Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Utrinki iz strokovne ekskurzije DgB 2015

Letošnja strokovna ekskurzija je bila z Borlom povezana veliko bolj kot je videti na prvi pogled. In po prebiranju dokumentov v lokalnih arhivih, nekaterih v Avstriji, je čas za tesnejše sodelovanje tudi z Varaždinskimi
Ekskurzijo smo začeli v arboretumu Opeka, se sprehodili po parku in si ogledali ostanek nekdaj čudovitega dvorca Opeka, kamor je Bombelles naprej prenesel orgle in knjige z Borla.

V Varaždinu smo si ogledali zbirke Gradskega muzeja, v palači Herzer poslušali predstavitev o družini Bombelles in Vučetič.

Po kosilu smo se odpravili v Krapino, kjer smo si ogledali Muzej Evolucije. Zvedeli smo precej o nastanku sveta, evoluciji človeka, najdišču fosilov v Krapini. Najpodrobneje pa so predstavljeni in rekonstruirani sami neandertalci in njihovo način življenja.


Neverjetno spoznanje, do katerega smo prišli konec lanskega leta, da so v Varaždinu orgle z Borla, ki jih je dal narediti grof Jurij Friderik Sauer, je vodilo do edinega možnega nadaljevanja: »Orgle moramo videti!« In smo jih. 347 let stare orgle smo videli, so v odličnem stanju (po zaslugi Gradskega muzeja Varaždin, kjer so jih 2x restavrirali, elektrificirali…) in tudi zvenijo lepo. V okviru zadnje restavracije v 2007 so našli zapis avtorja na orglah, na podlagi katerega so orglam lahko določili izvor.

 

Povezave

skrci.me/0AyYZ

Oglejte si tudi