Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Janez Jankovec in Poezija lesa: ko les postane umetnina

V občini Dobrova - Polhov Gradec je izbira med lokalnimi ponudniki bogata – bodisi med lokalnimi pridelovalci hrane bodisi med domačimi izdelovalci unikatnih izdelkov – kar nam omogoča, da v veliki meri lahko kupujemo lokalno, s tem pa podpiramo razvoj svojega domačega okolja. Lokalni ponudniki na območju občine Dobrova - Polhov Gradec so zbrani pod blagovno znamko Blagajeva dežela, igrivo zaledje Ljubljane. Nekatere že dobro poznamo, druge pa šele spoznavamo, zato vam jih bomo v prihodnjih mesecih podrobneje predstavili. Tokrat spoznavamo Poezijo lesa. Že samo ime je dovolj zgovorno in pove, s čim se ukvarja Janez Jankovec iz Črnega Vrha – iz lesa ustvarja umetnost.
Pot po Petačevem grabnu pelje mimo mirnih zaselkov in strmih, a obdelanih bregov, ko pa ta preide v makadam, smo že skoraj na cilju, kjer se med zastirko dreves skriva dom Janeza Jankovca. Ko ga obiščemo, nas najprej popelje v kmečko sobo, kjer ima razstavljeno večino svojih izdelkov. Že takoj pri vstopu pa ob številnih vinilnih ploščah in knjižnih platnicah postane jasno, da les ni njegova edina ljubezen, temveč tudi drugi izrazi umetnosti.

Janez Jankovec se je v želji po koristno preživetem prostem času in v iskanju posebnega rojstnodnevnega darila pred leti prvič preizkusil v ustvarjanju izdelkov iz lesa. Kot pravi sam, mu je bil ta hobi položen že v zibelko, saj je bil njegov oče gozdar in s tem prava zakladnica znanja o lesu. Janez Jankovec pod imenom Poezija lesa danes izdeluje različne uporabne izdelke iz lesa: kuhinjske deske, sklede, lončke, nabodala, servirne plošče, žlice za obuvanje, pručke, luči in druge manjše kose pohištva, kravate, hišni dekor, med izdelki pa najdemo tudi božično-novoletni program, ki vključuje različne okraske in božična drevesca, ter še marsikaj. Pri tem je pomemben podatek, da so leseni izdelki premazani le z naravnim oljem in so zato uporabni za prehranske potrebe in jih lahko brez zadržkov uporabljate v kuhinji. Za marsikoga pa bo pri iskanju popolnega rojstnodnevnega ali drugega darila zanima tudi informacija, da Janez Jankovec izdeluje tudi izdelke po naročilu, po želji pa poskrbi tudi za gravuro izdelka. Včasih pa v njegovi ponudbi najdemo še delavnice, na katerih prikazuje svoje delo – odvisno od povpraševanja. Leta 2018 pa je za svoje delo pridobil tudi certifikat rokodelca Obrtne zbornice SLO-ART.

Pri svojem delu Janez Jankovec uporablja različen lokalni les, prevladuje pa les sadnih dreves. In bolj, kot je raznolik, grčast, zgrbančen, ukrivljen, prepreden z »napakami«, večji izziv je iz njega ustvariti izdelek. Pri obdelavi lesa poskuša vsa ta znamenja ohraniti, saj prav ta lesu dajejo lepoto in tisto pravo vrednost, še doda Janez Jankovec. »Ravno takšni kosi lesa so mi najbolj pri srcu in jih najrajši obdelujem, saj mi drevo na ta način pove svojo zgodbo, jaz pa slednjo poskušam prinesti do vas skozi svojevrsten, unikaten izdelek. Drevesa, ki so umrla, živijo skozi izdelke in prikažejo vso lepoto tega edinstvenega materiala – lesa,« še doda. Vsak njegov izdelek je unikaten in za čisto vsakega ve, kje je zrastlo drevo, ki sedaj živi naprej v unikatnem lesenem izdelku. Večino lesa razžaga sam, v domači delavnici. Na vprašanje, ali ga zanima tudi oblikovanje izdelkov iz drugih materialov, odgovori, da ne, niti iz kovine, kljub temu da je po poklicu kovinar. Le les je tisti naravni material, ki ga pritegne zaradi svojih različnih oblik, vonjav, barv, struktur.

Ko spregovoriva o načrtih za prihodnost, odgovori, da posebnih planov ni, idej za ustvarjanje pa ima še ogromno, zato bomo izpod njegovih rok zagotovo lahko občudovali še številne stvaritve, ki so čudoviti in edinstveni poklon lesu.

Izdelke Poezije lesa lahko kupite na lokalnih sejmih in v Rokodelskem centru DUO (Mestni trg 34, Škofja Loka), kjer se najdejo izdelki preko 20 različnih rokodelcev in pod okriljem katerega je Janez Jankovec v letu 2019 izvedel samostojno razstavo. Za vse stranke je po dogovoru na voljo na svojem domu, na naslovu Črni Vrh 14, 1355 Polhov Gradec, ali na telefonskih številkah 01/3645-103 in 041/670-045. Več o Poeziji lesa pa lahko preberete tudi na spletni strani https://poezijalesa.si/. Vabljeni, da jo obiščete. Bo pa 11. septembra 2022 Janez Jankovec svoje izdelke predstavil tudi na Dnevu odprtih vrat Rokodelskega centra DUO, ki bo potekal na Tavčarjevem dvorcu na Visokem, kamor vabi vse, ki jih njegovo delo zanima.

 

l.o.

Oglejte si tudi