Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Čez Šujico po novem asfaltu

Zadnji avgustovski dan je bil za Šujičane praznično obarvan, saj so slovesno odprli novo cesto.
Na križišču "pri Lipi" se je zbralo lepo število vaščanov, ki so kljub zadnji avgustovski vročini komaj čakali na odprtje nove, asfaltirane ceste. Slavnostni trak sta prerezala župan Franc Setnikar in predsednik vaške skupnosti Robert Bizjan. Tako sta cesto slovesno predala v uporabo vsem vaščanom, ki naj jo s pridom uporabljajo in hkrati na njej skrbijo za svojo varnost in varnost drugih. Vaščani so druženje ob okusni hrani in pijači nadaljevali na dvorišču okrepčevalnice in gostilne Pr' Prek ter ob dobri glasbi ansambla Ponos poskrbeli za zabavo.

Vrednost izgradnje pločnika v dolžini 300 m, s sočasno ureditvijo meteorne kanalizacije, je 34.616,53 EUR. Skupna dolžina zgrajenega plinovodnega omrežja je 1.860 metrov, od tega primarni plinovod obsega 1.204 metre. Skupno število priključnih plinovodov do zdaj je 33, vrednost investicije (izgradnje plinifikacije) pa 295.119,10 EUR.

V sklopu odprtja je prostovoljno gasilsko društvo predstavilo starodobno in sodobno gasilsko opremo. Gasilci so prikazali delovanje stare črpalke, s katero so pred približno sto leti gasili požar na Šujici. Črpalka je bila izdelana leta 1983 na Češkem. Pohvali se lahko z ročnim in motornim pogonom, pa seveda z dobro ohranjenostjo in delovanjem, za kar so zaslužni veterani. Poleg črpalke je ohranjeno tudi vreteno za cevi.

Da so gasilci ustvarili vzdušje izpred več deset let, so si nadeli obleke, ki so jih gasilci nosili takrat. Krojaštvo Rožman jim je pred tremi leti sešilo obleke iz lanenega platna. Material za obleke je imelo društvo samo, saj so ga nabavili leta 1997, ko so praznovali stoletnico. K uniformi sicer spadajo tudi čelade iz tistih časov, a jih žal še nimajo.

Veterani se s to izjemno črpalko radi pokažejo na raznih prireditvah, kot so obletnice v PGD, poroke in vaške prireditve. Nazadnje so se 14. septembra udeležili tekmovanja ob srečanju starih delujočih brizgaln na Lavrici.

 

Besedilo in fotografije: Špela Arh

 

Oglejte si tudi