Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Občina priskrbela obrazne maske za občane

Ob takih trenutkih se lahko počutimo ponosno, saj je občina Dobrova - Polhov Gradec uspela zagotoviti sredstva za 6.000 obraznih mask iz blaga za večkratno uporabo!

Ni pa edina, med 212 slovenskimi občinami so pohvale vredne tudi občina Križevci, kjer je vseh 1140 gospodinjstev prejelo zaščitne maske, saj so se občani angažirali prostovoljno ter ob pomoči civilne zaščite in gasilcev distribuirali maske v plastičnih vrečkah direktno v nabiralnike gospodinjstvom. Občina Dol pri Ljubljani pa je delila maske kar dvakrat, najprej enostavne papirnate brez gumijastih vrvic za enkratno uporabo, saj so dobili material kot donacijo, nato pa še boljše maske iz bombažnega satena z vrvicami in ojačitvijo za nos. Tudi občani Radelj ob Dravi so za vsako od 2300 gospodinjstev priskrbeli po dve pralni maski, pa v Ravnah na Koroškem, v Dobje, Radencih, Turnišču… V Kobilju jih bodo izdelovali sami občina bo kupila le material. Gotovo so tudi druge občine tako ali drugače poskrbele za zaščito, a poglejmo sedaj naše razmere. 

Za večjo varnost občanov Občina Dobrova - Polhov Gradec ob pomoči civilne zaščite občine razpošilja pralne maske s priloženimi navodili za uporabo z nenaslovljeno poštno pošiljko po gospodinjstvih v občini, in sicer po dve maski na gospodinjstvo. Trenutne razmere v Sloveniji so med drugim v povezavi s koronavirusom tudi pomanjkanje zaščitne opreme in prav zaradi zagotavljanja čim večje zaščite občanov pred morebitnim širjenjem virusa sta župan in poveljnik CZ sprejela dodatno odločitev za izdelavo bombažnih mask z domačimi šiviljami, v tem primeru z Anjo Jankovec s.p. – Creativ iz Srednjega Vrha pri Butajnovi, ki ima zgledno urejeno spletno trgovino - Center metraže najdemo na www.siviljstvo-ca.si ali tel. 040 983 031. 

Vsako gospodinjstvo naše občine bo do sredine aprila prejelo dve pralni bombažni maski, še vsaj 500 jih bo ostalo občini za rezervo in posebne primere. Sicer pa je občina prve maske že razdelila svojim službam in nujno potrebnim in hkrati na svoji spletni strani objavila navodila za uporabo zaščitnih mask in za izdelavo domače maske (http://www.dobrova-polhovgradec.si/novice)


Pravilna uporaba maske:

1.       Umijte in razkužite roke.

2.       Masko namestite od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, stisnite nosno ojačitev, da se maska tesno prilega obrazu.

3.       Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke!

4.       Po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske jo odstranite s prijemom za trakove, nikoli se je ne dotikajte spredaj.

5.       Po odstranitvi si obvezno umijte ali razkužite roke!

6.       Vzdrževanje – že uporabljena pralna maska naj ne prihaja v kontakt s čistim perilom, pranje v pralnem stroju na vsaj 60°C z običajnimi praški, suho masko prelikajte z likalnikom.

Mnenja o nošenju mask različna, a so obvezne

Z dnem ukrepa o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih prostorih (v trgovinah, bankah itd.), je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavila stališče, da uporabe mask ne priporoča, razen za obolele, ker se ljudje ob nepravilni uporabi maske celo hitreje okužijo. Kar je enako presenetljivo, je enakega mnenja tudi Nacionalni institut za javno zdravje Slovenije (NIJZ), kjer je nova vlada sicer takoj zamenjala direktorja, nasledniku pa se po nekaj tednih že maje stolček … 
Ja, očitno je sprememba edina stalnica našega življenja … Ampak ustvarjanje, pozitivna naravnanost v zadovoljevanju drugih bo in je osnova lastne sreče!

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi