Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Ob 130-letnici še novo gasilsko vozilo

Prostovoljno gasilsko društvo Polhov Gradec je ob praznovanju častitljive 130-letnice delovanja v kraj pripeljalo novo gasilsko vozilo GVC 16/15, ob tej slovesnosti je pripravilo več dogodkov – slavnostno sejo, svečani sprejem vozila ter parado z veliko vrtno veselico.
Davnega leta 1888 se je začela pisati zgodba o gasilstvu oziroma požarni brambi v Polhovem Gradcu. Takratni kaplan Janez Hladnik je dal pobudo in jo naslovil na prave fante, ki so kaj kmalu pričeli z urjenjem gasilskih veščin in nabavo opreme. V naslednjih letih so bili gasilci večkrat klicani na pomoč zaradi požarov in drugih naravnih nesreč. Pokazala se je potreba po gradnji gasilskega doma, ki so ga leta 1898 predali v uporabo. Ob praznovanju 75-letnice je društvo razvilo svoj prapor ter pridobilo nekaj nove opreme in orodja. 1978 so v kraj pripeljali prvo gasilsko vozilo Tam 2001, nekaj let kasneje pa gasilsko cisterno. Vneme gasilcem ni zmanjkalo in ob praznovanju 110-letnice je potekala otvoritev novega doma ter prevzem novega orodnega gasilskega vozila GVV-2 ter odkritje kipa Sv. Florjana. V naslednjih letih je bil denar in čas namenjen nabavi opreme, orodja, sanacijam zunanjosti in notranjosti doma ter izobraževanju operativnih članov. Tudi vozni park so skrbno obnavljali, ob letošnjem praznovanju okrogle obletnice pa so ga dopolnili z novim kombiniranim gasilskim vozilom GVC 16/15. V vozilu je oprema za pomoč pri prometnih nesrečah, tehničnih nesrečah, nesrečah z nevarnimi snovmi, oprema za posredovanje ob poplavah in oprema za reševanje z višin in globin.

 

Slavnostna seja

Stotrideseto leto obstoja PGD Polhov Gradec je častitljiva doba, zato so še živeče gasilke in gasilci domačega društva, ob prisotnosti sosednjih in prijateljskih društev, s slavnostno sejo v soboto, 26. maja, izkazali spoštovanje do tistih plemenitih ljudi, ki so društvo ustanovili in ga s svojo prostovoljno dejavnostjo ohranjali vse do današnjih dni. Na njej je bilo slišati 130 letno kroniko društva ter mnoge pohvalne in spodbudne besede s strani predstavnikov lokalne skupnosti in gasilstva. Sejo so popestrili mladi glasbeniki in video, v katerem so polhograjski vrtčevski otroci pripovedovali kdo so gasilci in kaj počno. Na seji so bila podeljena tudi priznanja najzaslužnejšim članom društva ter zahvale gostom in donatorjem, vsem v želji po uspešnem in zadovoljnem sodelovanju tudi v bodoče.

Sprejem novega vozila

Posebej praznično in za mnoge vznemirljivo je bilo v petek, 1. junija, ko so v kraj pripeljali novo kombinirano gasilsko vozilo GVC 16/15. Prostor na avtobusni postaji Polhov Gradec je bil ta večer poln krajanov, ki so v pričakovanju na prihod spremljali zabaven program. S prihodi starih gasilskih vozil se je napetost le še stopnjevala. Ko je padel mrak, so končno zasvetile modre luči in zapela je sirena novega gasilskega vozila, prižgali so se žarometi in iz Severjevega griča se je videl lep ognjemet. Bilo je veličastno. Sledila je predaja in nagovor predsednika PGD Polhov Gradec Andreja Janše ter župana Franca Setnikarja, ki sta s penino krstila avtomobil, nato pa si ga skupaj s preostalo množico natančno ogledala. Veselje je bilo nepopisno in glas ansambla in krajanov je odmeval še dolgo v noč.

Slavnostna parada

Uradni prevzem novega vozila in praznovanje 130-letnice so člani PGD Polhov Gradec obeležili s slavnostno parado, ki je potekala v nedeljo, 3. junija. Po cesti so v ešalonih korakali konjeniki, horjulske mažorete, narodne noše, godba Dobrova – Polhov Gradec, gasilska mladina, prapori, gasilci, gasilke, veterani na konjski vpregi in gasilska vozila iz okoliških društev Gasilske zveze Dolomiti in Horjul. Po paradi je potekala slovesnost, na kateri je vse zbrane nagovoril predsednik PGD Polhov Gradec Andrej Janša. Na kratko je preletel društveno kroniko in nekaj več besed namenil novemu vozilu, ob koncu pa se vsem zahvalil za pomoč. Pohvalo in zahvalo za požrtvovalno delo jim je izrekel predsednik GZ Dolomiti Franc Zibelnik ter generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But, ki je opomnil na solidarnost in medgeneracijsko sodelovanje znotraj gasilskih vrst. Močan aplavz pa si je prislužil predsednik GZ Slovenije Janko Cerkvenik, ki se je poslužil Slomškovih besed in med drugim opozoril na pomen znanja tudi v gasilstvu, ki ti ga nihče ne more vzeti. Zadnji pa je bil k besedi povabljen župan Franc Setnikar, ki je dejal, da so gasilci pomemben steber družbe, saj so prisotni ob veselih in žalostnih dogodkih. Zaželel si je dobrega sodelovanja tudi v bodoče ter ob tej priložnosti PGD Polhov Gradec podelil priznanje občine Dobrova – Polhov Gradec. V sklopu uradnega dela, ki so ga s pesmijo popestrile Briške cvetke ter ples članov folklorne skupine grof Blagaj, je potekala še podelitev priznanj in odlikovanj zaslužnim, za tem pa prevzem novo gasilskega vozila. Pri prerezu traku sta sodelovala župan Franc Setnikar in poveljnik Jure Grjolj, ki je ključe novega vozila izročil vozniku Boštjanu Janši. Ta bo odslej skrbel, da bo novo vozilo vedno brezhibno pripravljeno. Da pa bo vozilo kot tudi njegova posadka na poti varna, jim je ob blagoslovu zaželel polhograjski župnik Bogdan Oražem. Z  zadnjim izrečenim stanovskim pozdravom "Na pomoč" je bil uradni del zaključen, sledila je le še velika vrtna veselica z ansamblom Okrogli muzikanti.

 

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi