Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat na Pasji ravni in 20. rojstni dan TD Črni Vrh

Po dveletnem premoru je bil letos na Pasji ravni ponovno organiziran dan odprtih vrat. Tudi letos je dogodek na 1020 metrov visok hrib v soboto, 4. junija 2022, privabil številne obiskovalce – pohodnike, domačine in vse, ki so se želeli povzpeti na 20 metrov visok razgledni stolp, ki ob lepem vremenu ponuja razgled vse od Triglava do Snežnika, od Kamniško-Savinjskih Alp do italijanskih Dolomitov. Obiskovalci pa so se lahko udeležiti tudi vodenega ogleda vremenskega radarja in si ogledali notranjost kupole, ki v premeru meri kar 4,5 metra. Strokovnjaki Agencije Republike Slovenije za okolje so ob dnevu odprtih vrat obiskovalcem predstavili tudi delovanje naprav. Vremenski radar se na Pasji ravni nahaja že od leta 2013. Meri lego, zgradbo in gibanje padavin v atmosferi, ti podatki pa pomagajo pri spremljanju in napovedovanju vremena. Ob dnevu odprtih vrat je bilo poskrbljeno za vse obiskovalce, ki so na dogodku lahko izbirali tudi med številnimi domačimi izdelki lokalnih ponudnikov in tako spoznali okolico Pasje ravni še skozi druge oči; predstavili so se Sirarstvo Sečnik, Logarjeve dobrote, Kmetija Pr' Popr, Barbara Alič in turistična kmetije Jamnk iz škofjeloške občine. Dogodek je organizirala Krajevna skupnost Črni Vrh v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za okolje, Kulturnim in Turističnim društvom Črni Vrh.

Ob dnevu odprtih vrat Pasje ravni pa je potekalo še eno slavje. Svojo 20. obletnico delovanja – ki jo je društvo sicer doseglo v letu 2020 – je obeležilo Turistično društvo Črni Vrh, ki je za obiskovalce Pasje ravni pripravilo kulturni program, ki so ga obogatile še glasbene in druge točke članov društva, v katerem smo dodobra spoznali zgodovino in trenutne dejavnosti društva, ki pod vodstvom predsednice društva Simone Košir skrbi predvsem za ohranjanje kulturno-zgodovinske dediščine okolja in razvoj obiskovalcem prijaznih krajev. 

»4. maja 2000 so bila na sestanku ustanovnega zbora turistične društva sprejeta pravila o delovanju TD Črni Vrh nad Polhovim Gradcem s sedežem v Domu krajanov Črni Vrh 37a in s pečatom z motivom Črnega Vrha. Prisotnih je bilo 23 krajanov in izvolili so prvega predsednika društva, Damirja Marušiča,« nas je na pot po zgodovini društva popeljala povezovalka Darja Plestenjak, nato pa besedo predala nekdanji predsednici društva Reneji Meden, ki je predstavila glavne dosežke društva. Spomnili pa so se tudi na dolgoletnega, a žal že pokojnega člana društva Milana Koširja.

Kakšnih pa je bilo prvih 20 oz. 22 let društva? Prva leta delovanja TD Črni Vrh je zaznamovalo prostovoljno delo namenjeno izdelavi in postavitvi kozolčkov z označevalnimi tablami, avtobusnih postajališč, kažipotov in klopi na razglednih točkah. Veliko pozornosti pa so namenili tudi skrbi za čisto okolje, kar društvo odlikuje še danes. Člani TD Črni Vrh so se skozi leta udeleževali občinskih in drugih prireditev, organizirali svoje dogodke in izlete ter se povezovali z drugimi društvi. V sodelovanju s KD Črni Vrh so na primer uredili prostore na podstrešju Doma krajanov. Sledilo pa je obdobje, ko je interes za delovanju v društvu upadel, a leta 2016 je ta dobil ponoven zagon na pobudo predsednice Krajevne skupnosti Črni Vrh Tončke Dolenc. Prav postavitev razglednega stolpa na Pasji ravni, ki je odprl nove možnosti za razvoj turizma, je krajane spodbudila, da društvo oživijo. Tega leta, leta 2016, je društvo pod svoje predsedstvo prevzela Reneja Meden, ki je pristopila predvsem k medgeneracijskem povezovanju, razvoju turizma v Črnem Vrhu in posodobitvi celotnega delovanja društva. Le-to je ponovno pričelo aktivno delovati: v zadnjih letih so obnovili kozolčke in kažipote, organizirali so prireditve in delavnice, na katerih so starejši krajani predstavljali znanja, kot so predenje, klekljanje in pletarstvo, v sodelovanju z Občino so pripravili turistični program, postavili več miz in klopi na razglednih in pohodniških točkah, ob polnočnici pa so poskrbeli za pogostitev pohodnikov. Sokrajanom so omogočili dostop do letakov, ki predstavljajo ponudbo naše občine. Izdelali so svoj koledar, pomagali pri zbiranju gradiva za zbornike o naših krajih in ljudeh, postavili nove kozolčke z označevalnimi tablami, Pasjo ravan opremili z WC-jem »na štrbunk« … Člani društva se redno udeležujejo čistilnih akcij in sodelujejo pri pripravi lokalnih dogodkov, delavnic in izobraževanj, kot so na primer dnevi odprtih vrat, naravoslovni dnevi, delavnica peke kruha in prikaz obrezovanja sadnega drevja. Leta 2020 je društvo prevzela predsednica Simona Košir, ki je nadaljevala dobro delo svoje predhodnice, več kot uspešno pa ga opravlja še danes, kar člane spodbuja k aktivnemu udejstvovanju.

Dneva odprtih vrat in prireditve ob 20. obletnici delovanja TD Črni Vrh sta se udeležila tudi predsednica KS Črni Vrh Tončka Dolenc in župan Občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar, ki je Reneji Meden ob odsotnosti sedanje predsednice društva predal jubilejno priznanje. »Verjamemo, da nam bo s sodelovanjem, vztrajnostjo in pridnim delom uspelo uresničiti še marsikatero idejo in najti rešitve za vse izzive,« pa so še dodali člani društva in se sokrajanom, drugim društvom, JZ Polhograjska graščina in Občini Dobrova - Polhov Gradec zahvalili za podporo in sodelovanje, ter vse prisotne povabili k ogledu vsega, kar Pasja ravan in Črni Vrh ponujata.


L. O.

Oglejte si tudi