Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Nova prometna signalizacija bo prispevala k večji prometni varnosti v Brezju

Občina Dobrova - Polhov Gradec se je v želji po izboljšanju prometne varnosti v občini uspešno prijavila na razpis »Skupaj za večjo prometno varnost – sofinanciranje opozorilnih sistemov COPS@zebra za večjo varnost na prehodih za pešce«. Tako si je zagotovila novo prometno signalizacijo, ki je nameščena ob prehodu za pešce pred vrtcem v Brezju.

Podjetje COPS systems je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav ponovno pripravilo javni razpis, v sklopu katerega so z opozorilnimi sistemi od leta 2014 opremili že 49 cestnih odsekov (križišč, mostov, železniških prehodov …), na katerih so predhodno beležili povečano število prometnih nesreč. Po namestitvi sistemov na omenjenih odsekih beležijo kar 80 % izboljšanje prometne varnosti, kar priča o njihovi učinkovitosti. V skrbi za varnost najbolj ranljivih udeležencev v prometu se je tokratni razpis osredotočil na povečanje varnosti na prehodih za pešce. V sklopu razpisa je bilo izbranih 11 prehodov za pešce, ki bodo opremljeni s sistemom COPS@zebra, med njimi tudi prehod za pešce v Brezju pri Dobrovi.

Sistem COPS@zebra (Collision Preventing Safety Sistem oz. varnostni sistem za preprečevanje trkov) je inovativni opozorilni sistem, ki prispeva k umirjanju prometa. Sestavljen je iz štirih prometnih znakov, ki voznike opozarjajo na približevanje prehodu za pešce, pešce pa opozarja na prihod vozila. Sistem pa promet umirja tudi dolgoročno, ker odgovornega voznika spodbuja k prilagoditvi hitrosti in upoštevanju cestno-prometnih predpisov, saj pešci in drugi mimoidoči udeleženci v prometu vidijo trenutno hitrost voznika. Dodatni prispevek sistema COPS@zebra k prometni varnosti je tudi beleženje različnih podatkov o prometu, ki se uporabljajo za izdelavo prometnih statistik.

Občina Dobrova - Polhov Gradec si je na javnem razpisu zagotovila sofinanciranje namestitve sistema COPS@zebra s strani Zavarovalnice Triglav v višini dobrih 6 tisoč evrov. Za večjo varnost na prehodu za pešce od začetka septembra skrbi pri vrtcu Brezje, kjer se v neposredni bližini nahajata še dve avtobusni postaji, ki ju redno uporabljajo tudi učenci OŠ Dobrova. Izbor prehoda za pešce je bil narejen na podlagi velike prometne obremenjenosti cestnega odseka, neposredne bližine vrtca in slabše zaznavnosti prehoda za pešce na tej lokaciji.

Na obeh straneh prehoda za pešce sta bili v začetku septembra nameščeni opozorilni tabli in prikazovalnika hitrosti. Prvi vplivi na umiranje prometa v bližini vrtca so že vidni, doprinos nove signalizacije k večji prometni varnosti pa bo znan ob spremljanju podatkov, ki jih novi sistem beleži.

Namestitev je sovpadla s preventivno akcijo za varovanje otrok v prometu v okolici šol, ki vsako leto poteka ob pričetku šolskega leta, in težji po umirjanju prometa na kritičnih območjih v občini Dobrova - Polhov Gradec. V teku je tudi postavitev prometne signalizacije na cesti proti Korunu in preveritev možnosti vzpostavitve dodatnega varnega prehoda za pešce v središču naselja Brezje.

lo

Oglejte si tudi