Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta v Polhovem Gradcu v teku

S sprejemom Sklepa o začetku postopka priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za enoto urejanja prostora (EUP) PG-12 v mesecu juliju 2014 je občina začela izdelavo omenjenega načrta.

Ta v naravi predstavlja območje ureditve avtobusnega postajališča, stanovanjskih objektov in nepozidanih travnatih površin, v planskih aktih opredeljeno kot poselitveno območje, za katero je treba za potrebe realizacije gradbenih posegov predhodno sprejeti prostorske izvedbene pogoje oziroma usmeritve ter pogoje in omejitve v obliki OPPN.

Območje predstavlja del središča naselja Polhov Gradec in del območja, za katerega je bil v smislu ureditve centra naselja razpisan javni natečaj. Celotno območje centra naselja, ki je bilo obdelano v natečajni rešitvi, je razdeljeno na enote urejanja prostora, ki izkazujejo tudi možno postopno rešitev predvidene natečajne rešitve za celotno območje.

Izhodišče za nalogo predstavljajo obstoječi elementi identitete naselja (topografija, vode, posebne točke prostora in vedute, vstopna pot in stara vaška naselbina), ki so povezani med seboj z novimi potmi in nizom štirih trgov. Poti se usmerjajo na glavne višinske poudarke kraja, trgi pa se odpirajo v širši prostor. Tako so zasnovani štirje trgi: Trg ob Božni, v območju gostilne Pratkar, ki odpira pogled na silhueto kraja, Spodnji trg na mestu sedanje avtobusne postaje, na katerem se uredi krožišče z drevesom in ploščad ter nov objekt postajališča in informacijske pisarne, Narodni trg, katerega nivo se dvigne (na nivo vhoda v kulturno dvorano); na trg se spuščajo stopnice zunanjega avditorija, ki bo namenjen druženju ljudi in prireditvam (v nalogi je predlagana prenova kulturnega doma ter poenostavitev volumna strehe, ker zdaj preveč konkurira dominantni cerkvi); ter Gornji trg – Britof, trg okoli cerkve, ki se proti jugu odpira s pogledi v pokrajino. Predlagana je bila tudi izgradnja poslovilnega objekta – gradnja se bo začela predvidoma že letošnjega septembra.  

Vse te trge povezujejo poti, ki so zasnovane tako, da omogočajo večplastno rabo površin za pešce in pretočnost javnega prostora. Za nekatere obstoječe stavbe se bo predlagala postopna sanacija, vse z namenom, da se uredi čim bolj skladna podoba kraja. Urbanistični koncept temelji za zgoščanju naselja na način, da prometna ureditev ohranja promet po obstoječih cestah, dopušča pa tudi možnost obvozne ceste mimo Blagajeve graščine ter predlagane parterne ureditve – tlakovane peščeve površine, sezonske ureditve in zeleni sistem.

Pri oblikovanju in pripravi naloge je bila opravljena podrobna analiza širšega prostora in zgodovinska analiza. Občina ocenjuje, da izbrana naloga predstavlja najboljše izhodišče za nadaljnji razvoj Polhovega Gradca.


Občinska uprava

Oglejte si tudi