Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Praznik podsmreških gasilcev

Podsmreka, 9. junij – Gasilci PGD Podsmreka so ob 90-letnici pripravili slovesnost z uradnim prevzemom novega gasilskega vozila. Začela se je s slovesno parado, na kateri so sodelovali številni gosti in člani mnogih prostovoljnih gasilskih društev, zaključila pa se je z veliko vrtno veselico.
Muhasto junijsko vreme je tokrat podsmreškim gasilcem pogledalo skozi prste. Uradni del ob okrogli 90-letnici društva, ki se je začel s slovesno parado, je potekal na prostem, pred gasilskim domom. Na paradi so prisostvovala številna sosednja, okoliška in prijateljska gasilska društva, gostje in prijatelji gasilstva.

Vse zbrane je najprej prijazno pozdravil povezovalec Robi Kržič, ki je k pozdravnemu nagovoru povabil predsednika PGD Podsmreka Boštjana Seliškarja; za njim pa je spregovoril častni predsednik Janez Kušar, ki je na kratko orisal zgodovino društva. Dotaknil se je društvenih začetkov iz leta 1923, ko so vaščani vasi Kozarje in Podsmreka pogumno in odločno ustanovili Prostovoljno gasilsko četo Kozarje - Podsmreka. V takšni obliki so vaščani obeh vasi zgradili gasilski dom (ta je bil v času vojne požgan) ter kupili nekaj osnovne opreme. Vse od leta 1957 pa PGD Podsmreka deluje kot samostojna enota, z lastno opremo, praporom, gasilskim domom in zvestimi gasilci. Zadnja leta so si ti, zaradi potrebe po učinkovitejšem in hitrejšem interveniranju, močno prizadevali za nakup večjega gasilskega vozila z vodo GVV-2, in ob tem jubileju so ga tudi uradno prevzeli.

Župan Občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar je skupaj z botrom novega gasilskega vozila Damjanom Plevnikom prerezal slavnostni trak na novem gasilskem vozilu. Zatem je sledil še prevzem ključev, ki so iz rok poveljnika GZ Dolomiti Filipa Božnarja romali v roke poveljnika PGD Podsmreka Bojana Ovna, ta pa jih je predal vozniku Domnu Suhadolcu. V duhu starega slovenskega pregovora "Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo" je župnik Alojzij Golob blagoslovil novo gasilsko vozilo. Srečo in varnost na poteh z novim gasilskim vozilom sta podsmreškim gasilcem zaželela tudi župan Franc Setnikar in predstavnik GZS Franc Bradeško, ki je ob tej priložnosti najzaslužnejšim članom društva podelil posebna odlikovanja. Prejeli so: PGD Podsmreka plamenico 1. stopnje, Bojan Oven plamenico 3. stopnje, Vinko Kušar, Vital Eržen in Lovrenc Mrak gasilsko odlikovanje 1. stopnje, Ivan Petek gasilsko odlikovanje 3. stopnje ter Janez Seliškar priznanje GZS 2. stopnje. Slovesna parada, ki jo je nekajkrat popestrila tudi glasba Pihalnega orkestra Logatec, se je zaključila s podelitvijo zahval donatorjem in sodelujočim, ki so pomagali pri izvedbi projekta nakupa novega gasilskega vozila.

Pravo praznovanje podsmreških gasilcev pa se je takrat šele začelo. Ustavila ga ni niti ploha dežja, ki se je takrat prikradla mimo in poskrbela, da so vsi zavetje poiskali pod velikim šotorom, od koder so še vso noč prihajali zvoki ansambla Toneta Rusa.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: Klemen Zibelnik

Oglejte si tudi