Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zven zaklete grofice

Občina Dobrova - Polhov Gradec je v sodelovanju z OŠ Dobrova, s Planinskim društvom Podpeč-Preserje in z Zavodom Škrateljc zasnovala novo tematsko pot Zven zaklete grofice, ki bo prva slovenska zvočna planinska pot. Letos se bodo pričela dela za izgradnjo tematske poti, prve obiskovalce pa bo Zakleta grofica lahko sprejela že naslednje leto.
Zven zaklete grofice

Zven zaklete grofice je integralni turistični produkt, ki povezuje legendo, glasbo in pohodništvo. Je prva slovenska zvočna planinska pot in hkrati že druga tematska pot v Občini Dobrova - Polhov Gradec. Polhov doživljajski park v Polhovem Gradcu je že postal priljubljena izletniška točka predvsem za družine in ljubitelje narave, nov projekt, ki združuje pohodništvo, glasbo in legendo o Zakleti grofici, pa bo spodbudil turistični razvoj Dobrove z okolico. Ideja o urejeni poti na Gradišče združeni z legendo je nastala v Osnovni šoli Dobrova, pri projektu pa sodelujeta tudi Planinsko društvo Podpeč-Preserje, ki upravlja s pohodno potjo in jo vzdržuje, in soustanovitelj zavoda Škrateljc Uroš Grilc, ki je avtor idejne zasnove tematske poti – več kot uspešno je zasnoval tudi Polhov doživljajski park. Za likovno podobo projekta bo poskrbela uveljavljena ilustratorka Maša Kozjek.

Vrednost celotnega projekta znaša dobrih 139 tisoč evrov, od tega bo znesek v višini 92 tisoč evrov sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ostala sredstva pa bo zagotovila Občina Dobrova - Polhov Gradec. Projekt je bil s strani Ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo potrjen junija 2020, letos pa se bodo pričela dela. Prve obiskovalce bo tematska pot lahko sprejela že naslednje leto.


Legenda o grofici in skladatelj Emil Adamič

Projekt temelji na kulturno-zgodovinski dediščini naših krajev. Prvo izhodišče je legenda o Zakleti grofici. Ljudska legenda, kot jo je zapisala kronistka pripovedi in legend Dušica Kunaver, pravi tako: ''Na Gradišču nad Razori pri Dobrovi je v davnih dneh stal mogočen grad, v katerem je živela ohola in silno bogata grofica. Nekega dne se je ošabno ozrla v dolino, kjer se je sredi vasi belila romarska Marijina cerkev, in vzkliknila: 'Glej, Mati božja dobrovska, jaz sem bogatejša in mogočnejša kot ti!' V tistem trenutku se je zamajala zemlja, v grad je treščila ognjena strela, a prevzetnico in njene zlatnike je pogoltnila zemlja. Minevala so stoletja in na travi med ruševinami gradu je pastirček pasel živino. Nemudoma je pred seboj zagledal kup bleščečih zlatnikov. Ko je stegnil roko proti njim, je stopila predenj lepa, bogato oblečena ženska, v naslednjem trenutku pa se je pred osuplim pastircem odprla zemlja. Iz globine je zaslišal le še žalosten, očitajoč glas: 'Če bi si ti danes umil obraz, bi se jaz lahko znebila tega zlatega zaklada in našla mir. Tako pa še tisoč let …' Glas je utihnil in na skalovju ni bilo več ne zlatnikov ne skrivnostne ženske.''

Pomemben element tematske poti bo tudi glasba. Tematska pot bo obiskovalcem predstavila legendo skozi zvok in glasbo, s čemer se bo oprla na skladatelja Emila Adamiča, ki je bil rojen na Dobrovi. Je eden najpomembnejših skladateljev slovenske zborovske glasbe, ki je ustvaril preko 1000 skladb in kompozicij.


Osem postojank na poti na Gradišče

Za postavitev zvočne poti je bila izbrana obstoječa pohodna pot na Gradišče z izhodiščem v Podsmreki.

Obiskovalcem bo na dolžini dveh kilometrov ponujala osem postojank, na katerih bodo se bodo nahajala zvočila, ki bodo neinvazivno umeščena v naravo, saj bodo izkoristila obstoječe naravne elemente ob poti: štore, drevesa, kamne. Obiskovalci bodo z izvirno oblikovanimi tolkali, brenkali in drugimi preprostimi inštrumenti, ki bodo izdelani iz naravnih materialov (les, kovina, steklo in kamen), zvočno poustvarili glavne elemente legende, kot so nevihta, strela in zvon. Pot se bo prilagajala naravnemu okolju in poskušala vanj čim manj posegati. Tematska pot se bo zaključila na vrhu Gradišča, kjer bo obiskovalce pričakala se zaključna postojanka z manjšim objektom in kipom.


Tematsko pot bo nadgradila knjižica

Obiskovalci bodo ob obisku poti prejeli knjižico Zven zaklete grofice, ki jih bo s pomočjo zemljevida in navodil za uporabo zvočil vodila po poti. V knjižici se bo nahajala tudi zgodba o grofici, ki bo doživetje osmislila, strani za zbiranje žigov in druge vsebine, ki bodo obiskovalce spodbudile k raziskovanju. Knjižica bo na voljo v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku, obiskovalcem pa bo na voljo na različnih lokacijah, tudi v Polhograjski graščini. Pot bodo nadgradili tudi glasbeno izobraženi interpretativni vodniki, ki bodo obiskovalcem omogočili posebno glasbeno doživetje.


Za domačine, pohodnike, turiste, družine in šole

Turistično privlačna pot bo združevala pohodništvo z izobraževanjem, saj bo spodbujala k rekreaciji in zanimanju za naravno in kulturno dediščino kraja, hkrati pa bo poudarjala pomen spoštljivega odnosa do naravnega sveta. Zvočna pot Zven zaklete grofice bo zanimiva za domačine, ki bi radi raziskovali lokalno zgodovino, za šole in družine, ki iščejo nova doživetja, ter za pohodnike, ki si želijo rekreacijo združiti z odkrivanjem zanimivih zgodb. Usmerjenost Občine Dobrova - Polhov Gradec v zeleni in trajnostni turizem zavezuje k razvijanju turistične ponudbe, ki je pozorna na obremenjevanje narave in okolja ter vključuje tudi lokalno prebivalstvo. Pohodniški turizem na območju naše občine ima dobre možnosti za razvoj, ki ga spodbujata predvsem bližina Ljubljane in tesno sodelovanje s Turizmom Ljubljana, ki obiskovalce prestolnice usmerja tudi k doživetjem v občini Dobrova - Polhov Gradec.



Lucija Rus

Oglejte si tudi