Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Nova odličja za plesalko Majo Železnikar

Maja Železnikar iz Podrebra pri Polhovem Gradcu se lahko že pri svojih 17 letih pohvali s številnimi izjemnimi dosežki na plesnem področju. Že leta 2019 je zanje in za vso izkazano prizadevnost na področju športa prejela tudi priznanje Občine Dobrova - Polhov Gradec. Že devet let trenira jazz balet. Kot članica plesnega centra Bolero Ljubljana pa se na tekmovanjih uvršča med najboljše, tako kot posameznica kot tudi del plesnega para in skupine.

Med njene največje dosežke lahko štejemo srebrno medaljo iz leta 2021, ki jo je osvojila na svetovnem prvenstvu na Poljskem med mladinkami v disciplini modern solo. V letu 2022 pa je v svoji prvi članski sezoni v isti disciplini postala državna prvakinja, nato pa septembra na evropskem prvenstvu v Skopju osvojila še izredno 6. mesto med izjemno težko konkurenco, ki jo je tvorilo kar 54 tekmovalk iz 27 držav. Decembra 2022 je v domači Sloveniji, natančneje v Podčetrtku, prvič potekalo svetovno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih. Tam je Maja Železnikar kar dvakrat osvojila 3. mesto in se domov vrnila z dvema bronastima medaljama, in sicer v kategoriji solo ženske – člani in kot del plesne skupine The last scene. Na tekmovanju v Podčetrtku pa je skupaj z Alexom Isteničem v kategoriji duo – člani osvojila tudi naslov svetovne prvakinje!

To pa ni prvi uspeh za plesni dvojec, ki skupaj pleše že peto leto. Maja in Alex sta bila skupaj zelo uspešna že kot mladinca, saj sta zmagala že na svoji prvi tekmi na svetovnem pokalu v Pragi leta 2018, leta 2019 pa na Poljskem postala še svetovna mladinska podprvaka. V članski konkurenci sta leta 2021 ponovno na Poljskem osvojila bronasto medaljo, največje uspehe pa sta nizala v letu 2022, ko sta skupaj postala državna in evropska podprvaka in kot že omenjeno tudi svetovna prvaka. Maja in Alex pa si ne delita le plesnega talenta – sta namreč tudi v zanimivem sorodstvenem razmerju. Čeprav je leto mlajša, je Maja Alexova teta.

18-letni Alex Istenič sicer prihaja iz Podolnice in je izjemno uspešen tudi kot solo plesalec. Samo v lanskem letu je v disciplini modern solo – člani osvojil 3. mesto na državnem, 11. mesto na evropskem in 8. mesto na svetovnem prvenstvu. Po njegovih stopinjah pa se je podala tudi njegova sestra Sara, ki se že lahko pohvali z bronasto medaljo z evropskega prvenstva v disciplini jazz duo – mladinke.

Gre za nadarjene posameznike, ki so pod vodstvom trenerjev Žive Laterner, Matevža Česna, Petre Ravbar in Tiana Ćehića zgled vztrajnosti in predanosti plesu, saj kljub dvoletnem premoru v tekmovanjih zaradi koronavirusa niso popustili in so s treningi nadaljevali, tudi na daljavo v svojih domačih dnevnih sobah. Med izjemno močno slovensko plesno konkurenco so poskrbeli za odličen povratek na tekmovalne odre, zato bomo o njihovih nadaljnjih uspehih zagotovo brali prav kmalu.



l.o.

Oglejte si tudi