Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Rekordnih 25 otrok na Noči z gasilci

Četrta izvedba Noči z gasilci mladine PGD Dvor se je začela v petek, 18. avgusta, ko se je rekordnih 25 mladih zbralo v gasilskem domu, kjer so preživeli naslednja dva dni.
Petek, 18. avgust

Dejavnosti so se začele v petek ob 18.00, ko smo se zaradi izredno vročega vremena podali na Spolzki tobogan v Babno Goro, kjer so otroci nadvse uživali. Ura vožnja po spolzki podlagi je bila hitro mimo in bilo se je treba odpraviti proti gasilskemu domu. Med hojo smo lahko v živo opazovali tudi izvoz gasilcev zaradi prometne nesreče štirikolesnika. Razdelili smo se v skupine, ki so veljale vse dni. Najstarejših pet udeležencev je izmed preostalih udeležencev izbralo svoje člane ekipe. Tudi letos smo imeli pošto, kjer so se zbirale vse misli udeležencev. Kaj hitro je bila na vrsti večerja, ki so si jo otroci pripravili sami. Pekli smo palačinke, na odprtem ognju pa koruzo in hrenovke. Zatem je sledilo težko pričakovano prenočevanje v gasilskem domu. Dvorana gasilskega doma je bila do zadnjega kotička polna podlog za spanje, spalnih vreč in otrok.

Sobota, 19. avgust

Pred zajtrkom smo imeli telovadbo, da so se naši možgani dodobra zbudili pred napornim dnem, ki nas je čakal. Dopoldne smo odhiteli v Babno Goro h kozolcu, kjer se tudi pripravljamo na tekmovanja. Do Babne Gore smo odšli peš po cesti mimo Dolenje vasi. Zaradi nekoliko nižjih temperatur smo vodne igre izvedli v nekoliko okrnjeni izvedbi – brez pretiranega močenja. Kljub temu smo se vsi nadvse zabavali, saj niso bili najboljši tisti, ki so bili najmočnejši, temveč je bilo treba uporabiti tudi nekaj iznajdljivosti. Vodnega zidu in igre z balončki so se udeležili le najpogumnejši otroci. V okolici se je že začelo oblačiti, zato smo se hitro odpravili proti gasilskemu domu, kjer smo se okrepčali s čevapčiči, ki sta jih spekla dva mladinca. Sledil je veliki Človek ne jezi se, kjer so bili figurice kar otroci sami. Za popestritev igre so bili na določenih točkah deležni posebnih nalog – smešna oblačila, piškoti, voda, vprašanje. V nadaljevanju smo se pomerili še v križcih in krožcih. Po slastni pici so se starejši pomerili v odbojki, mlajši pa so igrali Activity. Nočno deževje je shladilo tudi temperaturo v dvorani gasilskega doma, tako da smo trdno spali vse do jutranjih ur. Tako nismo opazili niti “skrivnega obiskovalca”, ki je svoj prihod kasneje podkrepil s slikami.

Nedelja, 20. avgust

Nedeljsko jutro je postreglo z oblačnim in hladnim vremenom, a se je počasi sonce le pokazalo. V dopoldanskem času smo se odpravili v Dolenjo vas k Lanišarji, kjer je potekala redna mesečna vaja, ki so jo naši gasilci izvedli skupaj s sosednjim PGD Polhov Gradec. Otroci so si tako ogledali delo in postopke pravih operativnih gasilcev. Po kosilu (zrezki, kisel krompir) smo se razdelili v dve skupini in se odpravili na dve različni lokaciji. Pri gasilskem domu so se otroci preizkusili v vrvni tehniki, in sicer v natančnem premiku premena z enega mesta na drugega. V Tlakah pa so bile otrokom na voljo številne vedrovke, pa tudi C-cev, saj so morali z ekipnim sodelovanjem pogasiti pravi ogenj. Zadnja aktivnost je bila skriti zaklad. Mentor Klemen je pripravil številne vmesne namige, mladina pa je poskušala kar se da hitro priti do končne rešitve. Kje se je skrival zaklad, pa vprašajte otroke, ki so ga iskali. Zadnjo urico srečanja smo izkoristili za podelitev prav posebne nagrade. Za najbolj vestno obiskovanje vaj od lanskoletne Noči z gasilci do letošnje je posebno priznanje (lesen Krtko) prejela mladinka Maja Kuclar. V enem letu je bila prisotna kar na 83 vajah, za preostalih 12 vaj pa se je opravičila. Po dogovoru to pomeni 100-odstotno udeležbo. Enak uspeh so zabeležili še Jan Jesenovec (70 udeležb na vajah), Sara Kopač (66) in Miha Kuclar (58).

 

Klemen Zibelnik, PGD Dvor

Oglejte si tudi