Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Do OŠ Dobrova vodi nova cesta

Dobrova, 9. september – Novozgrajeno parkirišče in avtobusno postajališče je bilo tokrat prizorišče uradnega odprtja za mnoge težko pričakovane dostopne ceste do Osnovne šole Dobrova. Na slavnostnem dogodku so spregovorili vidni predstavniki lokalnega političnega in družbenega življenja, program pa so s plesom in pesmijo popestrili dobrovski osnovnošolci.
Zgodbo o izgradnji nove ceste do Osnovne šole Dobrova, ki bo v prvi vrsti skrbela za večjo varnost, poleg tega pa pošteno razbremenila stari del kraja, je obravnavalo že nekaj občinskih svetov. Projekt je dobil zeleno luč tudi s strani aktualnih občinskih svetnikov in to že v začetku mandata, dejansko pa se je začel odvijati konec poletja 2015. Takrat je Občina Dobrova - Polhov Gradec z izbranim podjetjem CPG iz Nove Gorice podpisala pogodbo v vrednosti 662.000 evrov, ki jih je občina v celoti zagotovila v lastnem proračunu. Z gradnjo dostopne ceste do OŠ Dobrova ter ureditvijo priključka na regionalno cesto Polhov Gradec–Dobrova je izbrani izvajalec začel septembra 2015, z deli pa končal sredi julija letos. V tem času je zgradil obsežno, 160 metrov dolgo kamnito zložbo iz skal in betona ob vkopanem robu dostopne ceste, ob nasutem robu ceste je postavil zahtevno pilotno steno iz 34 armiranobetonskih pilotov, dolgih od 4 do 10 metrov, s premerom 60 cm, pod zunanjim šolskim igriščem pa je izdelal asfaltirano obračališče s postajališčem za šolski avtobus ter 34 parkirnimi mesti za osebna vozila. Dela so bila opravljena kakovostno in v roku, kar sta potrdila tudi dva uspešno prestana tehnična pregleda ter pravočasno pridobljeno uporabno dovoljenje.
"Kjer je želja, tam je pot," bi lahko zapisali pod zaključen projekt. Nove poti do šole so se tokrat veselili občani Dobrove ter vsi, ki svoje šoloobvezne otroke vozijo v dobrovsko osnovno šolo ali pa je ta le njihovo zaposlitveno mesto. Ta množica se je ob slovesnem odprtju zbrala na novozgrajenem parkirišču, kjer jo je najprej nagovoril ravnatelj Osnovne šole Dobrova Viljem Kovačič. Povedal je, da si je pred petnajstimi leti na listek zapisal dva cilja, in sicer, da se bodo otroci šolali skupaj v eni stavbi in bodo hodili po varnih poteh v šolo. "To se danes uresničuje in zahvala velja vsem, ki ste kakorkoli pri tem sodelovali," je dejal in dodal, "ta listek sem sedaj arhiviral, pripravljenega pa imam že novega." Misel o dolgoletni želji je nadaljeval župan Franc Setnikar, ki se je zahvalil vsem lastnikom zemljišč, da so prisluhnili prošnji in tako pripomogli k izpeljavi izredno pomembnega projekta za Dobrovo. Zahvalo je izrekel tudi vsem ostalim – zaposlenim v občinski upravi, izvajalcem, svetnikom in drugim, ki so na svoj način pomagali. Ob koncu je poudaril, da morajo vsi udeleženci, tako otroci kot vozniki, tudi na tem vozišču upoštevati cestnoprometne predpise ter jim zaželel varno na vseh poteh. Da bo korak ali pa prevožen meter na novi pridobitvi zares varen, je z opravljenim blagoslovom poskrbel še dobrovski župnik Alojzij Golob, ki se je ob tej priložnosti obema predstavnikoma zahvalil za dobro sodelovanje s šolo in občino. Program so z glasbenimi, plesnimi in recitatorskimi točkami popestrili Godba Dobrova - Polhov Gradec ter dobrovski osnovnošolci. S slavnostnim prerezom traku, ki ga je opravil župan Franc Setnikar skupaj z ravnateljem Viljemom Kovačičem, pa je bila novozgrajena dovozna cesta z avtobusnim obračališčem ter parkirnimi prostori tudi uradno odprta.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi