Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Gasilska vaja

V soboto, 4. novembra, je bila gasilska vaja v vasi Hruševo. Organizirala sta jo PGD Hruševo in Dobrova. Gasilci so praktično prikazali reševanje potnikov iz poškodovanega avtomobila. Vaja je potekala na dvorišču našega operativnega gasilca Klemna Žerovnika, ki je tudi priskrbel dva odslužena osebna avtomobila za to vajo, ki so jo uprizorili izurjeni dobrovski gasilci, ki imajo v svojem vozilu poleg gasilske opreme tudi orodje za tovrstno reševanje. Najprej so našim gasilcem in vaščanom, ki so se zbrali v lepem številu, razkazali vso opremo, med katero spadajo razpirač, škarje in agregat, ki poganja hidravlično črpalko ter cevi, v katerih se pretaka hidravlično olje pod zelo visokim pritiskom okoli 700 barov. Pokazali so nam tudi razne pripomočke za zaščito gasilca in poškodovanega pri razpiranju in rezanju pločevine v primeru nesreče. Videli smo, kako mora biti zaščiten gasilec reševalec in tisti, ki z njim sodelujejo, da ne pride pri pomoči do poškodb.
Praktični prikaz reševanja potnikov iz poškodovanega avtomobila se je začel z odstranitvijo bočnega stekla na vratih vozila. Steklo so gasilci oblepili z lepilnim trakom, ga s posebnim kladivom razbili in brez težav odstranili. Vsi drobci so bili tako prilepljeni na lepilni trak, sicer pa bi se zdrobljeno steklo vsulo v notranjost vozila in bi dodatno oviralo ponesrečenega voznika ali sopotnika ter reševalce. S hidravličnim razpiračem so odprli vrata na voznikovi strani in jih s škarjami odstranili. Prikazali so tudi, kako se odstrani prednje steklo, ki je ponavadi lepljeno iz več plasti. S posebno žago so ga enostavno odrezali na vseh štirih straneh in ga odstranili. S hidravliko so dvignili volan in ponesrečenega voznika rešili iz vozila. Pri reševanju potnikov iz vozila morajo biti reševalci zelo previdni, da s prijemi poškodovanca še dodatno ne poškodujejo. S škarjami so potem odstranili streho avtomobila, pokrov motorja in prtljažnika.
Drugega avtomobila so se z istimi postopki in pod nadzorom lotili naši hruševski gasilci, med katerimi je bilo tudi nekaj deklet. A teorija je eno, praksa pa drugo. Zato so take vaje zelo dobrodošle, saj gasilec nikoli ne ve, kdaj mu bo katero znanje prišlo prav pri pomoči sočloveku v nesreči, ki jih je dandanes na naših cestah kar veliko. Po vaji so se gasilci iz Hruševega lepo zahvalili kolegom Dobrovčanom za res skrbno prikazano vajo, ki je koristila vsem –eni so se učili, drugi urili svoje spretnosti. Tudi pregovor pravi: vaja dela mojstra.

 

Janez Zadnikar, Hruševo 

Oglejte si tudi