Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Letos se bo pričela rekonstrukcija Horjulske ceste (1. faza) in prenova parkirišča

Konec lanskega leta smo že poročali, da se projekt bliža realizaciji. Pričetek rekonstrukcije Horjulske ceste (1. faza) in prenova parkirišča se bo namreč predvidoma pričela še letos. Katere ureditve pa bo projekt podrobneje obsegal?

 

Horjulska cesta, 1. faza

Rekonstrukcija lokalne ceste LC Dobrova–Horjul oz. Horjulske ceste s spremljajočimi ureditvami je razdeljena na tri faze, kar omogoča gradnjo po odsekih, ki je hitrejša. 1. faza obsega cestni odsek od krožišča na Dobrovi do križišča z Ulico Vladimirja Dolničarja v dolžini 280 metrov, 2. faza odsek od križišča z Ulico Vladimirja Dolničarja do objekta Horjulska cesta 116 v dolžini 1200 metrov, 3. faza pa odsek v dolžini 1350 metrov od objekta Horjulska cesta 116 do ceste JP567371 Pot čez Horjulko.

V 1. fazi bo od krožišča na Dobrovi do križišča z Ulico Vladimirja Dolničarja izvedena prenova ceste, gradnja kolesarskega pasu in pločnika, ureditev dostopov do kmetijskih zemljišč in ureditev javne razsvetljave. Po prenovi bosta vozna pasova široka po 275 cm, obojestranski kolesarski pas v nivoju z voziščem 125 cm in enostranski dvignjeni pločnik za pešce 150 cm.

V 2. fazi se bo poleg prenove cestnega odseka izvajala tudi gradnja kanalizacije v dolžini približno 250 metrov. Občina mora za to gradnjo še pridobiti gradbeno dovoljenje. Projekti za 2. in 3. fazo projekta so v izdelavi, njihova javna predstavitev pa je načrtovana v kratkem. Projekt je velik finančni zalogaj, saj je vrednost vseh treh faz skupno ocenjena na približno 3,5 milijona evrov. Izvedba vseh treh faz bo po trenutnih načrtih zaključena do konca leta 2024.

 

Parkirišče Dobrova

Sočasno s 1. fazo prenove Horjulske ceste bo potekala tudi prenova obstoječega javnega makadamskega parkirišča ob krožišču, ki bo razširjeno, urejeno z robniki in odvodnjavanjem, asfaltirano in dopolnjeno z zasaditvijo dreves. Zgrajen bo tudi izvoz s parkirišča v obstoječe krožišče. Parkirišče bo po prenovi predvidoma obsegalo približno 50 parkirnih mest, od tega tudi parkirna mesta za invalide in električna vozila. Na parkirišču se bo predvidoma nahajalo tudi 25 stojal za kolesa in polnilnica za električna kolesa.

Projekt je bil prvotno zastavljen kot P+R parkirišče (»park and ride« oziroma »parkiraj in pelji«), saj so bila za njegovo izgradnjo na voljo evropska sredstva, a je bilo Občini Dobrova - Polhov Gradec zaradi majhnega števila prebivalcev dodeljeno sofinanciranje zgolj petih parkirnih mest, zato ta projekt ni bil realiziran. Občina je nato v občinskem prostorskem načrtu razširila predvideno območje parkirišča, kar bo omogočilo gradnjo čim bolj funkcionalnega parkirišča glede na potrebe kraja.

 

Trenutne aktivnosti pri projektu

Projekta sta v pripravi že nekaj let, zato je pričetek gradnje že težko pričakovan. Kakšna pa je njuna časovnica? V letu 2018 je bila zaključeno geodetsko evidentiranje urejenih delov mej in parcelacija zemljišč. V letu 2019 je bilo več pozornosti namenjene preučitvi prometa na cestnem odseku, ki je vključevala tudi meritve hitrosti in pretoka vozil, v letu 2020 pa je bila naročena izdelava geodetskega posnetka in nove projektne dokumentacije za vse tri faze projekta, z vključenimi avtobusnimi postajami, prehodi za pešce, hodniki za pešce in javno razsvetljavo. V avgustu 2021 je bila organizirana javna predstavitev projekta za 1. fazo prenove Horjulske ceste in ureditev parkirišča, na kateri je bila vsem lastnikom zemljišč, ki jih gradnja zadeva, predstavljena vsebina projekta, seznanjeni pa so bili tudi s predvidenimi posegi v zemljišča in potekom projekta. V letu 2021 se je tako pričelo urejanje lastništva zemljišč in pridobivanje gradbenega dovoljenja ter soglasja Direkcije za vode za gradnjo parkirišča. V letu 2022 je bilo dokončano projektiranje in usklajevanje projektov. Trenutno pa se urejajo še zadnje stvari za ureditev spremembe lastništva zemljišč, pridobivanje gradbenega dovoljenja in potrebnih soglasij ter priprava na objavo javnega razpisa za izbiro izvajalca del.

Občina Dobrova - Polhov Gradec in Krajevna skupnost Dobrova sodelujeta pri projektu in si skupaj prizadevata za čim boljše obveščanje občanov in čimprejšnjo izvedbo projekta, ki bo Dobrovi zagotovil nujno potrebno parkirišče in prispeval k izboljšanju prometne varnosti. Opisani projekt pa je le eden izmed projektov, ki bodo v kratkem prenovili in posodobili podobo središča Dobrove, predvsem z vidika prometne infrastrukture.

 

l. o.

 

Oglejte si tudi