Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

V Polhov Gradec priletele čebele iz celega sveta

Polhov Gradec, od 17. do 20. maja – Hiša medu Božnar je v Polhograjski graščini pripravila že 26. dneve medu. Ti so bili posvečeni mednarodnemu dnevu čebel, ki smo ga letos na pobudo Slovenije praznovali prvič. V sklopu pestrega in zanimivega programa so si obiskovalci od četrtka do nedelje ogledali razstavo, okusili medene izdelke, se udeležili predavanj in delavnic ter izkoristili priložnost za nakup ugodnih izdelkov Hiše medu Božnar.
Štiridnevno dogajanje se je začelo v četrtek popoldan z uradnim odprtjem. Ljubitelji medu, čebel in prijatelji Hiše medu Božnar so se zbrali v grajskem parku in prisluhnili prijetnemu kulturnemu programu. Malči Božnar je prva nagovorila zbrane in dejala, da se je leta 2001 prav v graščini porodila ideja, da potrebujemo svetovni dan čebel. Tudi iz tega razloga so bili letošnji dnevi medu maja, saj so bili posvečeni prvemu svetovnemu dnevu čebel. "Mi smo besedo svetovni vzeli zelo resno in smo se povezali z organizacijo šol ENO. Pripravili so razpis, na katerega so se odzvale šole s celega sveta. Učenci so izdelali makete čebel iz recikliranega materiala. Letos bodo tako na ogled čebele iz različnih držav," je povedala direktorica Hiše medu Božnar in nadaljevala, "edinstvena je tudi razstava, ki so jo pripravili učenci nižje stopnje OŠ Polhov Gradec, kjer so na ogled njihove panjske končnice z motivi najpomembnejših znamenitosti Slovenije. Ker je letos 100 let od izida prve slovenske slikanice, smo predstavili tudi razstavo čebela v slovenski ilustraciji." Nagovoru je dodala še zahvalo in izpostavila vse, ki so sodelovali in soustvarili letošnje dneve medu.

Pozdrav vsem navzočim je izrekel tudi župan Franc Setnikar, ki je čestital organizatorjem, posebej družini Božnar, ki pomembno vpliva na to, da je Polhov Gradec močno zasidran na svetovnem medenem oziroma čebeljem zemljevidu. Ravnateljica OŠ Polhov Gradec Ilinka Kucler je v nagovoru med drugim pohvalila večletno dobro sodelovanje šole s čebelarstvom in prav tako s celotno lokalno skupnostjo, saj učenci z njo vselej radi sodelujejo. K besedi je bil povabljen tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je pohvalil delo družinskega podjetja, ki orje ledino na področju razvojnih produktov v čebelarstvu v Sloveniji. Izrazil je veselje, da jim je uspelo določiti svetovni dan čebel in dodal, da si bodo v prihodnje prizadevali, da bo čebela razglašena za ogroženo vrsto. V zahvalo za trud in prizadevanja na področju čebelarstva je predstavnikom Hiše medu Božnar, čebelarskega društva, osnovne šole, občine in organizacije ENO izročil posebne kovance, izdane ob svetovnem dnevu čebel.

Pozdravne nagovore so popestrile glasbene točke – pesem o čebelici Maji v nemškem jeziku so zapeli polhograjski četrtošolci in šestošolci, člani glasbene družine Krivokapiš so na instrumente zaigrali nekaj pesmi, mladi harmonikarji pa himno čebelarjev. Ob koncu je ustanovitelj in direktor mreže ENO šol, Finec Mika Vanhanen, razglasil najboljše čebele, prispele na svetovni natečaj okoljevarstvenih ENO šol, ki je potekal pod častnim pokroviteljstvom gospoda veleposlanika za Skandinavijo Toneta Kajzerja. Najvišje ocenjene čebele po mnenju strokovne komisije v določenih starostnih kategorijah so prejele nagrade, ki sta jih prispevala Hiša medu Božnar in podjetje Hofer. Po zaključku uradnega dela je sledilo še uradno odprtje razstave in ogled več kot 250 čebel, ki so v Polhov Gradec priletele iz več kot 35 držav sveta. Obiskovalci niso skrivali navdušenja, niti niso skoparili s pohvalami, saj je bilo resnično zanimivo utrditi misel, da otroška domišljija ne pozna meja.


Sicer pa so bili pestri in zanimivi tudi vsi naslednji dnevi do nedelje, ko so se 26. dnevi medu zaključili. Hiša medu Božnar je, kot smo že vajeni, pripravila izredno bogat program, poleg prej omenjenih razstav so pripravili delavnico izdelovanja dražgoških kruhkov z mojstrico te obrti Cirilo Šmid, predavanje Dušice Kunaver o medu v slovenski ljudski dediščini, predavanje mag. Milana Vajdo o življenju in delu Antona Janše, pravljične urice za otroke z delavnicami in predstavami, branje v parku pod krošnjam, pokušino medenih izdelkov, sveže pečene medenjake, v grajskem parku pa je gostilna Dobnikar iz Katarine ponujala medeno pivo in medeni sladoled ter druge dobrote s priokusom medu. Dnevi medu tudi tokrat niso razočarali, saj so ponudili veliko užitkov, prijazno so razvajali želodce in nahranili tudi možgane.

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi