Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Kruh iz krušne peči

V četrtek, 22. januarja, se nas je 21 gospodinj odpravilo na tečaj peke kruha iz krušne peči v industrijsko cono Trzin, v pekarno Krejan - Levec.

Na obloženi mizi nas je pričakala hajdinska pogača, sestavljena iz ajdove in pirine moke, pripravljena s kvasom in namazom iz skute in smetane ter posuta s koruznim zdrobom.

Vsa žita, ekološko pridelana, zmeljejo z mlinom na kamen. Tako zmlete moke se imenujejo polnovredne moke in vsebujejo največ vitaminov. Iz take moke pečejo vsak dan več vrst kruha, dodajajo pa jim nič drugega kot kvas, moko, vodo in sol ter krušne začimbe.

Gospod Krejan se je s peko kruha začel intenzivneje ukvarjati nekje pri svojih 50 letih. Povedal nam je, da je vodilna moka glutenska, zato kruh lepo naraste in je mehak. Glutenske moke so moke iz pšenice, rži, ječmena, ovsa in tritikale. Brezglutenske pa so moke iz koruze, ajde, prosa in riža. Če pečemo kruh iz brezglutenske moke, moramo to popariti. 

Poznamo tudi praznični kruh oz. boljši kruh z dodatki, na primer z maslom, jajci ali mlekom. Včasih so gospodinje posebej zmešale kvas, sladkor in mleko (naredile na sredini kupček), to pa zato, ker niso vedele, ali je kvas dober – in odpadek je bil majhen. To v današnjih časih ni več potrebno, ker je kvas preizkušen oz. 100-odstotno dober. Poznamo tudi obredne kruhe, kot je kruh za sveto obhajilo, krst ali birmo.

Kruhu lahko dodamo začimbe, kot so kumina, koper, janež in koriander (proti napenjanju), saj glutenska moka po navadi napenja.

Recept za kruh, ki smo ga pripravile gospodinje same:

Glede na težo moke (npr. 1 kg) dodamo 2 % soli in 2 % kvasa ter 80–90 % vode. Kot konzervans pri peki kruha uporabljamo jabolčni kis (1 %) in med (zaradi lepe skorje), ki ga dodamo za 1 % glede na težo moke.

 

Napisala:

Andreja Dolinar

Oglejte si tudi