Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 24.10.2017

pretežno jasno
Danes bo pretežno jasno, v vzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, ki bo ponehal zvečer in v noči na sredo. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 17, na Primorskem do okoli 19 stopinj C.
4°C | 17°C
sreda, 25.10.2017
3°C | 14°C
četrtek, 26.10.2017
3°C | 19°C
petek, 27.10.2017
6°C | 19°C
sobota, 28.10.2017
8°C | 15°C
Opozorila
Torek, 24.10.2017 ob 9h
Severni veter bo zjutraj in deloma dopoldne ponekod pod Karavankami in Kamniškimi Alpami ter v višjih legah v sunkih presegal hitrost 70 km/h.
4°C
17°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Dogodki

Občinska priznanja


OBČINSKE, DOGODKI

| |
24.06.2013      20:05
A A

Občinska priznanja


V pretekli številki Našega časopisa sm


Zlati grb občine Marijanci Yartz za izredno življenjsko delo
Zlati grb občine Marijanci Yartz za izredno življenjsko delo
Deli:

Priznanje občine Antonu Tomšiču za izkazano prizadevnost na področju gasilstva v občini

Anton Tomšič, rojen 6. maja 1949, stanujoč na Horjulski cesti 59, Dobrova, je v Prostovoljno gasilsko društvo Dobrova vstopil leta 1958. Že kot pionir je tekmoval v pionirski desetini, nato v mladinski in po opravljenem izpitu za gasilca tudi v članski desetini, kjer je tekmoval kar 20 let. 20 let je bil član upravnega odbora PGD Dobrova, kjer je aktivno sodeloval pri gradnji gasilskega doma. Bil je mentor mladine, 8 let tajnik društva, 6 let gospodar ter 5 let član upravnega odbora GZ Dolomiti. Zdaj deluje v raznih komisijah in odborih v društvu. Z izobraževanji si je prislužil čin nižji gasilski častnik II. stopnje. Prejel je več gasilskih priznanj in odlikovanj. Prislužil si je tudi plaketo gasilskega veterana. Društvo več let ni imelo pisane zgodovine gasilstva na Dobrovi, po zaslugi Toneta Tomšiča pa se od leta 2009 skrbno zapisuje društvena kronika.

Predlagatelj je Prostovoljno gasilsko društvo Dobrova.

 

Priznanje občine Janezu Železniku za izkazano prizadevnost na področju društvenega življenja v občini

Janez Železnik, rojen 13. novembra 1936, stanujoč na Šujici 56, Dobrova, v Društvu upokojencev Dobrova aktivno sodeluje vse od leta 1994, in sicer kot član nadzornega odbora, dva mandata je deloval kot predsednik nadzornega odbora, od leta 2007 pa je član upravnega odbora. Obiskuje jubilante, starejše in bolne člane. Že pred leti je prevzel vlogo društvenega praporščaka. S svojim zgledom spodbuja druge člane odbora, da nesebično delujejo v dobro naših članov.

Predlagatelj je Društvo upokojencev Dobrova.

 

Priznanje občine Janku Prebilu za izkazano prizadevnost na področju razvoja čebelarstva v občini

Janko Prebil, rojen 24. oktobra 1951, stanujoč na naslovu Ljubgojna 19, Horjul, že 15 let uspešno vodi Čebelarsko društvo Dolomiti, organizira strokovna predavanja za čebelarje in strokovne izlete, kjer člani pridobivajo nove izkušnje in znanja, ter čebelarjem pomaga pri obnovi čebeljega fonda. Na podlagi njegove ideje Čebelarska zveza Slovenije že deseto leto zapored organizira projekt Med v vrtcih in šolah, v okviru katerega čebelarji v šole in vrtce razdelijo več kot 50 kilogramov medu. Pod okriljem Janka Prebila je potekala tudi obnova čebelarskega doma v Polhovem Gradcu. Meseca maja je v Lescah prejel prehodni prapor za organizacijo dvanajstega čebelarskega praznika, ki bo v Polhovem Gradcu. Za trud pri vodenju društva je prejel tudi priznanje Antona Janše. Po zaslugi Janka Prebila ima Čebelarsko društvo Dolomiti velik ugled v slovenskem prostoru.

Predlagatelj je Nadzorni odbor Čebelarskega društva Dolomiti.

