Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
6°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

UTRIP RAZSTAVE PETROVČEVE HIŠE SKOZI ČAS IN DAN ODPRTIH VRAT IGNACIJA BORŠTNIKA

23. 9. 2023 - Poklon občinskemu prazniku

Kljub vremenskim izzivom, zaradi katerih smo odpovedali Cerkljansko tržnico, nastop godbe ter celoten spremljevalni program, smo 23. septembra 2023 v Cerkljah preživeli nepozaben dan. Posvetili smo ga raziskovanju in ohranjanju bogate kulturne dediščine našega kraja ter se obenem poklonili občinskemu prazniku.

Ob 9.00 uri smo odprli vrata razstavi z naslovom "Petrovčeva hiša skozi čas," ki so jo pripravili člani kluba Liberius pod vodstvom Daniele Močnik skupaj z Zavodom za turizem Cerklje. V svojem nagovoru je gospa Močnik poudarila, da je razstava poklon občinskemu prazniku, pri čemer je izpostavila pomembnost ozaveščanja o redkih veščinah, dragocenih poklicih in kulturni dediščini, vključno z Evropskimi dnevi kulturne dediščine. Osredotočila se je tudi na zgodovino Petrovčeve hiše, življenje v preteklosti ter na izjemne graditelje dediščine v Cerkljah. Petrovčeva hiša, ki je vpisana v register kulturne dediščine kot spomenik lokalnega pomena, je s to razstavo zaslužila tudi globok poklon. Razstava je vključevala tudi zbirko osmih izobešank iz Gorenjskega muzeja, ki so bile pripravljene pred več kot desetimi leti ob otvoritvi.

Ivan Kropivnik, mojster različnih veščin in znanj, nas je očaral s svojimi ročno izdelanimi izdelki iz lesa, vključno z ročno izrezljanimi jaslicami in cajnami. Poleg tega smo si ogledali njegovo impresivno zbirko starinskih predmetov, med njimi so bile starinske laterne, tehtnice, oblče, "cimereka," karbitarca za kolo in številne druge zanimivosti iz preteklosti.

Ogled razstave smo nadgradili z obiskom etnološke in prenovljene arheološke zbirke v 1. nadstropju Petrovčeve hiše.

Po kulturno obarvanem ogledu Petrovčeve hiše nas je lokalna turistična vodnica Simona Šunkar vodila še do rojstne hiše Ignacija Borštnika. Dan odprtih vrat Borštnikove domačije je predstavljal odlično priložnost, da smo si hišo ogledali od blizu in med tem spoznavali življenje, njegove vloge in delo tega velikega umetnika. Pozdravil nas je tudi Danijel Novak, predsednik Kulturnega društva Ignacija Borštnika in skrbnik čudovite domačije, ki nas je razveselil s svežo domačo potico. Občudovali smo tudi prenovljene kletne prostore ter se navduševali nad kletnimi vrati.


Tako Daniela Močnik iz Kluba Liberius kot Danijel Novak iz Kulturnega društva Ignacija Borštnika sta z obiskom razstave in dnevom odprtih vrat zadovoljna.

Mnenju se pridružuje tudi Polona Šafner iz Zavoda za turizem Cerklje. Pravi pa, da bi sicer raje videla, da bi nam zagodla Godba kot pa vreme. V sklopu Cerkljanske tržnice smo namreč imeli zanimiv spremljevalni program za otroke- predstavitev karate kluba Cerklje, poligon in nagradne igre s strani Atletskega kluba Cerklje, nastop Plesnega studia Špela, a smo celoten program zaradi slabega vremena žal morali odpovedati.

Kljub deževnemu vremenu smo doživeli lep občinski praznik, poln zanimivosti in bogate kulturne vsebine. Zahvaljujemo se vsem, ki ste se pridružili in prispevali k posebnosti tega dneva. 

Da slučajno kakšnega dogodka ne spregledate, vas pa vabimo, da se ustavite v Petrovčevi hiši in s seboj odnesete mesečni koledar dogodkov.

Oglejte si tudi