Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Svetlice razsvetlile srca poslušalcev

Dvor pri Polhovem Gradcu, 1. februar – Pod oboki stare gotske cerkve sv. Petra so se na predvečer krščanskega praznika Gospodovega darovanja oziroma svečnice zbrali številni poslušalci, ljubitelji glasbe.
Iz množice so stopili obrazi dvanajstih deklet in žena, ki s svojim glasom soustvarjajo čudovit zvok vokalne zasedbe Svetlice. Ta je skupaj s spremljajočimi instrumentalisti zbranim predstavila božično zgodbo z naslovom Spet zasije. Izbrani glasbeni repertoar je tako zajemal celotno dogajanje od nastanka svetlobe, kot ga opisuje Mojzes, prek adventnega hrepenenja in pričakovanja ter vse do oznanjenja in rojstva Luči, kot višek oprijemljivega. Izredna akustika je poleg lepih ženskih vokalov doprinesla velik del k čudovito odpeti zgodbi, kanček bogate vsebine pa je z odlomki iz Svetega pisma dodal še povezovalec Danijel Dolinar.

Vokalna skupina Svetlice je s svojim prvim samostojnim koncertom navdušila publiko ter ji podelila želeno – delček topline in svetlobe. Pevke so posebno pohvalo prejele tudi zato, ker se je njihova skupna pot rodila šele jeseni in je zato, glede na potencial, v prihodnosti še veliko pričakovati. Na to stavijo tudi člani Turističnega društva Polhov Gradec, ki so pobudniki nastanka in gonilna sila novonastale glasbene skupine. Dvanajstčlanska zasedba, ki jo sestavljajo večinoma priženjene in rodne domačinke, delujejo pa pod umetniškim vodstvom muzikologinje Martine Kavčnik iz Šenčurja, si je ime Svetlice nadela kaj hitro, saj je njegov pomen izredno zgovoren, zanimive so tudi sestavljenke: svet-lice in svetli-ce, pomemben pa je vsekakor slovenski izvor besede.

Izjemno hitro so se ujele, začutile, in že se veselijo novih srčnih projektov, navdihov in glasbenih raziskovanj, ki bodo tako njihovim življenjem kot življenju drugih dali dodaten ton in barvo.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

 

Oglejte si tudi