, pravilnega zmečkanja pelatov
z rokami in začinjanja, pa do raztegovanja testa, enakomernega oblaganja
sestavin in prenosa na lopar ter končne peke v peči. Posebno pozornost
sta mojstra namenila tudi pomembnim detajlom, kot je odstranjevanje odvečne
moke z dna testa, saj ta lahko pokvari okus pice. Tako so udeleženci ne le
pekli pice, temveč se tudi učili tehnik, ki pripomorejo k boljšemu končnemu
rezultatu.
Dogodek se je
zaključil s tekmovanjem za najboljšo pico. Med vsemi okusnimi kreacijami je s
svojo izvirno in odlično pripravljeno pico prepričala Marjana Smrkolj, ki je
osvojila zmago in navdušila vse prisotne. Delavnica je nastala iz želje, da se tudi v lokalnem
okolju ponudi priložnost za izobraževanje, kulinarično ustvarjanje in prijetno
druženje. Organizatorji pravijo, da je dogodek presegel vsa pričakovanja.
Manca Dolinar
Foto: TD Polhov Gradec




