Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Uvedba cenejših linij javnega prevoza v občini

Občina Dobrova – Polhov Gradec se je skupaj z LPP d.o.o. in MOL odločila za integracijo obstoječih linij 51 (Ljubljana – Polhov Gradec), 52 (Polhov Gradec – Črni vrh) in 53 (Polhov Gradec – Suhi Dol), 55 (Ljubljana – Vrzdenec) in 56 (Ljubljana – Šentjošt) v mrežo integriranih linij LPP.
Integracija zagotavlja linijam povečano število odhodov avtobusov, enotno plačilno sredstvo Urbana, ki omogoča prestopanje tudi na mestne linije LPP v roku 90 min brez doplačila, nižje cene prevoza in vključitev v območni sistem LPP. Linije 51, 55 in 56 bodo v Ljubljani potekale po Tržaški, Aškerčevi in Slovenski do AP Ljubljana.

 

Cene prevoza na področju občine Dobrova – Polhov Gradec

Na vseh linijah, ki potekajo na področju občine Dobrova – Polhov Gradec bo veljal območni sistem in občutno nižje cene kot do sedaj (glej tabelo in shemo območij). Po novem bodo potniki na linijah, ki obratujejo od postajališča Žirovnik (linija 51) in postajališča Dobrova Vodomet (liniji 55 in 56) v smeri Ljubljana in obratno potovali v enem območju. Cena prevoza znaša pri plačilu z vrednostno vozovnico Urbana 1,20 EUR in s splošno terminsko (mesečno) vozovnico 37,00 EUR. Prav tako so na tem območju veljavne vse druge vozovnice Mestnega potniškega prometa. V primeru, da potnik plača prevoz z gotovino, se cena prevoza določi po medkrajevni tarifni lestvici in ne vključuje prestopanja v roku 90 minut. LPP zato predlaga, da tudi gotovinski potniki preidejo na plačevanje z vrednostno vozovnico Urbana.

Območje Polhovega Gradca od postajališča Hrastenice do Črnega Vrha (linija 52) oziroma Suhega Dola (linija 53) je vključeno v drugo območje. Pri prevozu znotraj tega območja velja cena za prvo območje, v primeru prehajanja oziroma prestopanja meje območij pa velja cenik za drugo območje; cena za enkratno vožnjo v roku 90 min znaša 1,60 EUR, cena splošne terminske mesečne vozovnice je 49 EUR.

Enaka cena za dve območji velja za potnike, ki se bodo peljali z linijo 56 iz Šentjošta proti Ljubljani in obratno. Cena velja le tedaj, ko se potnik pelje skozi občino Horjul in ob tem ne prestopa. V primeru, da potnik izstopi na območju občine Horjul in nato ponovno vstopi na drug avtobus, veljajo zanj pravila plačila po medkrajevni tarifni lestvici, kot je opisano v naslednjem odstavku.

Cene prevoza na področju občine Horjul

Trasi linij 55 (Ljubljana – Vrzdenec) in 56 (Ljubljana – Šentjošt) delno potekata po občini Horjul, ki ni pristopila k sistemu integracije. Potniki na linijah 55 in 56, ki bodo vstopali in / ali izstopali v krajih Vrzdenec, Žažar, Ljubgojna, Horjul, Zaklanec pri Horjulu in Podolnica, torej krajih, ki se nahajajo na področju občine Horjul, bodo plačilo prevoza še naprej opravljali po obstoječem medkrajevnem ceniku, ki je oblikovan po tarifni lestvici.

Na linijah 55 in 56, ki sta le deloma subvencionirani, je glavno plačilno sredstvo medkrajevna e-kartica. Na vseh naštetih linijah je sicer omogočeno razen plačila s terminsko in vrednostno Urbano tudi gotovinsko plačilo po medkrajevni tarifni lestvici.

Nakup Urbane bodo potniki opravili predvidoma v Mercatorju v Polhovem Gradcu in na Dobrovi, na 39 urbanomatih in 226 ostalih prodajnih mestih, prizadevamo pa si tudi za potrditev dodatnih lokacij na Avtobusni postaji, Polhov Gradec in v Brunarici Grič v Šentjoštu.

LPP si obeta pozitiven odziv potencialnih potnikov in upa, da bo marsikdo, ki še vedno uporablja osebno vozilo za vsakodnevno potovanje v prestolnico, prepoznal v integriranih linijah in terminski (mesečni) Urbani novo priložnost za cenovno ugodno dnevno potovanje v Ljubljano.

 

Subvencionirane šolske mesečne vozovnice: kompenzacijo lahko izkoristite pri nakupu vozovnice za mesec marec

Dijaki in študentje, ki so v januarju opravili nakup subvencionirane medkrajevne šolske mesečne vozovnice ali kombinirane vozovnice (subvencionirane medkrajevne šolske mesečne vozovnice oziroma subvencionirane mesečne vozovnico za deset voženj + mestne), so upravičeni do kompenzacije na račun višjih cen, ki so veljale v januarju. Kompenzacijo bodo dijaki in študentje pridobili v obliki znižane cene vozovnice, katero bodo lahko uveljavljali ob nakupu istovrstne vozovnice za mesec marec. Upravičenci, ki možnosti kompenzacije ne bodo izkoristili v marcu, le te kasneje ne bodo mogli več zahtevati.

Kompenzacijo lahko upravičenci izvedejo le pri izdajatelju januarske subvencionirane mesečne vozovnice; tako velja za LPP, da je kompenzacijo za mestni in medkrajevni prevoz možno uveljavljati v Potniškem centru LPP na Slovenski cesti 56 (Bavarski dvor) in na Avtobusni postaji.

Novi vozni redi bodo objavljeni na avtobusnih postajališčih, spletni strani občine, prevoznika LPP d.o.o., kot tudi v Koledarju prireditev 2013, ki ga bodo v naslednjih dneh prejela vsa gospodinjstva v občini. Občani imajo čas do 15.3.2013 podati morebitne pripombe na integrirane linije.

 

Občina Dobrova – Polhov Gradec

Oglejte si tudi