Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Za sanacijo poplav že preko 300 tisoč evrov

Po lanskoletnih naravnih nesrečah je Vlada RS na svoji 11. seji, 27. novembra 2014, sprejela sklep št.35500-4/2014/8, v katerem je potrdila Akcijski načrt interventnih aktivnosti zaradi poplav, v njem pa zajema tudi območje občine Dobrova – Polhov Gradec, in sicer konkretna sanacijska dela, ki se izvajajo.
Akcijski načrt, ki ga je pod vodstvom ministrice za okolje Irene Majcen pripravljala ad-hoc strokovna delovna skupina, vsebuje štiri sklope ukrepov, in sicer: 1. Sklop kratkoročnih ukrepov s področja obvladovanja poplavne ogroženosti - Nabor nujno potrebnih interventnih gradbenih del na slovenskih vodotokih in vodni infrastrukturi, ki ga je treba izvesti v 6 mesecih; 2. sklop kratkoročnih ukrepov s področja obvladovanja poplavne ogroženosti - Program gospodarske javne službe urejanja voda, to je vzdrževanja vodotokov, vodne infrastrukture ter vodnih in priobalnih zemljišč za leto 2015; 3. sklop dolgoročnih ukrepov s področja obvladovanja poplavne ogroženosti in upravljanja z vodami nasploh - nabor sistemskih, organizacijskih, normativnih in drugih ukrepov; 4. sklop interventnih gradbenih del na prometni infrastrukturi.

V 1. sklop je bilo za območje občine Dobrova – Polhov Gradec uvrščenih 14 lokacij, in sicer v višini 404.900 EUR, v 2. sklopu pa 9 lokacij oziroma zanj predvidenih 191.800 EUR. Poleg teh zagotovljenih sredstev so tu še predvidena sredstva ob izvajanju dolgoročnih ukrepov ter redno izvajanje ukrepov po Uredbi o državnem prostorskem načrtu za državno cesto, za katero je bilo že pred meseci rečeno naj bi ministrstvo objavilo javni razpis za izbiro izvajalca, a vse do danes je ostalo zgolj pri besedah. Kako pa je oziroma bo glede ostalih obljub?

Očitno bolje, saj se sanacijska dela, predvidena v sklopu Akcijskega načrta 2015, aktivno izvajajo. Tako je bilo po poročilu Agencije RS za okolje in njihovega izvajalca del Hidrotehnik d.d. na območju občine Dobrova-Polhov Gradec v obdobju januar – marec za sanacijo del na območju vodotokov Gradaščice porabljenih že preko 300 tisoč EUR. Izvajala pa so se naslednja sanacijska dela: sanacija zajed in čiščenje na pritokih Male Božne in Petačevega grabna (27.684,26€ z DDV); sanacija brežine na Horjulki pri naselju Razori (25.161,43€ z DDV); sanacija pregrade na Selanovem grabnu (37.826,81€ z DDV); sanacija Riharjevega grabna pri Podkraju nad Polhovim Gradcem (35.435,77€ z DDV); sanacija dveh dodatnih zajed na strugi Gradaščice pod Dvorom (42.643,59€ z DDV); sanacija brežin na Veliki Božni v naselju Božna (28.404,06€ z DDV); sanacija zajed na Veliki Božni pri Polhovem Gradcu (35.776,72€ z DDV); sanacija zajed na Veliki Božni na območju Polhovega Gradca (67.278,57€ z DDV).

Poleg omenjenih del je potrebno omeniti še številna interventna dela in posege, ki so bili v lanskem letu opravljeni predvsem z namenom zavarovanja najbolj ogroženih območij in odsekov. Skupna vrednost teh del je znašala okrog 119.785€ z DDV, in sicer je bilo za čiščenje vodotokov po februarskem žledolomu do sedaj porabljenih 39.285,00€ z DDV, v sklopu rednega programa pa je izvajalec del Hidrotehnik d.d. v mesecu juliju 2014 izvedel še čiščenje prodne pregrade na Belici v višini 7.000€, sanacijo pregrade na Mačkovem grabnu v znesku 28.500€ ter sanacijo Ernejčkovega grabna v Setniku, v višini 15.000€. Po avgustovskem neurju so bila izvedena še interventna dela na Božni in Mali Božni v Petečevem grabnu v vrednosti okrog 30.000€.

Ob tem je potrebno poudariti stalno in predvsem dobro komunikacijo med županom in pristojnimi občinskimi delavci s pristojnimi na Ministrstvu za okolje in prostor in predvsem s pristojnimi na Agenciji RS za okolje, ki so s sprotnim podajanjem informacij in izmenjevanjem mnenj in predlogov, glede razpoložljivih sredstev, lokacij, potrebnih posegov, dokazovanj nujnosti ukrepov in drugem, uspeli uresničiti že precejšen del zastavljenih ciljev. A s strani župana obstaja še kar nekaj nujnih del, ki bi jih država morala urediti in izvesti, s tem razlogom ima v naslednjem tednu dogovorjen sestanek z ministrico za okolje in prostor. O katerem pa več prihodnjič.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

 

Oglejte si tudi