Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Občina ima novo spletno stran

Občina Dobrova - Polhov Gradec je z majem dobila novo spletno stran, ki prinaša številne novosti, predstavljene v nadaljevanju. Župan Franc Setnikar je ob tem izpostavil, da je bila posodobitev spletne strani nujna, saj je občina prejšnjo spletno stran uporabljala že od leta 2004. Poudaril je, da je bil že prejšnja stran izredno informativna in koristna za občane, a vendar je bilo treba stopiti v korak s časom in slediti trendom in novostim, ki jih prinaša nenehen razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije. Ključno vodilo pri postavljanju nove spletne strani pa je po županovih besedah bilo vprašanje, kako oblikovati spletno mesto, ki bo občanom kar najbolje služilo. Vabljeni k obisku nove občinske spletne strani (www.dobrova-polhovgradec.si).

Nova spletna stran je prinesla naslednje novosti:

Obveščanje občanov preko elektronskih in SMS sporočil

Nova spletna stran je ohranila brezplačno obveščanje občanov preko elektronskih sporočil. Občani lahko ob prijavi na obvestila izberete, katere kategorije obvestil želite prejemati: novice, dogodki, razpisi, seje, urgentna obvestila ... Sedaj pa je občanom na voljo tudi SMS obveščanje, ki se sproži ob urgentnih obvestilih. Vsi, ki ste bili naročeni na obvestila na prejšnji spletni strani, boste obvestila prejemali tudi sedaj – nova registracija ni potrebna. Vsi, ki bi se želeli naročiti na elektronska in SMS obvestila, vabljeni, da to storite s klikom na ikono ''Bodite obveščeni'' oz. na povezavi https://www.dobrova-polhovgradec.si/einforming.


Elektronska oddaja vlog in obrazcev

Na novi spletni strani je omogočena elektronska oddaja vlog, ki bo poenostavila in pospešila njihovo reševanje. Elektronske vloge ali e-vloge so preproste za izpolnjevanje, z njimi pa ne prihranite le časa temveč tudi denar. Pri nekaterih e-vlogah so namreč upravne takse nižje od upravnih taks pri vlogah v papirnat obliki. Za oddajo e-vloge je potrebno izpolniti elektronski obrazec, ga podpisati s kvalificiranim digitalnim potrdilom in pred oddajo po potrebi plačati takso.


Oddajte pobude in predloge preko portala Predlagajte občini

Občani lahko pobude in predloge županu predstavite osebno po predhodni najavi po elektronski pošti ali telefonu, ali pa jih oddate preko spletne strani. Nova spletna stran namreč omogoča oddajo pobud in predlogov preko interaktivnega portala, ki vam je dosegljiv s klikom na ikono ''Predlagajte občini'' oz. na povezavi https://www.dobrova-polhovgradec.si/objave/391.


Posodobitev in dopolnitev vsebin

Prenova spletne strani je zahtevala tudi vsebinski pregled in posodobitev vseh obstoječih vsebin. Številne vsebine pa so bile na spletno stran dodane na novo, s ciljem, da bi občani na enem mestu lahko naši vse bistvene informacije o življenju v občini Dobrova - Polhov Gradec. Tako lahko na novi občinski spletni strani najdete številne informativne vsebine, novice, pregled glavnih projektov v občini Dobrova - Polhov Gradec, fotogalerijo, podatke o gospodarskih javnih službah v občini, koristne kontaktne informacije … Bolj pregledno so organizirane tudi uradne objave; pri občinskih predpisih in razpisih je omogočeno iskanje po različnih kriterijih, pri predpisih pa je omogočen tudi pregled sprejetih predpisov na posamezni seji.

Nova spletna stran prinaša tudi seznam defibrilatorjev v občini Dobrova - Polhov Gradec. Spletna aplikacija je povezana z zemljevidom, ki vas vodi do vam najbližjega defibrilatorja.


