Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Županova beseda

Letošnja jesen v septembru in oktobru nam je prinesla lepo vreme in vrsto lepih dogodkov v naši občini.

Konec septembra smo imeli otvoritev Polhkovega razgledišča in nove avtobusne postaje v Polhovem Gradcu, v mesecu oktobru pa je PGD Podsmreka imela ob 100-letnici delovanja otvoritev prenovljenega gasilskega doma v Podsmreki z novim najemnikom iz Masterchefa, Lukom Novakom. Vse pohvale za izpeljavo zelo zahtevne prenove objekta predsedniku g. Janezu Rotarju in vsem prostovoljnim gasilcem in donatorjem, da ste polepšali in posodobili objekt v Podsmreki.

V oktobru je bil izveden tudi poslovilni koncert Jurčkov ob 20-letnici našega narodnozabavnega ansambla, ki je z ostalimi nastopajočimi ansambli priredil lepo in veselo zabavo ob zaključku njihove kariere. S strani Občine Dobrova - Polhov Gradec so prejeli priznanje ob jubileju in hkrati zahvalo, da so tudi svojim delovanjem doprinesli k promociji naše občine. Člani Karitasa pa so v Šentjoštu organizirali koncert z vrhunskimi talenti za namen zbiranja sredstev za družine, prizadete v poplavah. Sporočilo dogodka prinaša upanje, da človek v stiski ne ostane sam. 

V veliko veselje mi je, da je Prostofer v naši občini v oktobru zaživel v polni meri in da smo pridobili nove prostovoljne voznike, ki jih je trenutno že 12. Med njimi je tudi g. Anže Logar, ki pomagajo starejšim s prevozi v lekarno, k zdravniku, v trgovino, itd. Pri nakupu električnega vozila smo prejeli tudi nepovratna sredstva v višini 19.364,90 evrov iz sklada za podnebne spremembe.

V lep jesenski čas smo prešli tudi z otvoritvijo lokalne tržnice na Dobrovi v okviru in v tesnem sodelovanju s Kmetijsko zadrugo. Tržnica je odprta vsako soboto med 8. in 12. uro in bo ponujala možnost, da lokalni kmetje ali obrtniki ponudijo krajanom svoje izdelke, pri tem pa bomo zagotovili tudi pester spremljevalni program. Namen lokalne tržnice je, da vsi skupaj spodbudimo lokalni razvoj, lokalno zdravo in kvalitetno hrano in blago ter nenazadnje tudi druženje in srečevanje. Vabim vas, da podpremo našo lokalno tržnico vsako soboto in s tem zagotovimo še več kvalitetnih dobaviteljev in družabnega programa.

Omeniti in pohvaliti moram tudi občinsko upravo in obe podžupanji, saj smo uspešno koordinirali in pripravili dokumentacijo za pridobivanje finančnih sredstev po neurjih v juliji in poplavah v avgustu 2023. S strani države bomo dobili povrnjene vse intervencijske stroške, in sicer za neurje v juliju 2023 v višini 31.487,46 evrov in za poplave v avgustu 2023 v višini 664.358,72 evrov.

Občina je na osnovi prijavljene škode, ki je nastala v času avgustovskih poplav tako na občinskih in zasebnih zemljiščih in znaša več kot 49 milijonov evrov, prejela v podpis pogodbo s strani države za izvedbo sanacijskih del prve faze po poplavah v višini 12 milijonov evrov, od skupno 37 milijonov evrov.

V letošnjem letu nas tako čaka veliko dela z zaključevanjem obstoječih projektov, predvsem pa s pripravo sanacijskih projektov po poplavah ter načrtovanjem in izvedbo ostalih projektov.

Šolarjem in staršem želim lepe jesenske počitnice. Prvi november pa naj bo priložnost za srečanja z družino in sorodniki, v spomin na vse, ki jih ni več med nami.

V želji, da bomo pri tem čim bolj uspešni in kljub napovedani intenzivni in delovni jeseni, želim, da se čim večkrat srečamo na različnih dogodkih v naši občini.

Vaš župan

Oglejte si tudi