 

Priznanje občine balinarski sekciji društva upokojencev Polhov Gradec za izkazano prizadevnost na področju društvenega življenja v občini

Leto 2012 je bilo za članice in člane balinarske sekcije Društva upokojencev Polhov Gradec zelo uspešno, saj je ženska ekipa na turnirju Območne zveze upokojencev Ljubljana Vič - Rudnik zasedla 1. mesto, moška ekipa pa 2. mesto. Ženska ekipa je v nadaljevanju na regijskem tekmovanju zasedla 4. mesto, v letošnjem letu pa sta obe ekipi dosegli prvo mesto.

Ekipi sta se udeležili še veliko drugih turnirjev ter dosegli vrsto odličnih uspehov. Balinarska sekcija vsako leto organizira tekmovanja med svojimi člani ter turnir ekip iz osmih okoliških občin. Obe ekipi pa se redno, vsako leto udeležujeta turnirjev v organizaciji sosednjih društev.

Balinarska sekcija pri Društvu upokojencev Polhov Gradec deluje vse od ustanovitve društva, številčno pa se je okrepila leta 2006, ko se je ustanovila tudi ženska ekipa. Sekcija trenutno šteje 20 članic in članov. Vsa leta so vestno trenirali, kar se je obrestovalo dvojno, pri doseganju dobrih rezultatov in vse večji pripadnosti skupini.

Predlagatelj je Društvo upokojencev Polhov Gradec.

 

Priznanje občine Marti Butina za izkazano prizadevnost na področju razvoja šolstva v občini

Marta Butina, rojena 28. julija 1955, stanujoča na Stari cesti 14, Dobrova, prejme priznanje za izkazano prizadevnost pri svojem delu na področju vzgoje in izobraževanja na Osnovni šoli Dobrova. Zaposlila se je leta 1978, s svojo matematično natančnostjo in predanostjo poklicu pa je znanje predajala številnim generacijam učencev te šole. Pod njenim mentorstvom se je vsako leto veliko učencev udeleževalo matematičnih tekmovanj, na katerih so dosegli vidne rezultate. Uspešno je sledila številnim šolskim reformam in v njih znala poiskati tisto, kar je bilo za učence najboljše. Aktivno je sodelovala tudi pri nastajanju projektov za izgradnjo nove šole in športne dvorane. Vedno je želela biti v neposrednem stiku z učenci, vse do upokojitve v lanskem letu.

Predlagatelj je Osnovna šola Dobrova.

 

Priznanje občine Katarini Kozjek za izkazano prizadevnost na področju društvenega življenja v občini

Katarina Kozjek, rojena 30. aprila 1926, stanujoča na naslovu Dvor pri Polhovem Gradcu 6, Polhov Gradec, je že vrsto let mežnarica v dvorski cerkvi. Ves ta čas je svoje delo opravlja prostovoljno, predano, odgovorno in potrpežljivo. S svojim poznavanjem cerkvene zgodovine, ljudskega izročila in pripovedk iz domačih krajev je z veseljem sodelovala tudi pri nastajanju knjige Milke Bokal – Jaz sem višje kot Marija. Katarina Kozjek svoje znanje z veseljem deli tudi s turisti ali naključnimi obiskovalci dvorske cerkve.

Predlagatelj je Turistično društvo Polhov Gradec.

 

Priznanje občine Matjažu Dolinarju za izkazano prizadevnost na področju kulturnega življenja v občini

Matjaž Dolinar, rojen 19. oktobra 1969, stanujoč na naslovu Gabrje 50, Dobrova, je svojo kulturno pot začel pred 25 leti, z organiziranjem folklorne skupine iz vrst svojih vrstnikov. V času delovanja dobrovske folklorne skupine se je odvilo več celovečernih koncertov oz. nastopov z izvirnimi idejami, pestrim programom in unikatnimi scenariji, katerih glavni organizator in idejni vodja je bil ravno Matjaž Dolinar. Iz vrst folklorne skupine je nastal Fantovski pevski zbor, v katerem poje tudi sam. Obenem pa je v letu 1993 pristopil k mešanemu pevskemu zboru. Mešani zbor je imel v zadnjih 17 letih vsako leto celovečerni božični koncert, ki ga Matjaž Dolinar organizira in koordinira, oblikuje pa ga tudi kot scenograf. Med njegova pomembnejša organizacijska dela spada odmevna, do lanskega leta vsakoletna prireditev na predvečer dneva obletnice vstopa v Evropsko unijo, na Koreni nad Horjulom. V sodelovanju z našo občino in Občino Horjul je Matjaž Dolinar v celoti, samostojno izvedel organizacijo prireditve, od sestave kulturnega programa, angažiranja vseh nastopajočih in priprave prireditvenega prostora do zaključka prireditve, in tako poskrbel za aktivno povezovanje sosednjih občin.

