Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
20°C
9°C
JUTRI
19°C
9°C
Deli
7402

Padel rekord

Start sobotnega teka 7. septembra je bil ponovno pred Čebelarskim domom v Polhovem Gradcu, cilj pri cerkvi Sv. Lovrenca na 824 m. n. m. Dolžina teka: 1,36 km in 420 metrov višinske razlike, nov rekord znaša 14 minut in 1 sekundo, katerega povprečna hitrost je kar 5,91 km/h!

Spremembo in napredek so prizadevni organizatorji, člani TD Polhov Gradec, pokazali ob začetku in zaključku prireditve, ki se je odvijala pod velikim šotorom in ob še večjem odru na prireditvenem občinskem prostoru pri gostilni Pograjski dom. Tu so imeli dovolj prostora za pripravo tekmovalnega poligona za otroke, ki so se pod mentorstvom neutrudnega dolgolasca Rajka Tominca, ki brez adrenalina in vrvi ne zmore, pomerili na posebni progi in ob premagovanju ovir po vojaško in to čim hitreje: hoja v prevelikih lesenih smučeh, lovljenje ravnotežja na vrvi, preskoki, tek med ovirami, plazenje pod pajkovo mrežo, hoja po ovirah. Druga letošnja nežna poslastica tekaške prireditve, osnovna jed je bila golaž, kakopak, je bila odmaknjena od glavnega šotora, kjer je odmevala glasba z odra preko celega dne do večernega finala, koncerta Šundr. Utrujeni tekači, ki so prišli z vrha Lovrenca in opravili še dodatnih 400 m od startnega mesta do prireditvenega prostora, so za posladek raje izbrali masažo in Brownove terapije profesionalnih maserk na dveh masažnih mizah, prijazno odmaknjenih od gneče in hrupa.

TEKMOVALNI DEL

Na isti dan sta bili v Sloveniji še dve večji tekaški prireditvi, pa tudi slaba vremenska napoved je po mnenju organizatorjev zmanjšala število pričakovanih prijav. No, dežja skoraj ni bilo, vreme je grozilo, a zdržalo. V kronometrski različici tekme s posamičnim startom je slavil Miran Cvet s časom 14:01 in izboljšal čas lanskega zmagovalca Jošta Lapajneta (14:56). "Planiral sem tek na Črno prst iz Podbrda, a se zaradi vremena odločil za Lovrenc," je povedal Miran Cvet, legenda gorskega teka. Drugo mesto je pripadlo Davidu Vogrinu (15:47), tretje pa Juretu Jarcu, domačinu z Babne Gore. Med ženskami je spet prijetno presenetila domačinka Polonca Mlinar z odličnim časom 18:12 (tri sekunde manj lani) in s tem dosegla absolutno peti čas. Kapo dol, saj je v gorskotekaških krogih neznano ime, a sama v smehu pove: »Števec na kolesu bo letos verjetno znova pri 11.000 kilometrih." Več rezultatov je nanizanih v spodnji tabeli.

Za 25 evrov startnine na dan tekmovanja oz. 15 v predprijavah je skoraj 50 prijavljenih tekmovalcev poleg zadovoljstva ob premaganem lovrenškem izzivu prejelo še kosilo, tekaško majico in promocijska darila donatorjev in sponzorjev, brez katerih si organizacije takšne prireditve, kot je Rekord Lovrenca, ne bi mogli predstavljati. Organizator se posebej zahvaljuje Gradbeništvu Peklaj s.p. ter ostalim pokroviteljem, ki so natisnjeni na majicah in so omogočili izvedbo dogodka. Zahvaljujejo se še Gorski reševalni službi Ljubljana in osebju medicinske pomoči Pacient. Njihova intervencija na srečo ni bila potrebna. Hvala tudi Metodu Močniku za hitro objavo prispevka in fotografij na najbolj ažurni Facebook strani Slo maraton. Po dogodku je kar nekaj tekačev izrazilo željo po podaljšanju trase in skupinskem startu, ki bi se premaknil h Gostilni Pograjski dom. Organizatorji obljubljajo, da bodo vse pobude preučili in jih, če bo želja tekmovalcev takšna, tudi upoštevali (pišete jim lahko na tek.na.lovrenc@gmail.com).

 

Za najmlajše so letos otroški Polhkov tek transformirali v polhkov oviratlon oz. Polhatlon. Skoraj trideset prijavljenih je dobilo medaljo, majico in darila. Organizator bo to disciplino definitivno ponovil naslednje leto. Za še mlajše in manj tekmovalno nastrojene otročaje pa je skrbela glavna animatorka društva; indijanka in pustovalka Alja Vintar je z najmlajšimi risala, pisala in plesala. Med organizatorji velja omeniti njenega brata Žiga Vintarja in neutrudno Barbaro Cankar in seveda še veliko ostalih, ki so bili ta dan zaposleni na »dveh frontah«, koncertu Šundr in Teku na Lovrenc. Dodati velja, da gre za ekipo, ki v okviru društva TD Polhov Gradec dogodke organizira na prostovoljni bazi v svojem prostem času in kljub trudu se včasih vseeno pripeti kakšna napaka. A vendar, kjer je volja, tam je pot, zato verjamem, da se bo dogodek Rekord Lovrenca v prihodnjih letih le še izpopolnjeval in postal nepogrešljiv del Pograjske tradicije. Se vidimo naslednje leto!

 

Sebastjan Vehar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi