Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Črna kronika – junij-julij 2013

Policisti Policijske postaje Ljubljana Vič, v občinah Horjul in Dobrova – Polhov Gradec, so imeli junija zopet dosti dela, a občutno manj kot meseca maja, skupaj so zabeležili le osem kaznivih dejanj.
Policiste so klicali v Razore, saj je v zraku močno zasmrdelo po zemeljskem plinu. Na kraju so ugotovili, da je zaenkrat še neznani »plinar« s plinovodnega ventila odstranil kovinsko zaščito. Posledično se je z vsako košnjo ventil izdatno uničeval, do točke, ko je pričel puščati. Zbiralca kovin bo ob odkritju že čakala spisana ovadba za kaznivo dejanje »Poškodovanje ali uničenje javnih naprav«. Subkultura oboževalcev barvnih kovin na javnih in zasebnih objektih pa je tokrat udarila v Podsmreki, kjer so z dveh stavb potrgali bakrene žlebove. Prav neopazno se med nami smukajo tudi razni hitroroki capini, kar je na lastni koži izkusil zdaj že bivši lastnik denarnice, ki jo je za trenutek odložil na plačilni pult v trgovini Eurogarden v Podsmreki. Denarnica pa je zadišala tudi dolgoprstnežu v Horjulu, v nameri ga niso uspela ustaviti niti zaklenjena vrata avtomobila. Njegovi stanovski kolegi so se prav tako lotili parkiranega avtomobila v Stranski vasi in z njega odnesli registrske tablice, ki se v slovenskem podzemlju vedno bolj uveljavljajo kot brezplačni kupon za polnjenje avtomobilskega rezervoarja. Spet drugi nepridiprav pa se je izpred stanovanjske hiše v Dobrovi odpeljal s tujim kolesom, za nameček pa s seboj odvlekel še kosilnico. Za vsemi naštetimi še poizvedujejo. Manj »sreče« pa je imela kleptomanska obiskovalka trgovine Zelena Dolina v Dobrovi, ki so jo zasačili pri polnjenju žepov z artikli, za katere nato ni bila pripravljena plačati. Ko so se na vratih pojavili možje reda in postave, je sicer spremenila stališče in odtujene artikle vrnila, a so zoper njo kljub temu podali še kazensko ovadbo.

Zaradi kršitev javnega reda in miru pa so se morali možje v modrem oglasiti v Stranski vasi, kjer so imeli zadnjo besedo pri sporu med sorodniki. Kršitelji so jo tokrat odnesli zgolj s plačilnim nalogom. Policiste so klicali tudi v Osredek pri Dobrovi in na Dobrovo, kjer pa je šlo za nesporazum med sosedi zaradi delitve zemljišč in so prijaviteljem v obeh primerih zgolj nudili pravno pomoč. Malce bolj pestro delo so imeli policisti v Horjulu, kjer se je eden izmed obiskovalcev veselice s časovnim strojem na maligane teleportiral v čas turških osvajanj. Kar nenadoma je nad prisotnimi gosti in varnostniki grozeče zavihtel bridko sabljico, a še preden bi se z njo utegnil porezati, ali še huje, poškodoval koga drugega, so na kraj prihiteli možje zakona. »Igračko« so mu po hitrem postopku odvzeli, kar ima lepo zapisano na uradnem potrdilu, zoper njega pa ustrezno ukrepali.

Nič kaj vsakdanji ni bil niti klic ravnatelja osnovne šole Dobrova, ki je Policijo obvestil, da je od pouka odšel učenec. Nemudoma je bila sprožena iskalna akcija, otrok pa najden na domačem naslovu. O dogodku in razmerah bodo policisti sedaj obvestili Center za socialno delo.

Med drugim so policisti še obravnavali tri prometne nesreče, od katerih je bila ena, v Podsmreki, usodna za divjad. V Horjulu so od ogleda kraja prometne nesreče odstopili, saj je nastala le manjša materialna škoda. So pa zato imeli več dela v Žažarju, kjer je voznik s tovornim vozilom zapel v telefonski kabel in ob tem izpulil še leseni drog. Policisti so o zadevi obvestili Telekom in sestavili uradni zaznamek. 

