Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
24°C
18°C
JUTRI
27°C
14°C
4650

Nova oznaka visokih voda v Polhovem Gradcu opominja na poplave leta 2014

V Polhovem Gradcu je na dan Save, 1. junija 2021, potekala postavitev oznake visokih voda. Ob tej priložnosti je bila na obrežje reke Božne v središču naselja nameščena tablica, ki označuje točko, do katere je reka narasla v poplavah leta 2014. Oznake visokih voda ob dnevu Save, v katero se reka Božna oz. Gradaščica izliva, pa niso namestili le v Polhovem Gradcu, temveč tudi v ostalih državah savskega porečja, ki so se dogajanju v Polhovem Gradcu pridružile v živo preko video povezave – Hrvaški, Bosni in Hercegovini in Srbiji. V celotni Sloveniji je bilo v sklopu akcije, ki poteka od leta 2014, nameščenih že preko 55 tovrstnih oznak. Dogodek je bil namenjen tudi obeležitvi dneva Donave, ki ga vsako leto praznujemo 29. junija. Agencija RS za okolje, Ministrstvo za okolje in prostor, Zveza geografov Slovenije, Mednarodna komisija za savski bazen in Mednarodna komisija za varstvo reke Donave so dogodek organizirali v sodelovanju z OŠ Polhov Gradec in Občino Dobrova - Polhov Gradec, dogodka pa so se udeležili tudi predstavniki PGD Polhov Gradec.

OŠ Polhov Gradec se je v preteklem letu veliko ukvarjala z vodo. Pripravili so foto in literarni  natečaj na temo vodnih motivov, razstavo na temo voda in kolaž fotografij slovenskih voda. Uspešno pa so se prijavili tudi na akcijo Agencije RS za okolje »Označi poplavo«, preko katere so omenjeni dogodek pripeljali v Polhov Gradec. Učenci OŠ Polhov Gradec so pod mentorstvom Barbare Trnovec in Darinke Orel poskrbeli za kulturni program, ki ga je otvorila Vremenska napoved v rimah, v nadaljevanju pa so prisotnim predstavili še razstavo fotografij poplav na Polhograjskem. Najmlajši učenci OŠ Polhov Gradec so po reki Božni spustili ladjice, ki bodo z vodnim tokom simbolno prepotovale vse države porečja Save. Največja popestritev pa je zagotovo bil Povodni mož, ki je prekinil recitacijo znane Prešernove pesmi.

Dogodek je bil namenjen temu, da ljudi opomni »na visoke vode kot naravni pojav, ki se ga bo treba v prihodnje zaradi vpliva podnebnih sprememb vedno bolj zavedati,« kot poudarjajo pri Agenciji RS za okolje. To sta v svojem govoru izpostavila tudi njena predstavnika, Florjana Ulaga in Peter Frantar, ki sta prisotnim podrobneje predstavila projekt Oznake visokih voda. Gre za simbolično akcijo, s katero spodbujajo šole, učence in javnost, da se izobražujejo o poplavnih območjih rek in visokih vodah. Predstavnik Ministrstva za okolje in prostor Mitja Bricelj je izpostavil, da lahko z izobraževanjem o naravnem gibanju vode preprečimo nadaljnje poplavne dogodke – tako, da vodi pustimo svoj prostor. Temu stališču se je pridružil tudi župan Franc Setnikar, ki je poudaril, da brez vode ni življenja, a voda nam lahko povzroči obilico težav. Ob tem se je dotaknil tudi onesnaževanja voda in odlaganja odpadkov v reke in potoke, s čemer »škodimo sebi, drugim in naravnem življenju«.


LR

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi