Tone Krek, znan tudi kot Noj Tomi, mesar iz Butajnove nad
Horjulom, je že v začetku leta 2025 dosegel pomembne uspehe, ki potrjujejo
kakovost njegovih mesnih izdelkov. V tem letu je prejel že dve zlati plaketi za
svoje izdelke.
V januarju je Noj Tomi prejel zlato priznanje za svoje krvavice na
tekmovanju Čurkarijada 2025 v Kogu, kjer so se predstavile krvavice iz celotne
Slovenije. Prleško tekmovanje Črnih Čurk se vsako leto odvija pod organizacijo
Društva Antonovanje na Kogu, dogajanje okoli tekmovanja pa se vsako leto
razvleče na 2 tedna dogodkov. Letos so januarsko dogajanje otvorili z nastopom
pevskega zbora, nadaljevali z okroglimi mizami, poskušnjo krvavic in lokalnega
vina ter ocenjevanjem krvavic, v soboto, 18. januarja, pa je potekala osrednja
prireditev s podelitvami priznanj, stojnicami lokalnih ponudnikov, srečelovom
in drugim kulturnim programom. Noj Tomi je za svojo krvavico prejel
častitljivih 19/20 točk.
Minilo je le nekaj mesecev in 5. aprila je Noj-Tomi na 3.
Salamijadi v Vipavskem Križu prejel zlato priznanje za svojo svinjsko dimljeno
salamo. Letošnja konkurenca je predstavljala 48 salam, Noj-Tomi pa se je
tekmovanja udeležil prvič. Tekmovanje je potekalo po različnih kategorijah –
dimljena, nedimljena in divjačinska salama ter špehovka.
Pr' Lupč pa je pestro čez celotno leto. Poleg mesarije in
obiskovanja tekmovanj so s svojimi izdelki prisotni na kar treh tržnicah –
Dobrova, Vič in Vrhnika, z mesninami obogatijo tudi pogostitve v sklopu Dobrot Blagajeve
dežele, nekajkrat letno pa v njihovi mesariji potekajo tudi izobraževanja za
razsek mesa.
Izobraževanja pod organizacijo Zavoda Ljubljana in Zavoda Kranj so
zelo priljubljena tako pri mesarjih kot tudi pri kuharjih, kmetih in vseh
ljubiteljih pravilne priprave mesa. S skromnim prispevkom se udeleženci na
dnevnem izobraževanju naučijo razseka, tehnik obdelave mesa ter same uporabe.
Udeležence izobražujejo mesarji, razsek pa je večinoma prikazan na drobnici in
govedu.
Izobraževanja pri Noj-Tomiju potekajo večkrat letno, mesta pa so
skoraj vedno popolnoma zapolnjena. Naslednja delavnica se bo odvijala v mesecu
maju, istega meseca pa bo Tone zopet sodeloval na Festivalu dobrot slovenskih
kmetij, kjer se bo tokrat predstavil s svinjsko salamo.
M. D.
Foto: Noj-Tomi