 

Julija je število kaznivih dejanj v Horjulu in Dobrovi-Polhovem Gradcu, v primerjavi s prejšnjimi meseci, znova upadlo, bilo jih je zgolj sedem. Najbolj je seveda odmeval rop gasilskega doma v Polhovem Gradcu. Prav ste prebrali, gasilskega doma. Zlikovci, pred kakršnimi v temnih nočeh trepetajo starejši občani ter otroci in pred njimi ne bi bila varna ne Karitas, ne Rdeči križ, so brez kančka vesti oplenili organizacijo, katere pripadniki nesebično in prostovoljsko vedno prihitijo na pomoč, ko je ogroženo premoženje občanov ali celo njihova življenja. Prostovoljno gasilsko društvo je čez noč ostalo brez motorne žage za železo in beton – Tomos Husqvarna, motorne žage za les – Tomos Husqvarna, izpihovalca zraka - Cifareli Ekosistem, termovizijske kamere Bulard eclipse, štirih ročnih svetilk Maglite RE 4019, kasete z orodjem UNIOR 915/5 (set ključi viličasto obročni 8 do 22, set ključi viličasti 24 do 32), navigacije Garmin nuovi, večjih in manjših škarij za rezanje betonskega železa,90 cmlomilke in 45° kotnih cevnih klešč, v finančni vrednosti 10.000 EUR, v primeru nesreč pa neprecenljivih pripomočkov.

Na sosednji Dobrovi je isti mesec v prostore Deželne banke Slovenije vstopil za zdaj še neznani moški, ki je želel odpreti račune, a ne svojih, pač pa vse ostale. Prestrašeni uslužbenki je pod nos pomolil pištolo, a mu ta kljub grožnjam ni mogla dati več kot 1.500 EUR. Revolveraš je nato iz žepa potegnil britvico in… se obril. Primerno urejen se je zatem podal na beg pred težko roko pravice.

Policija občane naproša, v kolikor imate kakršne koli informacije o tatvini iz gasilskega doma v Polhovem Gradcu ali o ropu banke na Dobrovi Vas prosimo, da le to sporočite na telefonsko številko 113 ali na katero od policijskih postaj (Vrhnika, Ljubljana-Vič).

»Podjetni« pa so bili tudi drugi tatiči. Na Dobrovi so se tako oskrbeli s tujimi pnevmatikami s platišči, iz vikenda v Gabrjah in garaže v Brezjah pri Dobrovi, kamor so nepovabljeni vstopili, sicer niso odnesli nič, so pa zato izgubo nadoknadili v Samotorici. Policisti so na kraju ugotovili, da je prijaviteljica pustila odklenjeno hišo, kar so nepridipravi očitno razumeli kot vabilo in se na obisk priklatili v času, ko je občanka spala. Odšli so bogatejši za 150 evrov. Za storilci še poizvedujejo.

Med drugimi dogodki je občan Horjula prijavil kaznivo dejanje goljufije, iz naselja Gabrje pa je prispela prijava o grožnjah. Medsosedska spora na Dobrovi in v Gabrju so končali možje v modrem. Izzivalcema je bil zaradi kršitve javnega reda in miru izdan plačilni nalog. Navzkriž pa sta prišla tudi bivša partnerja z Dobrove, ki sta kot kaže malce preveč razgreto obujala spomine, čemu sta šla narazen. V opomin, da je takšno vedenje nesprejemljivo, so policisti obema izdali plačilna naloga. Nesprejemljivo pa je bilo tudi vedenje povzročiteljev prometnih nesreč v Vrzdencu in Podsmreki, ki sta jo pobrisala s kraja dogodka. Oba še iščejo.

Konec meseca pa so policiste napotili na planinsko pot med Vrzdencem in Samotorico, kjer se je ob padcu poškodoval starejši planinec. Pri sestopu po travnatem pobočju mu je spodrsnilo, zaradi česar je zdrsnil približno20 metrovgloboko po pobočju. Poškodovancu so na kraju padca nudili prvo pomoč reševalci Gorske reševalne službe Ljubljana, gasilci, zdravstvena tehnika z zdravnikom in policisti. Po izjavi vodje gorskih reševalcev je bil planinec ustrezno planinsko opremljen, zato so policisti o zadevi zgolj poročali na Okrožno državno tožilstvo. 

 

Zbral in uredil:

Damjan Debevec

Oglejte si tudi