Predlagatelj je KUD Dolomiti Dobrova.

 

Priznanje občine Urški Jankovec za izkazano prizadevnost na področju gasilstva v občini

Urška Jankovec, rojena 3. novembra 1978, stanujoča na naslovu Smolnik 19, Polhov Gradec, je od mladih nog predana gasilka; s svojim delom, idejami in vztrajnostjo, predvsem pa s prostovoljnim delom je prispevala k razvoju in napredku društva ter njegovi prepoznavnosti. Od leta 1998 do 2003 je opravljala naloge tajnika v društvu in predstavnice komisije za žene na Gasilski zvezi Dolomiti. V letu 2003 pa je sprejela izziv in se kot najmlajša predsednica v zgodovini društva lotila odgovorne naloge vodenja društva – in danes ji teče tretji mandat. Društvo ima trenutno več kot 60 aktivnih članov, velik delež članstva predstavljajo mladi. Društvo je tako s svojim delovanjem postalo središče dogajanja v kraju, prepoznavno pa je tudi v širši okolici. Za vse to pa je potrebna motivacija, spodbuda in pravo vodenje. Številne zasluge za napredek v društvu gredo predsednici Urški Jankovec, saj so se ob njenem vodenju izvedli številni uspešni projekti.

Predlagatelja sta PGD Zalog in vaška skupnost Setnik.

 

Bronasti grb občine Milanu Koširju za pomembne dosežke na področju ohranjanja kulturne dediščine v občini

Milan Košir, rojen 17. septembra 1935, stanujoč na Črnem Vrhu 31, Polhov Gradec, že dolga leta zbira ljudsko izročilo in predmete iz svoje okolice, iz zbranega gradiva pa je pripravil že kar nekaj razstav, tako na Črnem Vrhu kot v Polhovem Gradcu. Milan Košir ima veliko zaslug za to, da so mlajši lahko spoznali kar nekaj že pozabljenih obrti in veliko predmetov iz naše preteklosti. Prizadeval si je za objavo črnovrške kronike župana Trobca, pripravil je razstavo o italijansko-nemški meji, vsako leto pa je pobudnik razstave v okviru Srečanja obrtnikov in podjetnikov na Setnici. Kljub svojim letom je še vedno poln idej, kako bi lahko poskrbeli za kulturno dediščino in jo čim bolje ohranili.

Predlagatelj je Združenje obrtnikov in podjetnikov Polhov Gradec - Črni Vrh.


Bronasti grb občine Urši Bogataj za pomembne dosežke na področju športa v državnem in svetovnem merilu

Urša Bogataj, rojena 7. marca 1995, stanujoča na naslovu Briše pri Polhovem Gradcu 7, je kot članica ženske smučarske reprezentance s svojimi rezultati v smučarskih skokih posredno prispevala k prepoznavnosti naših krajev. Zaradi vidnejših rezultatov na mladinskem svetovnem prvenstvu na Češkem, kjer so ženske skupno dosegle 1. mesto, Urša pa posamično odlično peto mesto, in na zimskih olimpijskih igrah v Innsbrucku, kjer so ekipno dosegle 2. mesto, Urša pa tretje mesto posamično, ter v spodbudo za nadaljnje delo ji občina podeljuje bronasti grb za pomembne dosežke na področju športa. Urška Bogataj je aktivna tudi v domačem kraju Briše. Že od mladih nog je članica Turističnega društva Briše, kjer je najprej sodelovala pri otroškem pevskem zboru Zaspani petelinčki in se udeleževala otroških delavnic, zdaj pa že sama deluje v vlogi animatorke pri otroških delavnicah. Da jo delo z otroki veseli, pove tudi to, da ob napornih treningih in tekmovanjih obiskuje vzgojiteljsko šolo.

Predlagatelj je občinski svet Občine Dobrova - Polhov Gradec.


