Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Na Spodnjem Brniku blagoslovili traktorje

Na Spodnjem Brniku so se na velikonočni ponedeljek, 22. aprila 2019, zbrali kmetje iz župnij Cerklje in Šenčur na tretji blagoslovitvi traktorjev, ki so jo organizirali kmetje Spodnjega Brnika in Vopovelj.  

Kmetje se zavedajo nevarnosti, ki prežijo pri delu s stroji, ter tudi tega, da dober pridelek ni odvisen samo od njihovega truda. Zato so se na Spodnjem Brniku že tretjič odločili, da v podružnični cerkvi blagoslovijo zemljo, kmetije in vso kmetijsko mehanizacijo, še posebej pa traktorje, ki kmetom pomagajo pri delu in jim posredno dajejo kruh, ter se ob tem nadejajo predvsem dobre letine brez suše, pozebe in toče. 

Pred začetkom bogoslužja so polepšali lep praznični dan pritrkovalci iz Spodnjega Brnika, Zaloga in Lahovč, bogoslužje pa pevci Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Simona in Juda Tadeja pod vodstvom Mateje Stare. Sveto mašo je za kmete ter za uspešno delo in za dobro letino opravil duhovni pomočnik Lucijan Potočnik, zatem pa pred cerkvijo blagoslovil traktorje in se na kratko posvetil tudi vsakemu izmed zbranih 27 kmetov, ki so domov ponesli blagoslov tudi za vse ostale traktorje ter za večje in manjše stroje ter priključke. 

Najstarejši traktor Deutz letnik 1964 je pripeljal k blagoslovitvi Domen Tičar iz Zaloga pri Cerkljah, Franc Kuralt iz Zgornjega Brnika pa je pripeljal k blagoslovitvi »unikatni« traktor Reproto. 

Zbrane je uvodoma nagovoril Franci Fon, ki je dejal, da je vesel in ponosen, da so se kmetje iz župnij Cerklje in Šenčur tudi letos množično zbrali z namenom, da blagoslovijo kmečko zemljo, kmetije, kmetijsko mehanizacijo in še posebno traktorje Sklenil pa je z besedami: »Blagoslov nam daje upanje in moč, da bomo vztrajali pri delu na zemlji«. 

Robert Golc se zahvalil vsem, ki so pomagali pri nadvse uspešno izvedeni blagoslovitvi, še posebej Lucijanu Potočniku ter zaključil z besedami: »Danes delo na zemlji ni dovolj cenjeno, zato tudi med mladimi ni dovolj zanimanja za poklic kmeta. Zaradi obilice dela in vsakodnevnih skrbi velikokrat zmanjka priložnosti za druženje in povezovanje 

Sledila je še pogostitev in praznično druženje, za kar posebej na kmetih prevečkrat zmanjka časa. Še posebej pa so se z dobrotami izkazale gospodinje iz Spodnjega Brnika in Vopovelj.

 

Besedilo in foto: Janez Kuhar

Oglejte si tudi