Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Jubilejni 200. Mozartovi družinski dnevi

V prostorih polhograjske graščine že dvajset let potekajo Mozartovi družinski dnevi, ki jih organizira Kulturnoumetniško društvo Serafin z Dobrove. Razvijajo in oblikujejo jih s pomočjo ljubiteljev glasbe, zlasti klasične, pa tudi drugih umetnosti, kot so ples, literatura, likovno ustvarjanje in druge. Njihova idejna vodja in predsednica društva je Teuta R. Brumec, s katero smo pred odprtjem 200. jubilejnih Mozartovih družinskih dni poklepetali.
Ko je Teuta pred več kot dvajsetimi leti skupaj s starim očetom obiskala dneve medu v Polhovem Gradcu, se ji je pogled ustavil na mogočni polhograjski graščini. Poslopje je bilo lepo obnovljeno, toda prazno. Porodila se ji je ideja o organizaciji koncertov, kakršne je nekoč prirejal Mozart. Povezala se je z zavodom Polhograjska graščina, ki je bil takrat upravitelj zgradbe, in kaj kmalu so se dogovorili glede najemnine in drugih obveznosti. "Vendar če si v graščini želel karkoli imeti, si sobe moral napolniti," pripoveduje sogovornica in nadaljuje s spomini. "Poslopje je bilo prazno, ni bilo niti klavirja niti stolov. Dve leti smo imeli klavir izposojen iz šole, prav tako stole. Dokler nam dr. Košorok ni podaril stolov, na katerih še danes sedi publika, občina pa je kupila rabljen, vendar lepo ohranjen klavir." Leta 1998 so bili torej v polhograjski graščini v organizaciji Kulturnoumetniškega društva Serafin izvedeni prvi Mozartovi družinski dnevi in odtlej se ljubitelji klasične glasbe in drugih lepih umetnosti praviloma vsako zadnjo nedeljo v mesecu, z izjemo poletnih, srečujejo še danes.
"Tovrstni koncerti so namenjeni vsem, ki želijo preživeti lepo nedeljsko popoldne v ambientu in vzdušju, drugačnem od tistega v sodobnih dvoranah, preddverjih in galerijah, saj omogočajo neposreden in osebno doživet stik z izvajalci in ustvarjalci," opiše prvotno zasnovo dogodkov idejna vodja in pojasni," tudi Mozart je imel navado pripravljati salonske koncerte, saj so bili ljudje najbrž naveličani poštirkanih dvoran. Poleg tega pa imajo tudi nastopajoči na tovrstnih nastopih pogosto tremo. Tu pa je vzdušje bolj sproščeno, drugačen kontakt je med publiko in nastopajočimi, tudi učinek je drugačen." Ne glede na to, da je Polhov Gradec nekoliko oddaljen od glavnega mesta, se v čudovitem ambientu polhograjske graščine radi predstavijo raznovrstni izvajalci, glasbene šole in društva oziroma, kot v hecu reče Teuta: "Nikamor ni treba iti, ker vsi pridejo sem, v Polhov Gradec." Stavek ima zanimivo zgodbo, saj je prav tu, v graščini spoznala svojega soproga, ki je pred leti prišel nastopat kot član okteta ljubljanskega sodišča: "Tu sva se prvič videla in postal je nepogrešljiv zame in za Mozartove družinske dneve." 

Koncerte, ki jih oblikujejo solisti ali zbori z instrumenti ali zgolj vokali, včasih dopolnijo tudi s kakšno predstavitvijo literarnega dela, razstavo ali plesom. Enkrat letno se v sklopu Mozartovih družinskih dni predstavi tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Ljubljana – okolica in takrat se v graščini med drugim predstavijo tudi mnoga lokalna kulturna društva s svojimi dejavnostmi. Sicer pa se je v vseh teh letih na koncertih zvrstilo že zares veliko število nastopajočih, tako iz okolice kot tudi iz drugih koncev Slovenije in zamejstva. "Izvajalcev ne štejem več, tudi zato, ker se ti radi vračajo, saj jim ta priložnost pomeni veliko. Ambient je zares nekaj posebnega – po eni strani veliko bolj nobel kot šolska avla in hkrati bolj sproščen kot katera od kulturnih ustanov, " pove sogovornica in doda, "mislim, da ni instrumenta, razen seveda orgel, ki se še ni pojavil na Mozartovih dnevih, tudi harfo smo imeli in dude. Poleg tega pa je treba poudariti, da se je v teh letih vzpostavila že močna naveza, tako med izvajalci kot tudi poslušalci." Teuta je ponosna, da so koncerti vselej lepo obiskani in da Polhov Gradec nekateri poznajo tudi po Mozartovih družinskih dnevih.
Dejavnosti Kulturnoumetniškega društva Serafin prepoznavajo tudi drugi, saj je leta 2011 to prejelo Betettovo listino za vsestranski prispevek k razvoju slovenske glasbene kulture, njegova predsednica Teuta R. Brumec pa je prejemnica priznanja občine Dobrova - Polhov Gradec in zlate značke Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

 

Jubilejni 200. koncert

Jubilejni koncert je povezovala, kot vseh 199 preteklih, Teuta R. Brumec. Prijazno je pozdravila zbrane, nato pa besedo predala predsedniku Krajevne skupnosti Polhov Gradec Janku Božnarju. Ta je čestital vsem zaslužnim za jubilejno izvedbo koncerta, ki vsakokrat v Polhov Gradec privabi lepo število nastopajočih in obiskovalcev. V nagovoru je med drugim izpostavil, da je iz graščine izšlo mnogo umetnikov in ljubiteljev umetnosti, na čelu z grofom Blagajem, organizatorjem pa je ob tem zaželel, da umetnost tudi z njihovo pomočjo tu še naprej živi. 

Jubilejni koncert je postregel z bogato mero glasbenih užitkov. Kot prvi je nastopil Kitarski orkester Ljudmila Rusa. Sledil je nastop dveh pianistov Akademije za glasbo v Ljubljani, ki sta posamezno in skupaj pokazala mojstrske sprehode po črno-belih tipkah. Sopranistka Tina Debevec je ob klavirski spremljavi poskrbela za vse ljubitelje pete besede, prevajalec Slavko Justinek in član Dramskega društva Neptun Danijel Dolinar pa sta za ljubitelje govorjene besede predstavila enajst v slovenščino prevedenih pesmi ruskega lirika Afanasija Feta. Kot zadnji med glasbenimi točkami je bil na vrsti barvit koncert za dve violini in klavir. Po zgovornem aplavzu in naznanilu zaključka jubilejne prireditve je gonilna sila Mozartovih družinskih dni Teuta R. Brumec iz rok hčere in sina prejela šopek cvetja v zahvalo. Zbrani so bili nato povabljeni še na ogled razstave slikarke Anite Šefer in slikarja Matjaža Bukovca, ki sta največkrat razstavljala na tej prireditvi. Ob ogledu slik ter pogostitvi sta se odvila še klepet in druženje, ki sta prav tako pomembna sestavna dela Mozartovih družinskih dni, ki hitijo novi številki naproti.

Besedilo in fotografije: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi