Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

V znamenju sreče in veselja

Polhov Gradec, 26. december – Na odru Kulturnega doma Jakoba Trobca je na slovenski državni praznik ob dnevu samostojnosti in enotnosti ponovno zvenela pesem in lepa beseda.
»Pesem miru« kot so prireditev že nekaj let nazaj poimenovali člani Turističnega društva Briše, ki vsako leto skrbno pripravijo vse potrebno, da lahko obiskovalci na praznični dan užijemo delček kulture in ustvarjanja naših domačinov.

Kakor se za praznik, kakršen je dan samostojnosti in enotnosti, spodobi, se je pričela prireditev  s slovensko himno v izvedbi Mešanega pevskega zbora TD Briše, ki ga vodi Marjan Malovrh. Ti so v nadaljevanju zapeli še dve pesmi. Prav tako Pesem miru ne bi bila to kar je, če jo s prijazno, spontano in nadvse izvirno besedo ne bi spremljal Marjan Bradeško. S pozdravom je nagovoril Polhograjčane in dobrodošlico zaželel tudi vsem obiskovalcem od drugod. Na odru je tudi tokrat zvenela pesem, ki je razveseljevala, tako številne nastopajoče, predvsem pa do zadnjega kotička napolnjeno dvorano. Ne le, da je pesem razveseljevala, z njo so nastopajoči želeli pokazati, da »po dvaindvajsetih letih od odločitve za našo samostojno državo še vedno želimo, hočemo in smo sposobni biti – samostojni«. Slednje so s péto pesmijo najprej potrdile članice Ženskega pevskega zbora Daníca z zborovodjo Olgo Ulokino. S popolnoma drugačnim izborom glasbene zvrsti se je predstavila Mladinska vokalna skupina KD Gregor Rihar, ki jo vodi nadobudna in temperamentna Ema Nartnik, ki prav tako uspešno in vestno pili glasove najmlajših pevcev – Višajčkov, ti so tudi tokrat s prisrčnim glasbenim nastopom poželi velik aplavz. Jutranji mešani cerkveni zbor, pod vodstvom Marjana Malovrha je ob spremljavi Roka Rusa zapel dve božični melodiji. Kot zadnji pa so na oder stopili člani Mešanega pevskega zbora Gregor Rihar, ki jih vodi Marija Nartnik ter zazibali občinstvo z dvema nežnima melodijama. V nekoliko drugačni podobi pa so se polhograjski publiki predstavili Kvartet 3+, poznani tudi pod imenom »Polhograjski Beatlesi«, ki so v slogu pop-rocka zaigrali in zapeli dva božična komada.

Poseben pečat tokratni prireditvi je s svojimi pričevanji ter glasbenimi vložki dal gost Dario Cortese, samostojni publicist, ki piše o enostavni prehrani in o potovanjih v bližnje daljave, na katere se po navadi odpravi kar peš. Je tudi avtor več  knjig o prehrani, ki jih je opremil z lastnimi fotografijami. Ta večer je v svojskem slogu spregovoril o vsem tem – o glasbi, ki je spremljevalka njegovih pohodov v naravo, ob tem pa sta z voditeljem prišla tudi do zdrave prehrane in poudarila, da lahko na svoji zemlji, ki se vse preveč zarašča, pridelamo več, boljše in vsekakor bolj zdravo.

Prireditev je izzvenela v zelo optimističnem tonu, tudi po zaslugi nagovorov. Župan Franc Setnikar je v svojem voščilu med drugim dejal, da vedno zmoremo in smo sposobni narediti marsikaj in več, župnik Bogdan Oražem pa je poudaril pomen praznikov, ki so polni veselega, dobre volje in pozitivnega vzdušja, tako kot tudi tokratna prireditev.

Z mislijo francoskega filozofa Voltaira, ki je dejal:"Odločil sem se, da bom srečen, ker je to dobro za zdravje", je zaključil voditelj vsebinsko bogat povezovalni program in dodal: "Ne le, da potrebujemo srečo, za srečo se moramo odločiti. To pa storimo tako, da se trudimo in v vseh stvareh iščemo predvsem dobro, lepo, veselo - vse, kar pripomore k naši sreči ter sreči drugih." Sledila je le še vsem dobro znana božično pesem Sveta noč, ki že več kot 190 let združuje ljudi po vsem svetu, in tudi tokrat je združila glasove vseh nastopajočih in obiskovalcev.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi