Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Cerklje na Gorenjskem
DANES
20°C
9°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

DRUŽINA POJE V ADERGASU

Na prireditvi, že deveti po vrsti, je nastopilo osem družin in skupin in posameznikov, skupaj 44 pevcev. Z nastopi so navdušile prav vse družine, ki so prepevale ponarodele in stare ljudske pesmi, za kar jih je občinstvo nagradilo z dolgim aplavzom. Na vseh devetih prireditvah sta nastopili družini Maček in Francija Sirca ter sestri Plevel. Med gosti na prireditvi je bil tudi cerkljanski župan Franc Čebulj, ki je med drugim dejal: »Ljudska pesem nas spremlja, je del naše zemlje, našega življenja, del slovenske kulturne dediščine.«

Slakove pesmi so zapele družine in skupine. Letos bi Lojze Slak praznoval 90. rojstni dan

Vsaka družina oziroma skupina je zapela dve pesmi, ena izmed njih je bila Slakova, v spomin na pokojnega muzikanta Lojzeta Slaka, ki bi letos praznoval devetdeseti rojstni dan. Prireditev sta domiselno povezovala Monika Ribnikar in  David Puškarič.

Kot prva so navdušila dekleta iz družine Bašelj, po domače Kodranove iz Velesovega. Pele so mama Francka in njena snaha Tina ter hčerka Tinkara, ki hodi v četrti razred, Franckin sin Robi pa je gasilec, zato z njima zaradi »dežurstva« ni mogel priti, na harmoniki pa jih je spremljal Žan Sirc. Zapele so Slakovega Poštarja in Gasilsko ter navdušile polno dvorano v Adergasu. Na klavirju se jen zatem predstavila tretješolka Anika Zarnik iz Šenčurja, kot tretja pa najštevilčnejša, sedem članska družina Maček iz Adergasa, v kateri so prepevali oče Jože in mama Angelca, hčerki Monika in Petra ter vnukinji Zala in Anika ter vnuk Lovro. Zapeli so Slakovo Kadar srečam te in Slišala sem ptičko pet. Zapeli sta tudi mlada Angelca z mami Barbaro Rezar, nastopila pa sta tudi mladi harmonikar Matic Zupin, Markušev iz Praprotne Police in mladi kitarist Jakob Vreček iz Velesovega, ki je svojo pesem poklonil očetu Andreju, ki je prav v petek,  praznoval rojstni dan.  Petčlanska  glasbena družina  Francija Sirca, po domače Štefančeva iz Adergasa je, ki je  prepevala na vseh devetih prireditvah, je zapela Slakovo  Kje mamici bi rož nabral in od ansambla Raubarji Zetor. Omenim naj še, da je  oče Franci predsednik KUD-a  in da so prvi odločili za nastop na prireditvi. Sin Žan pa je zelo dober harmonikar,  sestra Vesna tudi pa navdušuje  z igranjem na citre.  Klara Sirc je zapela pesem ob spremljavi strica Primoža na kitari in požela  gromek aplavz. Iz Šenčurja pa se je predstavila družina Zarnik. Mami Petri sta pomagala s petjem hčerka Anika in sin Lovro. Zapeli so Slakovega Čebelarja in narodno Sem deklica mlada vesela. Brata Primož in Anže Sirc pa sta zapela ob spremljavi kitare Slakovi pesmi Grabljice in Krka sanjava. Iz Praprotne Police je nastopil s harmoniko Blaž Jenko. Blaža so prišle spodbujati poleg staršev tudi vseh pet sestra in brat.

Prvič je nastopila petčlanska družina Vrtnik

Prvič pa je nastopila in navdušila z ubranim petjem petčlanska družina Vrtnik iz Praprotne Police. Družino so sestavljali oče Domen, mami Kaja ter trije njuni sinovi Urh, Vid in Rok, na kitaro pa jih je spremljal Primož Sirc. Zapeli so Kekčevo pesem in pesem Ves dan, vso noč! Starša Kaja in Domen sta pela že pri zboru Antona Foersterja pri zborovodkinji  prof. Damijani Božič Močnik. Nastopil pa je tudi Štefan Plevel, sicer dolgoletni član pevskih zborov, dokler sta mu zdravje in počutje to dopuščala. Štefan zelo slabo vidi, nikoli pa ni imel težav s petjem. Vse pesmi se je naučil na pamet in suvereno prepeval, tudi pri oktetu slepih v Škofji Loki in pri zboru Davorin Jenko v Cerkljah na Gorenjskem. Njegovega nastopa so bili zato vsi zelo veseli. Štefan zna veliko starih pesmi s hudomušno vsebino, ki jih ne prepeva nihče, razen njega. Zapel je pesem O mareli. Zapeli sta tudi  njegovi sestri Jelka in Brigita Plevel, Šinkovčevi iz Adergasa pesmi Beli cvet in Mrzel veter. Obiskovalce v dvorani je navdušila tudi mlada pianistka Rahela Selan iz Praprotne Police.

Za konec so vsi zapeli v Dolini tihi

Vsi skupaj, pevci in obiskovalci v dvorani, so na koncu skupaj zapeli  Slakovo pesem  V dolini tihi. Za velik aplavz obiskovalcev so pevci skupaj zapeli še enkrat Slakovega Čebelarja. Tako domače, naše so te Slakove pesmi, ki so obiskovalce božale skozi ves večer.  Zelo močno sled so melodije Slakove diatonične harmonike pustile in sledove razširile na pravo široko cesto domače glasbene ustvarjalnosti.

Vse sodelujoče družine so prejele po končani prireditvi ročno izdelan lončeni pekač-potičnik, napolnjen z domačimi orehi izpod Krvavca, potičnik pa je izdelal mojster domače  in umetne obrti Mitja Romih iz Prožinske vasi pri Štorah. Po prireditvi se je druženje nadaljevalo z družabnim delom, predvsem s petjem ob prigrizku, ki so ga pripravile domače gospodinje.

»Vodilo naše prireditve je skrb, da slovenska ljudska pesem ne bi nikoli izumrla, ker je njena vrednost za slovenski narod neprecenljiva. Znova se je izkazalo, da nas glasba in pesmi združujejo, zato bomo tovrstne prireditve nadaljevali tudi v prihodnje,« je ob koncu dejala Angelca Maček, ki je prireditev pripravila. V znak zahvale ji je predsednik KUD Pod lipo Adergas Franci Sirc šopek cvetja.

Besedilo in foto Janez Kuhar, 20,11.2022

Oglejte si tudi