Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Mladi po srcu smo obiskali rojake v Porabju

V sredo, 6. septembra, smo se člani DU Dobrova odpeljali na izlet v Porabje. Za popotnico nas je zbudil lep sončen zgodnje- jesenski dan. Poln avtobus nas je ob 6. uri odpeljal z Dobrove skozi Prlekijo in Prekmurje vse do Monoštra na Madžarskem, kjer so nas pričakali prijazni domačini in nam razkazali bogato kulturno dediščino ter predstavili sedanje aktivnosti in življenje Slovencev na Madžarskem.

Izlet v Porabje 6. 9. 2023 je bil čudovita strokovna ekskurzija za vse "mlade po srcu" iz DU Dobrova in nepozabno doživetje, ki nam bo še dolgo ostalo v naših srcih. Po Porabju nas je vodila domačinka gospa Marijana Sukič, prof., prevajalka  in vodnica, ki nam je predstavila zgodovinska dejstva o Porabju, znamenite može in žene, ki so sooblikovali zgodovino Porabja. Pod njenim strokovnim vodstvom smo si ogledali muzejsko Kuharjevo zbirko v Gornjem Seniku in tamkajšno lepo cerkev, nato mogočno baročno cerkev v Monoštru, Muzej Pavla Augusta v Monoštru in v Števanovcih Muzej železne zavese. Gospa Marijana nam je predstavila tudi sedanjipoložaj Slovencev v tem lepem koščku srednje Evrope, kjer že stoletja živijo Slovenci in pestro kulturno delo v okviru Slovenske kulturne zveze. 
Društvo upokojencev Porabje in aktivnosti nam je predstavila gospa predsednica Marijana Fodor. V konferenčni dvorani hotela Lipa nam jezapela upokojenska pevska skupina in z domačim ljudskim petjem pobožala naša srca. Za strokovno vodenje in za izjemno prisrčen sprejem in za predstavitev bogate kulturne in zgodovinske dediščine Porabskih Slovencev insedanji položaj smo se zahvalili s spominki na Dobrovo in s knjižnim darom  naše Občine Dobrova - Polhov Gradec. Knjižni dar naj bo v spomin našim gostiteljemin vabilo za obisk Dobrove in Blagajeve dežele v okrilju Polhograjskega hribovja. 
Sprejem v hotelu Lipa v Monoštru je bil prijazen in dobro kosilo nam je odlično teknilo. Tudi na poti v Porabje smo imeli lepasrečanja. Zjutraj so nas lepo sprejeli v Marianumu v Veržeju in na poti domov smo doživeli odlično pogostitev na zanimivi socialni in ekološki kmetiji Korenika. UI Turizem Urša Sreš in vodnik Bogdan Jazbec ter prevoznik Eurotour so brezhibno izpeljali zahtevno ekskurzijo v zadovoljstvo vseh 46 potnikov. 
Na Dobrovi, v Blagajevi deželi v objemuPolhograjskih dolomitov,z veseljem pričakujemo "mlade po srcu" iz Porabja.

Za DU Dobrova

Anton Grosek

A.Grosek

Oglejte si tudi