Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Na zadnji seji občinskega sveta v letu 2021 obravnavali spremembe na področju vrtcev

Dokumenti, ki so bili sprejeti na 17. redni seji občinskega sveta

V sredo, 15. decembra 2021, je potekala 17. redna seja občinskega sveta, na kateri so člani sveta obravnavali enajst točk dnevnega reda. Člani sveta so na seji:

-          sprejeli Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec v Občini Dobrova - Polhov Gradec;

-          sprejeli Sklep o določitvi cen programov v vrtcih na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec;

-          sprejeli Program oskrbe s pitno vodo v Občini Dobrova - Polhov Gradec za obdobje 2022–2025;

-          se seznanili s končnima poročiloma o opravljenih nadzorih Nadzornega odbora občine, Poročilom o delu Sveta ustanoviteljev javnih podjetij, povezanih v JAVNI HOLDING Ljubljana d.o.o. za obdobje od septembra 2020 do avgusta 2021 in poročilom župana o delu in uspešnem izvrševanju sklepov občinskega sveta;

-          sprejeli Sklep o pridobitvi in Sklep o prenehanju statusa grajenega javnega dobra lokalnega pomena na nepremičninah v lasti Občine;

-          sprejeli Program dela občinskega sveta za leto 2022;

-          podali soglasje k osnutku besedila pravnega posla (Pogodbe o kupoprodaji nepremičnine) za nepremičnino parc. št. 740, k.o. Šujica, za katero je Občina nato objavila javno dražbo za prodajo zemljišča.

Glavni poudarki seje

Ana Zorc, predsednica Odbora za družbene dejavnosti, je predstavila spremembe, ki jih prinaša Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec v Občini Dobrova - Polhov Gradec. S 7. členom je bila uvedena kotizacija za resnost vloge, saj starši pogosto zadnji trenutek odklonijo sprejem otroka v vrtec. Ob vpisu bo sedaj potrebno plačati kotizacijo v višini 50 €; če bo otrok sprejet v vrtec, bo ta poračunana pri prvih plačilih vrtca, če pa otrok v vrtec ne bo sprejet, bo kotizacija vrnjena. Starši, ki otroka ne bodo vključili v vrtec, kljub temu da je ta bil sprejet, pa kotizacije ne bodo dobili vrnjene. Dopolnjena sta bila tudi 8. člen, ki sedaj natančneje določa kdaj in kako vlagatelj odda vlogo za vpis otroka v vrtec, in 28. člen pravilnika, ki obravnava trajni izpis otroka iz vrtca na željo staršev. Pravilnik bo sedaj določal le postopke povezane s sprejemom otrok v vrtec, plačevanje in ceno vrtca pa bo določal samostojen akt, in sicer Sklep o določitvi cen programov v vrtcih na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec. Na vprašanja članov občinskega sveta o Pravilniku je Ana Zorc odgovorila, da so bile spremembe izvedene ob upoštevanju mnenja staršev in da je pravilnik primerljiv s pravilniki drugih vrtcev v Sloveniji.

Tudi vsebino Sklepa o določitvi cen programov v vrtcih na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec je predstavila predsednica Odbora za družbene dejavnosti, ki je sklep tudi predhodno obravnaval. Občina je dolžna enkrat letno uskladiti cene programov v vrtcih skladno z državnim Pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo. Ta določa način oblikovanja cen. Pri določanju cene vrtca se upoštevajo stroški dela, stroški materiala in storitev ter stroški živil za vrtec, del sredstev pa redno zagotavlja občina. Med drugim je v sklepu potrjenem na seji občinskega sveta določeno, da se cena vrtca v občini Dobrova - Polhov Gradec zvišuje za 10 %, ki bo za prvo starostno obdobje odslej znašala mesečno 539 €, za drugo starostno obdobje pa 405 €. Starši otrok, ki so vključeni v javne vrtce v naši občini in za katere je po veljavni zakonodaji občina dolžna kriti razliko v ceni, plačujejo v povprečju 38 % cene programa vrtca.

Biserka Pogačar, predsednica Nadzornega odbora, je predstavila končni poročili o opravljenem nadzoru, ki se je v letu 2021 osredotočil na pravilnost odmere in porabe komunalnega prispevka ter na pravilnost ravnanja z dokumentarnim gradivom. Nadzorni odbor je ugotovil le nekatere manjše neskladnosti, ki pa jih je Občina delno že odpravila. Predstavila je tudi Program dela nadzornega odbora za leto 2022. Člane sveta je zanimalo, kako nadzorni odbor določi področje dela, ki ga bo nadzoroval, na kar je Biserka Pogačar odgovorila, da program dela izdelajo na podlagi interne diskusije.

Svetniška vprašanja in pobude

Župan je članom občinskega sveta najprej predstavil aktualno stanje večjih projektov, ki trenutno potekajo v občini, kot sta prenovi cest v Brezju in na Osredku. V zvezi z gradnjo kolesarske povezave je povedal, da se pripravlja razpis za izbiro izvajalca, dela pa se bodo predvidoma pričela sredi leta 2022. Številne aktivnosti pa potekajo na državni cesti od Dobrove do Polhovega Gradca, kjer je pripravljenih veliko samostojnih projektov, v kratkem pa bodo zanje objavljeni razpisi za izbiro izvajalca. Izvajalec del za rekonstrukcijo cestnih odsekov Hrastenice–Žirovnik in Belica–Dvor pa je že bil izbran in uveden v delo, zato lahko kaj kmalu pričakujemo delovne stroje na območju gradnje.

V zvezi z gradnjo optičnega omrežja v Gabrju je župan povedal, da je za povrnitev prvotnega stanja na cestah odgovoren izvajalec del oz. investitor, ki sta podjetji GVO, d.o.o. in Telekom Slovenije d.d. Dela na parkirišču pri OŠ Polhov Gradec so v glavnini zaključena, izvajalec pa bo spomladi položil še fini asfalt. Med drugim je bila na seji podana pobuda za ureditev dovoza do vrtca pri OŠ Črni Vrh v primeru sneženja, pobuda za postavitev prometnega znaka za pogost prehod goved in kmetijske mehanizacije v Suhem dolu in pobuda za zagotovitev dodatnega zdravnika na območju Polhovega Gradca, na kar je župan zagotovil, da si za to prizadeva tudi Občina in redno naslavlja prošnje na Ministrstvo za zdravje, ki mora dodatnega zdravnika odobriti. Podana je bila tudi pobuda za sanacijo asfaltne površine na Horjulski cesti,  na kar je župan odgovoril, da se cestno omrežje v občini redno vzdržuje v vseh štirih krajevnih skupnostih, a dela je več od razpoložljivih sredstev, zato se poškodbe odpravljajo postopoma. Člani sveta pa so opozorili še na poškodbe vozišča pri transformatorski postaji na Dobrovi zaradi povečanega prometa, ki je posledica zapore ceste Šujica–Stranska vas.

Zapisniki in gradivo sej občinskega sveta je dostopno na spletni strani www.dobrova-polhovgradec.si.

 



l. o.

Oglejte si tudi