Gre za dogodek, ki se ga že nekaj let zapored vselijo vsi ljubitelji in predvsem izdelovalci suhomesnatih izdelkov, saj z oceno in strokovno utemeljitvijo dobijo povratno informacijo o pravilnosti svojega dela. Prav tako pa gre tudi za dogodek, ki je v ponos Občini Dobrova-Polhov Gradec, ki se posebej v zadnjih letih trudi in spodbuja domačo pridelavo lokalne hrane.
Letos so ocenjevalci na Salamijadi, ki jo je že četrto leto zapored organiziralo TD Veternik iz Babne Gore, preizkusili 13 vzorcev salam – 9 klasičnih in 4 divjačinske. Vsaka od njih je glede na žreb lastnika že na predvečer tekmovanja dobila svojo številko in si tako zagotovila anonimnost, ki je bila vse do razglasitve rezultatov zagotovljena. Ocene pa so bile tudi tokrat dodeljene glede na videz, sestavo in barvo prereza, vonj ter okus salame. Vse to so odgovorno presojali trije člani strokovne komisije; Milan Velkovrh, Janez Širok in Anton Povše. "Letošnja letina je bila posebno dobra, verjetno zaradi primernih vremenskih razmer v času sušenja oziroma zorenja salam ter seveda pravšnjih sestavin, tako da je bilo ocenjevanje zelo zahtevno, saj so bila odstopanja majhna," je svoj komentar ob koncu strnil strokovno podkovani mojster za okušanje salam in prerdsednik ocenjevalne komisije Milan Velkavrh.
Popoldanski del Salamijade, ki je namenjen druženju obiskovalcev in degustaciji, se je zbralo lepo število ljudi. Ker se k salami priležejo tudi kruh, sir in še kaj, je organizator letos k sodelovanju povabil gospodinje iz okolice, ki so spekle devet vrst kruha, in lokalne pridelovalce – Ireno Orešnik iz Šentjošta nad Horjulom, ki se ukvarja s pridelavo kozjih izdelkov, in Margito Vehar iz Srednje vasi pri Polhovem Gradcu, ki je predstavila svoje izdelke iz česna in drugih sestavin. Dogodek se je zaključil s podelitvijo priznanj in nagrad najboljšim, ki sta jih prispevala TD Veternik in Občina Dobrova-Polhov Gradec. Med drugim so bili v darilni vrečki knjiga Obožujem sir, kozji namaz s čemažem – izdelek Orešnikove ter zeliščna rastlina, pridelana na vrtu Veharjeve. Priznanja in nagrade sta podelila predsednica TD Veternik Mojca Černe, ki se je zahvalila vsem sodelujočim in pripravljavcem prireditve, in župan Franc Setnikar, ki je čestital tekmovalcem ter pohvalil društvo za dogodek, ki je eden od kamenčkov v mozaiku promocije lokalno pridelane hrane in izdelkov.
Priznanja za najboljše domače salame so prejeli: 1. Rok Rihar, 2. Brane Rihar in 3. Tone Zibelnik ter Klemen Tomšič. Pri divjačinskih salamah so si mesta razdelili: 1. Ana Tomšič, 2. Marko Čamernik, Kristina Vrhovec.
Nadja Prosen Verbič, foto: NPV


