Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Blagoslov traktorjev na Dobrovi

Na Velikonočni ponedeljek, 1. aprila, se je na parkirišču za pokopališčem na Dobrovi odvijal že drugi, tradicionalni zbor in blagoslov traktorjev.
Lani so na pobudo kmetov v župniji organizirali prvi zbor, letos pa je bilo zanimanje še večje, s tem se je povečalo tudi število traktorjev, ki je bilo letos že več kot 20. Po drugi sveti maši ob 10.30 so se župljani in traktoristi zbrali na parkirišču, kjer so počakali župnika in nekaj ministrantov, da so slavnostno blagoslovili vse traktorje, traktoriste in navzoče farane. Ponudba traktorjev je bila res pestra. Prevladovali so vsem dobro poznani John Deerji vseh vrst, nekaj je bilo tudi Classov, pa različni modeli Casejev, tudi New Holandi in Zetorji. Videti je bilo tudi Deutze in Fergusone in še kakšen bi se našel. Nato je sledilo slikanje, ogled traktorjev in pogovori o različnih strojih in značilnostih posameznih traktorjev. Otroci in najbolj navdušeni so lahko katerega izmed traktorjev tudi preizkusili in se razgledali od znotraj, na voznikovem sedežu. Vsak lastnik je z veseljem razložil in pokazal, kakšne so posebnosti posameznih traktorjev.
Lani je bila posebna atrakcija, da so traktorje okrasili s posebnimi rožami in Slovenskimi zastavami, letos pa so namesto okrasitve otroci pripeljali tudi svoje, otroške traktorje različnih znamk in priključkov. Nekateri otroški traktorji so bili na električni pogon, spet drugi kot pravimo ''na žgance''. S ponosom so se zapeljali mimo vseh faranov in svoje male traktorje parkirali pred svoj velik traktor.

Po blagoslovu je sledilo še druženje ob kavi ter različnih velikonočnih dobrotah domačih gospodinj.
Kmetje so letos zopet dokazali, da je v naši dolini veliko kmetij in da je kmetijstvo pri nas še vedno zelo pomembno. Naslednje leto sledi že 3. tradicionalni zbor in blagoslov. In tudi za kakšen dodaten traktor ali dva bi se drugo leto našlo še kaj prostora. Vabljeni.

M.D.

Oglejte si tudi