Proračun, občinski prostorski načrt in strateški dokumenti so dobili svoj zavihek

Vsebine, ki se nanašajo na proračun, občinski prostorski načrt in strategije razvoja, so za občane pomembne, zato je dostop do njih na novi spletni strani olajšan. Vsebine so sedaj zbrane na enem mestu, zato lahko do njih dostopamo hitreje, hkrati pa so bolj pregledno organizirane. Dokumente, ki se navezujejo na proračun, občinski prostorski načrt in strategije razvoja, si lahko ogledate pod zavihkom ''Uradne objave'' na prvi strani.


Društva lahko na spletno stran vnesete svoj dogodek ali novico

Nova spletna stran je ohranila možnost vnosa dogodkov s strani občanov. Po registraciji uporabnika ob prvem vnosu dogodka in izpolnitvi podatkov o dogodku, se le-ta posreduje v potrditev občinskemu uredniku. Po potrditvi je vsebina javno vidna na spletni strani v koledarju dogodkov. Društvom pa je sedaj na enak način omogočen tudi vnos novic, ki se nato prikazujejo v rubriki ''Lokalne novice''. Navodila za dodajanje dogodkov in novic se že nahajajo na spletni strani.


Moj upravljavec – nova spletna aplikacija za vpogled v komunalne storitve

Brezplačna spletna aplikacija Moj upravljavec, ki vsem uporabnikom omogoča pregled nad njihovimi komunalnimi storitvami, je v uporabi že nekaj časa. Do nje lahko dostopate s klikom na ikono ''MojUpravljavec'' ali preko povezave www.mojupravljalec.si.

MojUpravljavec omogoča stalen vpogled v podatke o odjemnih mestih, števcih, prejetih računih za komunalne storitve in plačilih. S priključitvijo na spletno aplikacijo pa vam je na voljo tudi skeniranje QR UPN kode na računih, s čimer lahko račune za komunalne storitve še lažje poravnate v spletni banki. Glavna prednost aplikacije pa je možnost mesečnega vnosa stanja vodomera, s čimer se izognete pavšalnemu obračunu vode.

Za prvi vpis v aplikacijo je potrebno navesti kodo, ki ste jo prejeli na računu za vodo. Če za posamezne objekte prejemate različne račune, lahko za dostop uporabite isto uporabniško ime, morate pa vpisati kodo za vsak račun posebej. Podrobna navodila za uporabo aplikacije se nahajajo na spletni strani www.mojupravljalec.si.


Prilagoditev izgleda

Sodobne smernice oblikovanja spletnih strani so osredotočene na minimalističen izgled, s prevladujočo belo barvo in jasno pregledno vsebinsko strukturo. Spletna stran je premišljeno organizirana in hkrati tudi vsebinsko zelo pregledna. Vse vsebine so odslej dostopne z enim do največ dvema klikoma v glavnem meniju, osrednja stran pa vam ponuja hitre ikone za dostop do najpogosteje iskanih vsebin. Spletna stran je prilagojena tudi slepim in slabovidnim uporabnikom. Obiskovalec spletne strani lahko sam (s klikom na ikono v zgornjem desnem kotu) izbere velikost pisave in barvno shemo.


Spletna stran je prilagojena delovanju na mobilnih napravah

Nova spletna stran je prilagojena delovanju na mobitelih in tabličnih računalnikih, tako da bo brskanje po spletni strani na vseh vaših naprav odslej bistveno bolj preprosto in pregledno. Izgled strani se namreč prilagaja velikosti zaslona vaše naprave.

Idej, s katerimi bomo še popestrili in izboljšali uporabnost spletne strani, imamo še veliko. O vseh novostih vas bomo sproti obveščali, vaše ideje in predlogi za izboljšanje pa so dobrodošli, zato nam pišite! Vabimo vas, da se naročite tudi na prejem vseh občinskih novic in obvestil ter tako spremljate aktualno dogajanje v Občini Dobrova - Polhov Gradec.  


Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi