Logo MojaObčina.si
DANES
1°C
-5°C
JUTRI
3°C
1°C
Oceni objavo

Čez poletje občina zaključila štiri velike projekte

Letošnje poletje je bilo za našo občino izredno pestro – ne le na vremenskem področju, temveč tudi kar se tiče izvajanja projektov. V teh poletnih mesecih so bili zaključeni kar štirje večji projekti, ki so vsak na svojem področju pomembno prispevali k lepšemu življenju v naši občini.

Po nekaj manj kot dveh letih gradnje, je konec junija potekala otvoritev nove čistilne naprave na Dobrovi, ki je eden pomembnejših členov v občinskem kanalizacijskem omrežju. Nova čistilna naprava, ki s povečano zmogljivostjo sedaj lahko sprejema več odpadnih voda, je ključna tudi za zagotavljanje čiste vode in čistega okolja.

V juniju sta bila zaključena tudi dva izjemno pomembna projekta za Polhov Gradec. Dokončana je bila ureditev Polhkovega razgledišča, 221,4 tisoč evrov vrednega projekta sofinanciranega s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Polhkovo razgledišče, ki je bilo s strani izvajalca del podjetja Trgograd v gradnji od lanskega avgusta, je vključevalo ureditev območja v središču Polhovega Gradca, in sicer od parkirišča pri trgovini do ceste pod župnijsko cerkvijo. Sedaj po zaključku del gre za nov, živahen predel kraja, ki je namenjen domačinom in obiskovalcem, ponuja pa urejeno pešpot, panoje za tematske razstave, razgledne točke, klopi, igrala in drugo leseno opremo ter zeliščni vrt. Ponuja pa tudi številne možnosti za raziskovanje in izobraževanje, saj so na njem že potekale prve delavnice prepoznavanja zelišč pod vodstvom Margite Vehar iz Dežele zelišč. Da so občani Polhkovo razgledišče že vzeli za svojega, priča tudi to, da novo urejeno pobočje le redko sameva, kar je bistvo tovrstnega projekta, ki ga je Občina obudila v sodelovanju z JZ Polhograjska graščina in Deželo zelišč – da kraj skozi aktivnosti občanov še bolj zaživi.

Prebivalci Polhovega Gradca in okoliških krajev pa so z veseljem pričakali tudi zaključek prenove območja avtobusne postaje, ki se je pričela maja 2022 in je vključevala prenovo celotnega križišča državne in lokalne ceste, prenovo dela lokalne ceste proti Črnem Vrhu, ureditev površin za pešce in kolesarje, ureditev kanalizacije in javne razsvetljave, prenovo vodovoda in seveda gradnjo novega objekta avtobusnega postajališča s pripadajočimi površinami. Občina Dobrova - Polhov Gradec še išče najemnika, ki bo prevzel poslovne prostore v novem objektu. Nedvomno gre za enega največjih projektov zadnjih let na območju Polhovega Gradca, ki je skupaj z ureditvijo Polhkovega razgledišča popolnoma prenovil podobo osrednjega dela kraja.

Razveseljuje pa tudi novica, da so se gradbeni stroji po skoraj točno dveh letih vendarle poslovili s ceste Šujica–Stranska vas. Dober milijon evrov vredna investicija se je na svoji poti do zaključka srečala z nekaj ovirami, ki so uspešno izvedbo projekta zamaknile za več mesecev. Že poleti 2022 so bila dela tako zaključena na daljšem odseku od križišča za Gabrje do Stranske vasi; preostali odsek, ki vodi od omenjenega križišča do državne ceste, pa je bil zaključen v začetku letošnjega avgusta. Projekt je poleg ureditve 890 metrov dolgega cestnega odseka poskrbel še za gradnjo kolesarskega pasu in pločnikov, ter ureditev uvozov na kmetijska zemljišča. Pomembna pridobitev, ki so jo veseli domačini, preostali občani, drugi uporabniki tamkajšnjih cest in predvsem prebivalci Stranske vasi, ki jo je prenova ceste Šujica–Stranska vas prometno razbremenila.  

Kot lahko beremo, je Občina Dobrova - Polhov Gradec v zadnjem obdobju sklenila več pomembnih projektov in si s tem odprla vrata za nove projekte, ki bodo gonilo nadaljnjega razvoja naše občine.

 

l.o.

Oglejte si tudi