Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Kaj se gradi v Stranski vasi?

Občina Dobrova - Polhov Gradec je k infrastrukturni ureditvi Stranske vasi pristopila z več projekti. Eden največjih je zagotovo rekonstrukcija križišča Šujica–Podutik–Stranska vas, ki je bila izvedena v preteklih letih. Stransko vas bo kmalu prometno še dodatno razbremenil tudi projekt za rekonstrukcijo cestnega odseka Šujica–Stranska vas. Trenutno pa v Stranski vasi poteka gradnja kanalizacije in sočasna rekonstrukcija vodovoda, ki ji bo sledila tudi prenova ceste skozi naselje.

Gradnja kanalizacije

V Stranski vasi se je konec junija 2022 pričela gradnja fekalne kanalizacije s črpališčem, ki bo predvidoma trajala do konca leta. V času gradbenih del je skozi Stransko vas vzpostavljena popolna zapora ceste. Izvajalec del je podjetje Komunalne gradnje, d.o.o. Glavni krak fekalne kanalizacije bo potekal ob cesti Podutik–Dobrova, nova kanalizacija pa bo potekala tudi ob lokalni cesti Stranska vas–Bokalce, trije kraki bodo izgrajeni po vaških poteh, nekateri pa še po poteh med hišami, s ciljem, da bi zagotovili čim večjo pokritost Stranske vasi.

Projekt izgradnje kanalizacije se je pripravljal sočasno s projektom za izgradnjo nove čistilne naprave na Dobrovi, s katero je Občina Dobrova - Polhov Gradec v sodelovanju z JP VOKA SNAGA in Javnim holdingom Ljubljana pričela v letu 2021. Kanalizacijski sistem Stranske vasi se bo iz glavnega kraka preko gravitacijskega voda namreč priključeval na obstoječo kanalizacijo na Dobrovi ob Polhograjski cesti, do nove čistilne naprave na Dobrovi. Gradnja čistilne naprave poteka skladno s predvidenim terminskim planom, 1. faza njene izgradnje pa je že bila zaključena  v juniju 2022. To pomeni, da trenutno poteka poskusni zagon nove čistilne naprave, ki traja 6 mesecev, vsa odpadna voda pa je že preusmerjena na novo čistilno napravo.

Skupna vrednost projekta za izgradnjo kanalizacije znaša približno 1,02 milijona evrov, financira pa ga Občina Dobrova - Polhov Gradec preko soustanoviteljstva v Javnem holdingu Ljubljana.

Sočasna prenova vodovoda

Sočasno z gradnjo fekalne kanalizacije bo potekala tudi rekonstrukcija vodovodnega omrežja na tem območju. Položenih bo približno 650 m cevi, obnovljenih pa bo še 31 hišnih priključkov. Investicijo, ki znaša približno 140 tisoč evrov, bo financirala Občina Dobrova - Polhov Gradec.

Prenova ceste

Po izvedeni prenovi bo cesta skozi Stransko vas namenjena le še za lokalni dovoz. Strošek prenove ceste je delno upoštevan v projektu izgradnje kanalizacije – to je na odsekih, kjer bo cesta zaradi izgradnje porušena, preostala sredstva za ureditev ceste pa bo zagotovila Občina Dobrova - Polhov Gradec. Predviden je ločen kolesarski pas v nivoju s cestiščem in dvosmerni vozni pas brez ločilne črte za motorni promet. 

Kje pa Občina načrtuje gradnjo kanalizacije v prihodnje?

V Srednji Vasi sočasno z rekonstrukcijo ceste že poteka gradnja, s katero bo glavni sanitarni kanal podaljšan v dolžini približno 154 metrov. Gre za projekt, ki je del kanalizacijskega omrežja kanalizacije ČN Dvor, kanalizacija Dvor, Dolenja vas, Srednja vas in Babna Gora.

Za izgradnjo navezovalnega kanala Šujica–Dobrova se trenutno izvaja projektiranje in pridobivanje pravice graditi, prav tako pa se izvaja projektiranje za prestavitev kanalizacije ob Horjulski cesti skupaj z zamenjavo vodovoda.

 

 l.o.

Oglejte si tudi