Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Dobrovški cvetovi krasili Vransko

V športni dvorani na Vranskem se je pretekli vikend bohotilo cvetje iz krep papirja.
Na Vranskem je potekala že druga vseslovenska razstava rož, izdelanih iz krep papirja. Dodogek je organizirala lokalna skupina, pod vodstvom Martine Felicijan. 

Tradicijo rož iz papirja vse več žensk goji po celotni Sloveniji, na razstavi pa je bilo moč opaziti tudi moške. 

Izdelovanje papirnatih rož je bila vse do druge svetovne vojne in še nekaj let po njej kar razširjena obrt. Kasneje so jih izpodrinile plastične in tudi prave rože iz vrtov in iz cvetličarn. Šopke so včasih izdelovali za razno slavje in drugo obredje. Ta veščina pa zadnje čase spet pridobiva veljavo. Svoje znanje marsikatera od izdelovalk cvetja prenaša na nove generacije in navdušence. Med njimi je tudi dobrovška domačinka Anica Tomšič, ki je tako kot večina razstavljalk, svoje znanje izpopolnjevala pri organizatorici dogodka.

Samega dogodka se je udeležilo okoli 50 izdelkovalk, tako da je bila športna dvorana na Vranskem odeta v raznorazno pisano cvetje. Lahko smo občudovali cvetje za čas Božiča, poročne šopke, znanilce pomladi, celo balkonsko cvetje. Le dišalo ni po cvetju. 

Kot pravi Anica, se je na dogodek pripravljala približno dva meseca, kar ji je dnevno vzelo kar nekaj prostega časa. Vendar trud je bil poplačan, ko smo na razstavnem prostoru občudovali vse njene stvaritve. 

Da pa znanje ne ostaja pri Anici, tudi sama organizira delavnice v domačem kraju in tako znanje prenaša naprej. Vse kar za izdelavo teh prešudovitih rož potrebujete je raznobarvni krep papir, tanka gibka žica, škarje in kleščice. Ves material na delavnici priskrbi Anica. Kot sama pravi, se seboj morajo udeleženci prinesti le dobro voljo, spretne prste in nekaj potrpljenja.

Delavnice izdelave rož iz krep papirja se boste lahko udeležili že v začetku prihodnjega leta, točen termin le-te pa bomo sporočili tudi preko objave v Našem časopisu.

 

Foto: Špela Arh

Oglejte si tudi