Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
9°C
10°C
Oceni objavo

Druženje v občini Rače - Fram

Člani DU Dobrova smo svoje praznovanje 70 letnice društva Dobrova popestrili s kulturno-rekreacijskim druženjem “Od Gorice do Planice” v občini Rače - Fram.

V lepem sončnem jutru se nas je štiriindevetdeset članov društva pripeljalo pred grad Rače, kjer sta nas sprejela grof Ivan Erazem Tattenbach in grofica Katarina Zrinska. Grof in grofica sta nas povabila na svoj grad, kjer sta nas v živo popeljala v zgodovinsko dogajanje v 17. stoletju. Zaigrani takratni dogodki so nas spomnili na prvi slovenski zgodovinski roman, ki ga je prav na tem gradu napisal Josip Jurčič, v njem pa opisuje Zrinsko-Frankopansko zaroto proti avstrijskemu cesarju Leopoldu I. Pred ogledom gradu sta nas pozdravila in nam zaželela dobrodošlico tudi župan in direktorica javne uprave občine Rače - Fram. Sledil je ogled na novo obnovljenega gradu in bogate etnološke zbirke Gril, grofica pa nas je povabila na baročno tortico, s katero sicer razvaja grofa. Posladkali smo se s tortico, gospa Polona pa nam je ob kavici ali čaju še malo bolj podrobneje opisala zgodovino in potek obnove gradu. Na ogled okolice gradu in Krajinskega parka smo se odpeljali ali pa kar peš odšli in si ogledali Račke ribnike, bogate s floro in favno. Po dobrih petih kilometrih sprehoda smo prispeli do Botaničnega vrta Tal 2000. Tu nas je sprejel g. Roman in nam povedal, da je to prvi in edini zasebni botanični vrt v Sloveniji. Popeljal nas je skozi vrt, kjer je na ogled največja zbirka samoniklih vodnih in močvirskih rastlin pri nas. Vrt je bogat tudi z zbirko strupenih in zdravilnih rastlin, tako smo odkrili tudi marsikatero znamenitost posameznih rastlin. Med sprehodom po vrtu, prijetnem klepetu in poslušanju žabje glasbe smo ugotovili, da se je dan že krepko prevesil v drugo polovico, zato smo potep po botaničnem vrtu zaključili in se odpeljali proti Pohorju, do zaselka Planica. V zavetju pohorskih gozdov in travnikov smo se ustavili na ekoloških kmetijah Pri Baronu in Kovačniku. Tu smo okusili pohorsko kulinariko in se seznanili s preteklostjo in sedanjim razvojem ekološkega turizma na kmetijah. 
Vedno bolj temni oblaki in močno grmenje v okolici sta nakazovala, da se nad Pohorjem pripravlja nevihta. Na hitro smo se odločili, da bomo zaključek današnjega dne, ogled tega dela Pohorja, prihranili za naslednjič. Zahvalili smo se Poloni in njenim krajanom za gostoljubje in se z lepimi vtisi odpeljali proti domu.

Vinko Kuder, fotografija: Anton Grosek


Oglejte si tudi