Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Uspešna prva delavnica projekta Živimo zdravo

Ob udeležbi sokrajanov je minil prvi večer v okviru delavnic Živimo zdravo. Uro in pol našega druženja je popestrila dr. med. Nives Letnar Žbogar, spec. higiene in javnega zdravja, ki je poskrbela za zanimivo predstavitev.
V uvodnem govoru je vse zbrane pozdravil župan in jim predstavil namen vključitve občine v program Živimo zdravo. V nagovoru je dejal: "V današnjih časih se vse zdi črno in pesimistično, vendar ni vedno tako. Veliko lahko za boljši vsakdan naredi že vsak posameznik. Vsakdo mora najprej poskrbeti za svoje dobro počutje in zdravje, nato pa bodo ljudje lažje premagovali vse vsakodnevne pritiske in tako prispevali k optimistični klimi družbe." Namen programa in delavnic pa je prav to, da širijo idejo zdravega življenja.

Pomembno je, da se ljudje začnejo zavedati, kaj vse je, poleg materialnih dobrin, še pomembno v življenju. K temu bodo pripomogle prav brezplačne delavnice, na katerih organizatorji poleg dobrih vsebin ponujajo možnost brezplačnega druženja, ki predstavlja zabavo in sproščenost, to pa je glede na naš naporen vsakdan še posebno dobrodošlo.

Mediji so polni informacij o tem, kako škodljiv je nezdrav način življenja, ki pripomore k razvoju marsikatere zdravstvene težave. Po dolgih delovnih letih pričakamo upokojitev. Marsikdo reče: "Komaj čakam pokojnino – potem bom počel to in ono." Velikokrat pa se zgodi, da ob vstopu v zasluženi pokoj človek zboli, kar je posledica nezdravega življenja v preteklosti. Zato je izjemno pomembno, da za svoje dobro zdravje in življenje začnemo delati že danes. Le kdo si želi, da bi na stara leta hodil od zdravnika do zdravnika? Vsak bi raje užival v družbi prijateljev, se sprehajal v naravi oziroma aktivno preživljal prosti čas kako drugače. Cilj vsakogar je, da bo na stara leta živel tako, kot si želi.

Če se zavedamo zdravju škodljivih dejavnikov, med katerimi so kajenje, alkohol, nezdrava hrana in stres, lahko bistveno pripomoremo k uresničitvi našega cilja, to sta zdravje in dolga življenjska doba.

Glavni dejavnik tveganja je seveda alkohol, ki je v družbi vse bolj prisoten. Najbolj skrb vzbujajoč podatek pa je, da je pitja alkohola vse več med mlajšo populacijo. Pomembno je, da živimo z načelom, da alkohol škoduje našemu zdravju. Še toliko pomembnejše je, da mladi alkohol spoznajo čim pozneje, saj zaradi razvoja možganov, ki se dogaja tekom najstniških let, niso sposobni odrasle odgovornosti. Tako sami sebi škodujejo in uničujejo svoje možgane ter si odpirajo možnost za zasvojenost z alkoholom. Kot je dejala predavateljica: "Mladi po neumnosti otežujejo svoje življenje in tako izgubijo marsikatero življenjsko priložnost!"

Zato je ključnega pomena, da vsi, predvsem pa odrasli, pijemo preudarno in smo vzor mladim. Varne meje pitja ni, zato so možnosti za zasvojenost z alkoholom vedno prisotne. Ko pa prestopimo prag zasvojenosti, je vsakemu posamezniku zelo težko pomagati!

Prejeli smo tri pravila za domov, ki bi se jih morali držati prav vsi:

  1. Ne vozim pod vplivom alkohola.
  2. Nikoli ne ponujam alkohola mladoletnim osebam.
  3. Ne pijem alkoholnih pijač na delovnem mestu.

Poleg alkohola je močan dejavnik tveganja tudi kajenje. Bistveno je, da se zavedamo, da kajenje ni naravna človekova potreba. Zaradi posledic kajenja na leto umre kar 3.500 ljudi! Zato je opustitev kajenja izjemno pomembna.

Pomembno pa je tudi gibanje. Ko pomislimo na gibanje, se nam ob različnih trenutkih porodijo izgovori, kot so: nimam časa, nimam denarja, danes sem preveč utrujen, imam zdravstvene težave, danes sem preveč obremenjen, za to sem prestar idr. Toda prav nekateri od teh izgovorov so pravzaprav ključni razlogi, iz katerih naj bi se začeli počasi in zmerno gibati.

Življenjski slog izberemo sami. Seveda smo vpeti v širše okolje (politika, zakonodaja, gospodarstvo idr.), kjer nas tako ali drugače omejujejo pri izbiri. Ostane pa le nekaj življenjskih področij, kjer je izbira izključno naša. Tako lahko samostojno izbiramo, ali bomo kadili in pili alkohol, kdo bo naša družba, v kakšnem obsegu in v katerih aktivnostih.

Zavedati se moramo, da utrjevanje zdravja brez lastne dejavnosti ni mogoče. Pri vzgoji mladih pa smo predvsem starši tisti, ki vplivamo nanje in jim lahko privzgojimo zdrav način življenja. Sama sprememba pa je vedno izjemno težka. Žal življenjski slog največkrat spremenimo šele, ko zbolimo – mi sami ali naši bližnji.

Ko se odločimo za spremembo, je zelo pomembno, da se na to pripravimo, saj je sprememba načina obnašanja proces. Priprave na spremembo omogočajo, da jo uspešno vpeljemo v svoje življenje. Poleg dobrega načrta je pomembno, da sledimo odločitvam in vztrajamo pri njih. Lahko pa se zgodi, da se vrnemo na stara pota. Takrat ponovimo krog procesa in začnemo znova (priprava načrta, vztrajanje). Potrebno je le malo volje in malo pomoči.

Ljudje potrebujemo le dovolj informacij in spodbude, ki so potrebne za samostojne odločitve. Pri vsem tem pa moramo za nadaljnje dobre rezultate prejeti tudi pohvale. Tako je tudi pri otrocih, ki sicer potrebujejo predvsem red in meje, saj se v takem okolju počutijo varne. Tako torej prispevamo k dobremu razvoju otroka. Hkrati smo mu v pomoč pri reševanju problemov.

Prvo predavanje programa Živimo zdravo je minilo v dobrem vzdušju in z obilo motivacije. Naj vam bo povzetek predavanja v spodbudo, da se odločite za spremembe v življenju in hkrati za udeležbo na prihodnjih delavnicah, ki vam bodo dale dodatnega zagona pri vpeljavi zdravega življenjskega sloga v vaš vsakdan. Izkoristite predavanja tudi za druženje s prijatelji in znanci, saj druženje prispeva h kakovosti našega bivanja.

Oglejte si tudi