Bronasti grb občine Ekipi članov A skupine Prostovoljnega gasilskega društva Šentjošt za pomembne dosežke na področju razvoja gasilstva v občini  

Gasilsko zgodbo o uspehu piše deset mladeničev, ki so se pred petimi leti pred gasilskim domom Šentjošt začeli zbirati s preprosto željo po tekmovanju. Leta so minevala, izkušnje so se nabirale, koraki so postali hitrejši in roke spretnejše. Vaje so potekale vsak teden in vsako leto so se pred gasilskim domom zbrali približno 80-krat. Skozi leta pa so dosegli naslednje uspehe: dvakrat so osvojili 3. mesto na pokalnem tekmovanju Gasilske zveze Slovenije, leta 2011 so postali pokalni prvaki in leta 2012 še državni prvaki Slovenije. Osvojili so tudi 2. in 3. mesto na mednarodni tekmi na sejmu zaščite in reševanja. Pred kratkim so se prek zahtevnih kvalifikacij uvrstili na gasilsko olimpijado, ki bo potekala v Franciji. Želimo jim obilo uspehov!

Predlagatelj je krajevna skupnost Šentjošt.

 

Srebrni grb občine Robertu Oblaku za pomembne dosežke na področju športa in razvoja smučišča Šentjošt

Robert Oblak, rojen 17. avgusta 1969, stanujoč na naslovu Šentjošt nad Horjulom 52, je pomemben, dolgoletni član Športnega društva Šentjošt. V času njegovega predsedovanja društvu, do leta 2009, se je smučišče Šentjošt posodobilo, pridobilo visoko vrvno vlečnico, izvedla so se zemeljska dela za uravnavo terena in vzpostavil se je sistem umetnega zasneževanja. Zadnji pomembni novosti na smučišču sta zamenjava teptalnika snega in postavitev garaže za shranjevanje naprav za smučišče. Kot aktualni podpredsednik društva ter predsednik smučarske sekcije Robert Oblak vse leto ogromno svojega prostega časa namenja dodatnim tečajem in usposabljanjem za upravljanje vlečnih naprav, s tečajem za vodjo obratovanja vlečnic pa je pridobil tudi usposobljenost, da izobrazi strežnike za delo na smučišču, ki jih je zdaj že šestnajst. V zadnji zimi je imelo smučišče Šentjošt rekorden obisk, organiziralo je devet skupinskih tečajev smučanja in 350 individualnih tečajev. Delovanje smučišča v Šentjoštu je plod vztrajnega in požrtvovalnega prostovoljnega dela članov društva, srebrni grb za pomembne dosežke na področju športa pa občina za večletno aktivnost pri razvoju smučišča ter kot spodbudo za nadaljnje delo podeljuje Robertu Oblaku.  

Predlagatelj je občinski svet Občine Dobrova - Polhov Gradec.


Zlati grb občine Marijanci Yartz za izredno življenjsko delo

Marijanca Yartz, rojena 4. aprila 1933, stanujoča na naslovu Praproče 15, Polhov Gradec, ima odločilne zasluge za to, da je v Polhovem Gradcu in okolici oživela stara tradicija klekljanja. Svoje bogato znanje in izkušenost je radodarno delila z drugimi ženskami in dekleti. Marijanca Yartz je predsednica najstarejšega klekljarskega društva v Sloveniji. Z avtorskimi čipkami je sodelovala na natečajih Združenja slovenskih klekljaric, njene čipke pa so Slovenijo zastopale na več svetovnih kongresih Mednarodnega združenja za klekljano in šivano čipko. Na uradnih tečajih Čipkarske šole Idrija se še vedno izobražuje o novih detajlih čipkarstva. Izvaja redne ure inštrukcij za že izkušene klekljarice polhograjskega klekljarskega društva, občasno pa tudi za klekljarice zunaj društva. Je tudi učiteljica tehnik ročnega všivanja čipk in ima naziv mentorice za izbirni predmet klekljanje v osnovni šoli.

Skozi svoje življenje je veliko sodelovala v dejavnostih lokalne skupnosti. Bila je organistka v župnijski cerkvi, voditeljica pevskih zborov, še vedno pa je mežnarica podružnične cerkve sv. Jurija na Prapročah. V današnjem svetu brezobzirnega tekmovanja, upadlega ugleda tradicionalnih vrednot, kot so poštenje, naklonjenost do drugega, nesebično delo z drugimi in za druge, je vzornica za ljudi okrog sebe. Marijanca Yartz se je vzorno izkazala z dolgoletno požrtvovalno nego svojega težko bolnega soproga in s tem dala sijajen zgled, kako živeti in ravnati tudi ob hudih življenjskih preizkušnjah.

Predlagatelj je Klekljarsko društvo Polhov Gradec.

 
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 452
Izšla: 25.09.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.