Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Javna predstavitev kolesarske povezave

Predstavitev Barjanskega kolesarskega omrežja na območju naše občine je potekala v torek, 6. oktobra 2020, v prostorih Osnovne šole Dobrova. Načrtovani sta bili dve javni predstavitvi projekta, a je bila zaradi nizkega števila prijavljenih izvedena le torkova. Dogodek, ki bi kolesarsko povezavo približal občanom, je bil sicer načrtovan že spomladi, a je bil prestavljen na kasnejši datum zaradi takratnih razmer ob razglasitvi epidemije koronavirusa.  

Na predstavitvi so sodelovali župan Franc Setnikar in predstavnika občinske uprave Helena Čuk in Samo Zupančič. Za strokovno predstavitev kolesarske povezave in tehničnih rešitev je poskrbela Katja Bebar, univ. dipl. inž. grad., predstavnica podjetja Boson, d.o.o., za primerno komunikacijo pa je skrbela direktorica družbe Mediade, mag. Edita Krajnović, ki je usmerjala pogovor. ''Nihče od nas si ne želi, da bi poznal koga, ki bi na cesti izgubil – bodisi zdravje bodisi življenje,'' so bile besede, s katerimi je nagovorila prisotne in tako izpostavila, da je varnost občanov osnovno vodilo izgradnje kolesarske povezave. Župan je nadaljeval, da kolesarska povezava hkrati igra tudi ključno vlogo pri občinski poti k trajnostni mobilnosti, ki bo poskrbela za najranljivejše udeležence v prometu, torej kolesarje in pešce. Poudaril je tudi, da je strah občanov, ki imajo v lasti kmetijska zemljišča ob trasi, kjer bo zgrajena kolesarska povezava, odveč – projekt bo namreč poskrbel za ohranitev obstoječih dostopov do kmetijskih zemljišč. Ponovno pa je poudaril, da je potrebno sodelovanje, če želimo, da bo naša občina bogatejša za kolesarsko povezavo.

Predstavnica podjetja Boson, d.o.o., je na začetku predstavila izbrano projektno rešitev za kolesarsko povezavo od naselja Gabrje do Tržaške ceste. Obrazložila je, da je bila izbira narejena ob upoštevanju petih ključnih kriterijev, in sicer gradbeno-tehničnega, prometno-ekonomskega, prostorskega, okoljskega in prometno-varnostnega kriterija. Natančneje je bila predstavljena tudi sama kolesarska steza, ki bo na nekaterih območjih združena s površino za pešce in bo tako kot pločnik višja od cestišča, drugje pa bo namenjena samo kolesarjem. Sočasno z urejanjem kolesarske povezave pa projekt načrtuje tudi ureditev pripadajočih avtobusnih postajališč, pločnikov, javne razsvetljave v naseljih, premostitvene objekte in rekonstrukcijo ceste in kanalizacije, kjer bo to potrebno. Po predstavitvi pa so bili vsi prisotni povabljeni k razpravi. Postavljena vprašanja so pokazala zanimanje predvsem za trenutno stanje projekta, potek trase in pa rešitev posameznih težav v sodelovanju z lastniki zemljišč. Razprava pa je potekala tudi o tem, ali otroci smejo priti v Osnovno šolo Dobrova s kolesom. A to problematiko bo treba reševati v sodelovanju s šolo. V nadaljevanju predstavljam najpogosteje zastavljena vprašanja na javni predstavitvi v povezavi z Barjansko kolesarsko povezavo pri nas.  

 

Kako se lahko občani seznanijo s potekom izgradnje kolesarske povezave? Kam lahko naslovijo svoja vprašanja in pomisleke?

Občina poskuša občane čimbolj seznaniti s potekom projekta, zato skrbi za redno objavljanje novic na občinski spletni strani in v Našem časopisu. Ponovno pa obvešča lastnike zemljišč in vse ostale, ki jih zanima izgradnja kolesarske poti, da so vsi načrti za projekt Barjanska kolesarska povezava, na odseku od Tržaške ceste v Ljubljani do naselja Gabrje, dostopni na občinski spletni strani, pod zavihkom ''Barjansko kolesarsko omrežje''. V primeru vprašanj ali kakršnihkoli nejasnosti v zvezi s projektom, velja, da se lahko obrnejo na Občino Dobrovo - Polhov Gradec, na odgovorni osebi za izvedbo projekta: Helena Čuk, telefon 01/3601-810, e-mail helena.cuk@dobrova-polhovgradec.si, in Samo Zupančič, telefon 01/3601-820, e-mail samo.zupancic@dobrova-polhovgradec.si.  

 

Pogodbeni partner GOB, d.o.o., je lastnikom zemljišč v podpis predložil pogodbo za sklenitev brezplačne služnosti za poseg na njihovem zemljišču. Kaj to pomeni in kdaj bo izplačana odškodnina?

Podpis brezplačne služnosti pomeni, da se lastnik zemljišča strinja s tem, da se za potrebe izgradnje kolesarske povezave posega na njegovo zemljišče. Projektno dokumentacijo v imenu Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) res pripravlja Občina, a DRSI je še vedno pristojna za izpeljavo vseh ostalih postopkov ter tudi izplačilo samih odškodnin. Ustrezna odškodnina bo izplačana s strani DRSI do zaključka projekta na podlagi prehodne izmere, parcelacije in cenitve zemljišč.  

 

Kako bo izgradnja kolesarske povezave vplivala na lokacijo avtobusne postaje Razori?

Za umestitev avtobusnih postaj se pripravlja samostojna dokumentacija, ki bo vključena v dokumentacijo kolesarske povezave. Avtobusna postaja Razori v smeri proti Dobrovi ostaja na istem mestu kot sedaj, v smeri Ljubljane pa bo zamaknjena, saj je razdalja med avtobusnimi postajami predpisana z določili, ki skrbijo za preglednost na cestišču.

  

Ali bo izgradnja kolesarske povezave vplivala na omejitev hitrosti na odseku od Tržaške ceste do Gabrja?

Omejitve hitrosti se ne bodo spreminjale, predvideni pa so ukrepi za umirjanje prometa na kritičnih točkah.

 

Ali je kolesarnica pri OŠ Dobrova vključena v projekt?  

Lokacija kolesarnice je v projektu označena. Vzporedno z izdelavo dokumentacije za kolesarsko povezavo bo Občina naročila tudi dokumentacijo za kolesarnico, tako da načrtuje sočasno gradnjo. Postavitev kolesarnice mora preveriti tudi presojevalec varnosti cest, končni dogovor pa mora biti dosežen še z OŠ Dobrova.  

 

Kakšen je rok za prijavo projekta na razpis za sofinanciranje iz evropskih sredstev?  

Prvotni rok je bil konec septembra. Ministrstvo za infrastrukturo pa je na podlagi pobud občin podaljšalo rok za oddajo dokumentacije za prijavo na razpis za sofinanciranje iz evropskih sredstev. Nov rok je 31. 1. 2021.

 

Kakšen je rok za izgradnjo odseka kolesarske povezave od Gabrja do Tržaške ceste?

Če bo do 31. 1. 2021 prijavljena oz. oddana vsa zgoraj omenjena dokumentacija, je skrajni rok za izgradnjo kolesarske povezave na tem odseku 30. 6. 2023.

 

Lucija Rus

 

Oglejte si tudi