Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Legenda o dobrovski Mariji v jaslicah

Legenda o dobrovski Mariji v leščevju pravi, da je preprost pobožen pastirček trikrat zapored našel svojo živino klečati pred podobo matere božje v leskovem grmu. Vsakokrat je to podobo vzel in jo doma zaklenil v skrinjo, a vsako jutro se je ta spet pojavila pri grmu. Zaradi tega naj bi na Dobrovi postavili cerkev, ki je postala pomemben cilj božje poti. Del legende je Franci Prek s Šujice tokrat uporabil pri načrtovanju jaslic na Dobrovi. Jaslice je postavil v "hišo", kot se je nekoč reklo glavnemu prostoru kmečkega doma. Tam je potekalo vse družinsko in tudi družabno življenje, "bohkov kot" pa so v času od božiča do svečnice krasile jaslice. Stene "hiše" z dobrovskimi jaslicami krasita dve podobi, slika Marije in družinska fotografija Francijevih prednikov, Marije in Jakoba Preka s Šujice, po domače Anžonovih, ki je nastala ob koncu prve svetovne vojne.

Glavna atrakcija so jaslice, ki jih je Franci Prek načrtoval vsaj pol leta, postavljati pa jih je začel že na začetku decembra. Za postavitev je porabil kar 20 kvadratnih metrov maha, Betlehem predstavlja pet hišk, ki so vse Prekovo ročno delo, in skoraj 200 figuric – od svete družine do pastirjev in živali. Na levi strani jaslic sta cerkev in pastir iz legende o nastanku dobrovske cerkve. Da so jaslice videti veličastno, se je treba zahvaliti tudi tistim posameznikom, ki so nabrali mah in pomagali pri postavitvi – brez pomoči Eme Hozjan, Ivanke Filipič, Milene Smrekar, Milana Božiča in Filipa Božnarja zagotovo ne bi šlo.

Največ pozornosti so jaslice pritegnile na božični večer, pred in po polnočnici. Ob jaslicah je bilo kar premalo prostora, da bi si jih lahko vsi v miru ogledali, zato so si mnogi prihajali jaslice ogledovat še naslednje dni. Ob mojstrovini nihče ni ostal ravnodušen, čestitke postavljavci dobivajo od vsepovsod. Jaslice bodo ob parkirišču pred župnijskim domom Dobrova na ogled do svečnice 2. februarja.

Mitja Prek

Fotografiji: Mitja Prek

Oglejte si tudi