Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Veste, kako hitro vozite?

V občini Dobrova - Polhov Gradec je postavljenih pet prikazovalnikov hitrosti MHP50, ki so namenjeni umirjanju motornega prometa – dva se nahajata v Polhovem Gradcu, po eden v Gabrju, na Dobrovi in v Šentjoštu. V Brezju pa se nahajata še dva prikazovalnika hitrosti drugega tipa. Namestitev skupno sedmih prikazovalnikov hitrosti je le eden izmed ukrepov, ki bodo pripomogli k večji prometni varnosti v naši občini. Občina v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu namreč načrtuje umirjanje prometa na območju celotne občine ter tako želi poskrbeti za izboljšanje prometne varnosti in kakovosti življenja v naših krajih. To bo dosegala postopoma z različnimi ukrepi: nižala bo omejitev hitrosti, kjer je to potrebno, preurejala bo elemente na cestah in v križiščih, v načrtu pa je tudi rekonstrukcija cest in izgradnja pločnikov v prometno obremenjenih predelih. 

Prikaz podatkov iz omenjenih prikazovalnikov hitrosti MHP50 iz Polhovega Gradca, Dobrove in Šentjošta lahko spremljate na spletni strani občine, in sicer na povezavi: http://www.dobrova-polhovgradec.si/vsebina.asp?id=769, oziroma pod zavihkom Občina/Občinski svet/Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Podatki se na tem spletnem mestu osvežijo kar vsakih 15 sekund, grafični prikazi pa ponazarjajo obdobje zadnjih 30 dni. Statistiko prikazovalnikov hitrosti pa vam bo približal še ta članek. Ta mesec se bo osredotočil na hitrost vožnje na območju Polhovega Gradca, naslednji na območju Dobrove in Brezja nato pa še Šentjošta. 

Kakšni vozniki smo glede na statistične podatke, ki so jih zbrali prikazovalniki hitrosti v Polhovem Gradcu? Tam se nahajata dva. Prikazovalnik hitrosti v Podrebru je postavljen ob začetku naselja iz smeri Srednja vas. Tam je omejitev hitrosti 50 km/h. Pogled v preteklost razkrije, da je bila povprečna izmerjena hitrost v preteklem šolskem letu (torej v obdobju od 2. 9. 2019 do 24. 6. 2020) kar 56,2 km/h, najvišja izmerjena pa celo 135 km/h. Dejstvo, ki ga potrjuje tudi spodnji graf, pa je, da premalo ljudi upošteva omejitev hitrosti. Grafični prikaz, na katerem je vidno, koliko voznikov spada v posamezni hitrostni razred, prikazuje stanje na dan 9. 10. 2020 za preteklih 30 dni. 

 

Pa prikazovalnik pri gasilnem domu v Polhovem Gradcu iz smeri Briš, kjer je omejitev hitrosti prav tako 50 km/h? Grafični izpis na dan 9. 10. 2020 kaže, da 55 % voznikov upošteva omejitev hitrosti, 45 % voznikov pa ima pretežko nogo. Za primerjavo s stanjem v Podrebru; v preteklem šolskem letu je bila tu povprečna izmerjena hitrost 49,75 km/h.

 

Kako pa na voznika vpliva izpisana hitrost na prikazovalniku? Kot ste lahko opazili, prikazovalniki te dni niso prikazovali hitrosti vožnje ali drugega grafičnega znaka, kljub temu pa so vašo hitrost merili. Lani je analiza podatkov pokazala, da se je povprečna hitrost vozil ob izklopu prikazovalnikov povišala. Letos pa so podatki zaenkrat bolj obetajoči. Smo vendarle ponotranjili dejstvo, da vozniki sami soustvarjamo prometno varnost v svojem domačem okolju?

 

Lucija Rus

Oglejte si tudi