Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
25°C
8°C
Oceni objavo

Z delavnic Zdravje na vsakem koraku

V okviru 5. delavnice so predvsem udeleženke izdelovale papirnate cvetlice za praznične dni. Vodja Anica Tošič, ki cvetlice iz krep papirja izdeluje že polnih osemnajst let in je prava mojstrica te zanimive veščine, je udeleženkam sprva predstavila svojo pot ter dejavnost, za katero potrebuješ veliko potrpljenja, natančnosti in nekaj umetniškega talenta. Nato je razdelila material in prikazala enega izmed načinov izdelave. Med udeleženci je bilo opaziti mnogo ustvarjalnega duha in predvsem dobrega počutja, rezultat tega pa je bil veliko izdelanih pisanih šopkov.

Na 6. delavnici so se udeleženci seznanili s pomenom beljakovin za naše zdravje. Predavateljica Ida Lah se je dotaknila tako neesencialnih (tistih, ki jih telo proizvede samo) kot esencialnih (tistih, ki jih je v telo potrebno vnesti s hrano) aminokislin ter naštela nekatere funkcije, ki jih v telesu opravljajo prve. Navedla je nekaj bogatih živil, produktov in kombinacij ter predstavila nekatera t.i. superživila ter njihovo vsebinsko vrednost, in sicer maco, chia semena, ječmenovo travo, algo spirulino. Večino teh je bilo mogoče tudi poizkusiti, kot tudi nekatere namaze, kruh in napitke, pripravljene po receptih predavateljice.

Na 7. delavnici je o pogrešanih napotkih predaval Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti. Polno avlo zbranih staršev in pedagoških delavcev je seznanil z jasnimi in kratkimi "navodili za uporabo", ki na žalost niso prispela na svet hkrati z otrokom. Na preprost način, predvsem iz dolgoletnih praktičnih izkušenj, je nekoliko hudomušno in izvirno predstavil 10 napotkov, ki naj jih starši upoštevajo pri vsakodnevni vzgoji ter, kot običajno, dosegel izredno pozitiven odziv. Kaj torej priporoča: vzgajaj, izobrazba ni dovolj; drži ravnovesje, ne otroka; izpolni otroka, ne okolja; ukrepaj pred težavami, ne v težavah; zahtevaj poslušanje in poslušnost, ne koncentracije; utrdi delovne navade; ne računaj na nadarjenost; navadi otroke, da takoj počakajo, ne pa, da takoj hočejo; načrtuj za svoje otroke, ne za tuje; navduši za poklic, ne za šolo po točkah; poskrbi za hrbtenico, ne za oklep.

Na 8. delavnici Zdravje na vsakem koraku sta v četrtek, 17. decembra, spregovorila lokalni zdravnik in zobozdravnik. Mag. Primož Kušar, dr. med., specialist družinske medicine v Polhovem Gradcu je spregovoril o okužbah dihal, ki so pogosta zdravstvena težava, s katero se srečujejo vse starostne skupine prebivalstva. Te v največji meri povzročajo virusi, redkeje tudi bakterije. V navezavi s tem je dr. Kušar precejšen poudarek namenil seznanitvi prisotnih z uporabo antibiotikov. Dotaknil se je tudi cepljenj, čigar odkritje velja za največji doprinos na področju zdravstva in medicine. Predvsem v zvezi s slednjim je ob koncu prvega dela potekal pogovor z navzočimi. Drugi del delavnice je oblikoval lokalni zobozdravnik Gregor Knafelc, dr. dentalne  medicine, ki je zbranim predstavil financiranje zobozdravstva ter jih seznanil, koliko dejansko in kaj prispeva država za zdravljenje naših zob.



Nadja Prosen Verbič
Foto: npv

Oglejte si tudi