Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Ureditev centra Dobrove

Občina načrtuje ureditev centra Dobrove, ki bo vključevala prenovo ceste, izgradnjo parkirišč, umiritev prometa, prestavitev avtobusne postaje, izgradnjo površin za pešce in kolesarje, ureditev javnih površin in prenovo bivše stavbe Zelene doline, ki jo je Občina nedavno kupila.
Ureditev centra Dobrove bo sledila nagrajeni natečajni rešitvi arhitektov Uroša Razpeta, Anje Planišček, Gašperja Medveščka, Klare Bohinc, Mateja Delaka, Saše Regoršek in Eve Senekovič. Z izvedbo projekta bodo prebivalci Dobrove in okoliških naselij pridobili bolj urejen in predvsem funkcionalen javni prostor.

Ureditev centra Dobrove bo obsegala ureditev ceste na Ulici Vladimirja Dolničarja, ki povezuje Horjulsko cesto in Polhograjsko cesto. Rekonstruiran bo prometno neustrezno umeščen priključek na Horjulsko cesto, hkrati pa bo v tem predelu obnovljena tudi stavba nekdanje trgovine Zelena dolina na naslovu Ulica Vladimirja Dolničarja 15, ki jo je Občina v letošnjem letu odkupila.

V skladu s Strategijo mobilnosti in varnosti občine Dobrova - Polhov Gradec 2021–2015 in Načrtom šolskih poti 2020–2021 bodo v središču Dobrove izvedeni tudi ukrepi za izboljšanje varnosti pešcev in kolesarjev. Pri rojstni hiši Emila Adamiča je tako predvidena izvedba dvignjenega platoja za varno prečkanje ceste. Za umiranje prometa skozi naselje Dobrova so načrtovane omejitve tovornega prometa in omejitve hitrosti, predvsem na območju Ulice Vladimirja Dolničarja. V nadaljevanju pa je načrtovana vzpostavitev cone umirjenega prometa v osrednjem delu Dobrove. V sklopu projekta Barjanska kolesarska povezava pa je ob Polhograjski cesti predvidena izvedba obojestranske mešane površine za pešce in kolesarje. Avtobusna postaja, ki se trenutno nahaja pri kmetijski zadrugi, se bo prestavila v smeri proti krožišču, v bližino stavbe vrtca Dobrova in občinske uprave, namenjan pa bo tako potnikom avtobusne linije 51 (Polhov Gradec–Ljubljana) kot tudi uporabnikom linije 56 (Horjul–Ljubljana). Avtobusna postaja nasproti trgovine pa bo posledično ukinjena. Občina je nedavno dokupila tudi zemljišče v središču Dobrove pri stanovanjski stavbi na naslovu Stara cesta 5, s čimer si je zagotovila prostor za ureditev javnih površin.

Predvidena je tudi ureditev lokalne ceste Dobrova–Horjul, na odseku od krožišča do križišča z Ulico Vladimirja Dolničarja. Dogradila se bosta dvosmerni kolesarski pas in pločnik za pešce na eni strani cestišča. Ob delu cestnega odseka pa je predvidena izgradnja parkirišča. Obstoječe makadamsko parkirišče se bo razširilo in uredilo z robniki, odvodnjavanjem in asfaltnimi površinami ter zasaditvijo dreves. 

Po umiritvi prometa na Ulici Vladimirja Dolničarja in urbanistični ureditvi središča Dobrove, bodo prebivalci Dobrove pridobili javni prostor, ki bo po besedah arhitektov »povezovalni element v lokalni skupnosti in ključni identifikator naselja«. Pri oblikovanju javnega prostora so stremeli k temu, da na skupni javni prostor privabijo domačine in tako pripomorejo k izgradnji tesno povezane skupnosti.


LR


Oglejte si tudi